Meşteşugarii şi artizanii din Olt n-au habar de finanţările de promovare

317

Olărit, cojocărit, tors, ţesut, cioplit în lemn şi os, pictură pe lemn şi sticlă, feronerie, etc- activitatea meşteşugărească a Oltului este una variată şi cu tradiţie, meşterii noştri fiind recunoscuţi la nivel naţional. Şi, cu toate astea, puţini sunt cei care pot spune că pot să-şi întreţină familiile doar din această activitate. Grosul veniturilor vine din vânzarea produselor la diverse târguri populare unde, de obicei, organizatorii acoperă măcar o parte din cheltuielile legate de transport şi cazare.
Un astfel de program, de promovare a acestor produse, prin organizarea unor târguri regionale, se bucură de finanţare naţională din partea Ministerului Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. În regiunea Oltenia, de implementarea şi monitorizarea programelor ME, acordarea seriviciilor de consultanţă, dar şi de mijlocirea accesului la finanţare se ocupă  Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Craiova. Deşi există de mai mulţi ani, Programul naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului nu se bucură de accesări prea multe, cel puţin meşterii populari neavând habar de existenţa lui.
„Din judeţul Olt, nu avem niciun înscris pe acest program. Obiectivul general al programului îl constituie stimularea dezvoltării meşteşugurilor şi a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meşteşugari şi artizani, care îşi desfăşoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociaţiilor ori al altor organizaţii, în special în localităţile rurale, dar şi în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor şi relansarea serviciilor şi a produselor realizate de aceştia, în special a celor cu specific tradiţional, inclusiv obiecte de artă populară şi artizanat, promovarea acestor produse şi servicii pe pieţele naţionale şi internaţionale. Programul urmăreşte, prin organizarea a opt Târguri Regionale pentru Artizanat şi Meşteşuguri, susţinerea micilor meşteşugari în promovarea produselor proprii şi conservarea şi stimularea promovării mai largi a tradiţiilor autohtone În cadrul acestora, meşteşugarii vor putea organiza la standul propriu, pentru vizitatorii interesaţi, sesiuni de ateliere de lucru. Sunt suportate în procent de 100% cheltuielile cu cazarea si transportul beneficiarului, şi transportul produselor, dar nu mai mult de 1000 lei/beneficiar pentru servicii de cazare și 1000 lei/beneficiar pentru transport (beneficiar și/sau produse).”, a prezentat, ieri, la Prefectura Olt, acest program directorul OTIMMC Craiova, Radu Ghinea.

Niciun oltean la Târgul Regional pentru Artizanat şi Meşteşuguri 2015 – Craiova

În acest week-end (perioada 13-15 noiembrie), OTIMMC Craiova organizează Târgul Regional pentru Artizanat şi Meşteşuguri, găzduit de Centrul Multifuncţional Craiova. Evenimentul are loc în cadrul Programului naţional multianual pentru susţinerea meşteşugurilor şi artizanatului, parte integrantă a Săptămânii Europene a IMM-urilor 2015, care va avea loc în cursul acestei luni.
Săptămâna Europeană a IMM-urilor 2015 este o campanie de promovare a antreprenoriatului în Europa şi de informare a antreprenorilor despre ajutorul de care pot beneficia la nivel european, naţional şi local.
Cum acest program nu a ajuns până acum la urechile niciunui meşteşugar oltean, la târg nu şi-a anunţat participarea niciun reprezentant al judeţului nostru. „Avem înscrişi meşteri din toată regiunea Oltenia, chiar şi din alte regiuni- Braşov, Iaşi, însă, din păcate, nu s-a înscris nimeni din Slatina sau din judeţul Olt”, a spus Radu Ghinea.
Motivul pentru care oltenii nu sunt interesaţi de acest târg este unul simplu: nimeni nu s-a gândit să le spună că există un asemnea program, cu asemenea facilităţi pentru a le veni în ajutor. „De obicei, noi suntem cei care îi anunţăm de evenimentele de promovare. Dacă nu ştiu eu, nu ştiu nici ei. Dacă cei care se ocupă de aceste programe nu înştiinţează centrele judeţene, muzeele, lumea nu are de unde să ştie de proiectele făcute pe furiş. Şi îmi asum ceea ce spun: eu cred că aceste proiecte sunt făcute pe furiş, din moment ce nu sunt promovate acolo unde trebuie, ci doar ca informaţii pe vreun site pe care nu-l cunoaşte nimeni.”, ne-a declarat Valeru Ciurea, consilier Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Olt.

1 COMENTARIU

  1. Acest domn, Radu Ghinea, directorul OTIMMC Craiova, care s-a plâns la Prefectura Olt că la marele „târg“ nu s-a înscris nici un meșter de la Olt și cu care eu am avut o discuție cu privire la organizarea acestui „târg“, spune că, citez: „Sunt suportate în procent de 100% cheltuielile cu cazarea si transportul beneficiarului, şi transportul produselor, dar nu mai mult de 1000 lei/beneficiar pentru servicii de cazare și 1000 lei/beneficiar pentru transport (beneficiar și/sau produse)“. Ceea ce uită să ne mai spună acest domn nouă, meșterilor și publicului dezinformat, este faptul că meșterii trebuie să plătească din banii lor aceste cheltuieli urmând ca, după completarea unui dosar extrem de stufos, și după 10-15-20 de zile să-și primească înapoi banii investiți. Drept pentru care, reiau ceea ce spuneam și pentru autoarea articolului: „De obicei, noi (CJCPCT Olt) suntem cei care îi anunţăm de evenimentele de promovare (în măsura în care și noi, la rândul nostrgu aflăm sau suntem informați). Dacă nu ştiu eu, nu ştiu nici ei. Dacă cei care se ocupă de aceste programe nu înştiinţează centrele judeţene, muzeele, lumea nu are de unde să ştie de proiectele făcute pe furiş. Şi îmi asum ceea ce spun: eu cred că aceste proiecte sunt făcute pe furiş, din moment ce nu sunt promovate acolo unde trebuie, ci doar ca informaţii pe vreun site pe care nu-l cunoaşte nimeni.”

Comments are closed.