Poliţiştii olteni, instruiţi împotriva corupţiei, alături de colegi din Bulgaria, Letonia şi Dâmboviţa

131

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt a implementat, cu fonduri europene, Proiectul „Uniţi împotriva corupţiei”, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, Inspectoratul de Poliţie Regională din Vidin, Inspectoratul de Poliţie Regională din Pleven, Poliţia de Stat din Letonia, Departamentul General Anticorupţie şi Transparency Internaţional România, pe o durată de doi ani.

Scopul acestui proiect a fost acela de a contribui la prevenirea şi combaterea corupţiei în România, Bulgaria şi Letonia.
Astăzi a avut loc, la Slatina, conferinţa de închidere a proiectului, găzduită de Consiliul Judeţean Olt, la care au participat reprezentanţi ai politiilor din Olt, Dâmboviţa şi cele două ţări partenere, dar şi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
În cadrul proiectului, au fost organizate întâlniri de lucru, achiziţionate echipamente şi elaborate materiale de prevenire a corupţiei, iar zeci de poliţişti din cadrul inspectoratelor partenere au fost instruiţi pe tema corupţiei. „Prin desfăşurarea acestor activităţi s-a urmărit instruirea comună a poliţiştilor din cele trei state în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei, precum şi creşterea gradului de conştientizare a cetăţenilor cu privire la consecinţele implicării în faptele de corupţie şi la cunoaşterea modalităţilor de semnalare a acestora. La finalul celor şase sesiuni comune de instruire, organizate pe trei module, 150 de poliţişti letoni, bulgari şi români, 30 din cadrul fiecărei instituţii participante, de la structurile de investigarea criminalităţii economice, control intern, ordine publică şi poliţie rutieră, au participat la instruirile în domeniul prevenirii şi combaterii corupţiei.”, a prezentat proiectul Alina Popescu.
La conferinţa a participat şi Claudiu Gheorghe, reprezentantul Transparency International România, filiala unui ONG cu sediul la Berlin, cu peste 100 de organizaţii în lume, organizaţie care a acceptat invitaţia IPJ Olt de a se implica în proiect şi de a prezenta poliţiştilor metodele şi mecanismele pe care le promovează la nivel internaţional în combaterea corupţiei. Reprezentantul Letoniei a ţinut să precizeze că fenomenul corupţiei nu are graniţe şi că este important ca în această luptă să colaboreze poliţişti, procurori, judecători, dar şi cetăţenii.