Printre măsurile de ordine şi siguranţă publică prezentate astăzi de către comisarul-şef Nicolae Trifu, adjunct Inspectoratul de Poliţie Judeţean Olt, în cadrul Comisiei de Dialog Social organizată la Prefectura Olt, se numără şi cele privind prevenirea şi combaterea braconajului piscicol. Campaniile demarate de către poliţiştii olteni vizează eliminarea de pe piaţă a peştelui pescuit ilegal, cât şi protejarea mediului înconjurător. În primele nouă luni ale acestui an, poliţiştii au depistat 197 de infracţiuni privind pescuitul şi acvacultura.
Comisarul-şef Trifu a vorbit despre cei care comercializează peşte la Podul Olt, a căror activitate ilegală ce n-a reuşit să fie stopată până acum strică, în opinia sa, imaginea poliţiei, dar şi a judeţului. „Cum este posibil ca ditamai armata de poliţişti şi jandarmi să nu fim în stare să împiedicăm 3-4 inşi care comercializează peşte la Olt? Am organizat săptămâna trecută o acţiune în urma căreia sper să se fi pus capăt acestui obicei. Dacă mai întâmpinăm probleme, înseamnă că nu suntem capabili şi ar trebui să lăsăm locul altora. Am luat la acţiune şi pe primarul Slatinei şi i-am solicitat inclusiv să amplaseze tomberoane de gunoi acolo la intrarea în municipiu, i-am arătat mizerii, câini morţi. Toate astea strică imaginea judeţului.”, a spus adjunctul poliţiei oltene.
Prevenirea acestui fenomen s-a lăsat cu o acţiune ca-n filme, pescarii fiind urmăriţi prin lăstăriş. „Când ne vedeau, fugeau în stânga. Mergeau prin lăstăriş ca indienii. Acum acel lăstăriş a fost eliminat, a fost tăiat cu drujbele. Înţepaseră chiar şi conducta de apă să spele peştele. Pentru ei a devenit un obicei- la 4.00 dimineaţa se intră la pescuit, la 6.00 se iese. Numai week-end-ul trecut am confiscat peste 2-300 de kg de peşte şi 200 ml de setci. Vom acţiona şi de acum înainte împreună cu jandarmii. Cei prinşi s-au ales cu dosare penale”, a prezentat Trifu acţiunea.