Învățământ de calitate, cadou de la americani

337

 

Deveselu, localitatea care reprezintă centrul interesului pentru americani, l-a avut astăzi oaspete de seamă pe Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. Acesta a vizitat grădinița și școala din localitate, iar ultima parte a vizitei s-a desfășurat în baza NATO.

Prima vizită desfășurată în afara Bucureștiului de noul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, Hans Klemm, a avut loc astăzi la Deveselu, localitate devenită centrul principal de interes pentru partea americană.
Vizita a început cu 10 minute înainte de ora anunțată pentru sosirea înaltului oaspete, la 10,20. L-au așteptat cu pâine și sare, îmbrăcați în costume populare, doi elevi ai școlii gimnaziale din localitate. S-au făcut prezentările, într-un cadru oficial, dar nu „scorțos“, declarațiile având loc în căminul cultural proaspăt renovat cu bani europeni.
„Este o zi foarte importantă pentru mine, cu atât mai mult cu cât este prima ocazie de a ieși din București și am transformat acest moment într-o prioritate. (…) Domnule primar, poate că Deveselu este o localitate mică, însă devine o localitate istorică și binecunoscută. Datorită deschiderii dumneavoastră și disponibilității de a găzdui amplasamentul sistemului antirachetă, Deveselu a devenit cunoscut în întreaga Europă, dar și în SUA. În timp ce mă pregăteam pentru mandatul de ambasador în România, am avut ocazia să mă consult cu persoane importante din Departamentul Apărării al SUA, precum și din Consiliul Național pentru Apărare, iar în toate acele discuții Deveselu era în fruntea listei. Același lucru s-a întâmplat și atunci când președintele Iohannis a vizitat SUA și s-a întâlnit cu vicepreședintele Biden, în luna septembrie. Unul dintre principalele subiecte și primele subiecte de discuție a fost tocmai contribuția comună pe care SUA și România o au la securitatea unei Europe unite și mari. Atât dumneavoastră, cât și întreaga comunitate trebuie să fiți mândri de contribuția pe care o aveți la asigurarea securității întregii regiuni a Europei“, a spus Klemm în debutul întâlnirii.
I-au mulțumit, pentru vizită, pentru cuvintele alese și mai ales pentru cei 800.000 dolari investiți în grădinița și școala din localitate, atât primarul Deveselului, Ion Aliman, cât și directorul școlii, Oltița Urâtu, doar cuvinte de laudă având și oficialii județeni – prefectul județului, Silviu Neacșu și inspectorul școlar general al IȘJ Olt, Felicia Man.
Vizitarea grădiniței și a școlii gimnaziale a început la scurt timp după declarații. Copiii s-au dovedit în largul lor în fața oaspeților, deși nu puține au fost camerele de luat vederi și aparatele de fotografiat. Au răspuns cu sinceritate întrebărilor sosite din partea oaspeților, ambasadorul a zâmbit, la rândul său, tot timpul. Mesajul transmis de mai multe ori a fost că investiția în sistemul educațional, investiția în educația copiilor este tot ce poate face mai bun societatea pentru viitorul său.

De făcut, într-un an au făcut americanii mai mult decât au reușit autoritățile române în mult mai mulți. Au ridicat din temelii o grădiniță cu trei săli de clasă, sală de mese, bucătărie și cancelarie și au renovat o școală gimnazială. Guvernul român, prin Ministerul Educației, a mobilat grădinița, în alte patru săli de clasă fiind asigurat mobilierul de către Consiliul Român al Ligii Navale Americane.