Consultările preşedintelui pentru alegerea noului premier continuă cu UDMR, UNPR, ALDE şi Grupul Minorităţilor

131

Preşedintele Klaus Iohannis va avea marţi cea de-a doua rundă de consultări cu UDMR, UNPR, ALDE şi grupul minorităţilor naţionale în vederea desemnării premierului.  Acesta a trimis luni, 9 noiembrie, o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în Parlamentul României, prin care îi invită la o nouă rundă de consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Luni, 9 noiembrie, şeful statului a avut consultări cu PSD şi PNL. Marţi, 10 noiembrie, acestea vor continua în următorul program:
– Ora 11.00 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR);
– Ora 11.30 – Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR);
– Ora 12.00 – Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE);
– Ora 12.30 – Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
PSD a propus ca Liviu Voinea să fie desemnat premier şi un guvern politic. Preşedintele social-democraţilor şi-a exprimat speranţa că propunerea viceguvernatorului BNR pentru funcţia de prim-ministru va fi susţinută de colegii din coaliţia de guvernare.

În schimb, PNL a precizat că este de acord cu varianta unui guvern şi a unui premier tehnocrat, aşa cum a propus preşedintele Klaus Iohannis.
Rămâne de văzut ce decizii se vor lua în continuare, în seria consultărilor de marţi.