Spitalul Județean de Urgență Slatina se autorizează conform normelor PSI pe bucăți

173

 

Cel mai mare spital din județ nu are autorizație privind securitatea la incendiu pentru întreaga unitate sanitară, însă la fiecare proiect de modernizare obține avizul pompierilor cu angajamentul că întregul corp de clădire va corespunde normelor. „Mie mi se pare o problemă de sistem, imposibil de rezolvat la nivel local, pentru că nu ești obligat să te autorizezi pe clădirea veche, dar dacă te apuci să faci ceva, orice investiție, din acel moment ai nevoie de avize pentru tot. Cel mai bine e să nu faci!“, declară managerul SJU, Andrei Iordache.

De când toate instituțiile statului controlează în stânga și-n dreapta, într-o adevărată isterie din care bine ar fi să se întâmple și lucruri bune, ies la iveală informații de tot felul. Nu doar cluburile și alte obiective private, ci și instituțiile statului, dacă nu în primul rând acestea, sunt deficitare la capitolul respectarea normelor PSI, începând cu școlile și terminând cu bisericile.
Spitalul Județean de Urgență Slatina, cel mai mare din județ, nu are nici el autorizație privind protecția la incendiu. Nici nu i-ar trebui, se poate trage concluzia analizând legislația în domeniu, pentru că nu există obligativitatea autorizării retroactive pentru imobilele construite, unele dintre ele, și cu peste 100 de ani în urmă, cum este cazul unor școli, de exemplu. Da, dar dacă în spital apar obiective noi de investiții, pentru acestea este necesară avizarea. Cum modernizările nu se fac decât pe bucăți, în funcție de cum se alocă fondurile, se solicită aviz pentru fiecare proiect. Lucrurile nu sunt însă foarte simple. Dacă se lucrează la un etaj, obiectivul este analizat în ansamblul din care face parte, prin urmare trebuie autorizat întregul corp de clădire.

„Mie mi se pare o problemă de sistem, imposibil de rezolvat la nivel local, pentru că nu ești obligat să te autorizezi pe clădirea veche, dar dacă te apuci să faci ceva, orice investiție, din acel moment ai nevoie de avize pentru tot. Cel mai bine e să nu faci, că atunci nu te-ntreabă nimeni de nimic, asta-i concluzia!“, declară managerul unității sanitare, Andrei Iordache.
Prin avizare, din 2006, de când se aplică noua legislație, au trecut proiectele de modernizare a Unității de Primire Urgențe, modernizare a secției de Dializă și, acum în lucru, modernizarea Blocului materno-infantil, o lucrare care presupune renovarea a patru din cele nouă etaje ale respectivului corp de clădire.

„Avizul pentru proiectele de modernizare la UPU și lucrările de la Dializă s-a dat pe soluțiile pe care le-a propus proiectantul. După execuție noi am revenit în control și, pentru că nu s-a respectat proiectul, s-au impus alte măsuri de intrare în legalitate. În cazul UPU, pentru că era vorba de o suprafață desfășurată mai mare decât în proiect, s-a dispus suplimentar montarea unui sistem de detecție – semnalizare – alarmare în caz de incendiu, însă nu doar pentru UPU, ci pentru întregul corp de clădire, pentru că UPU acolo funcționează, nu-l poți considera obiectiv de sine stătător. La fel se procedează și cu noul obiectiv, care este integrat în blocul materno-infantil. Proiectantul are grijă să găsească toate aceste soluții, noi doar verificăm și dispunem măsuri dacă nu se respectă proiectul avizat“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, plutonierul major Alin Băsășteanu.