Şahul, materie de studiu în şcolile oltene

- Secretarul general al Federaţiei Române de Şah a dotat astăzi cu material didactic şase şcoli din Olt

398

De anul trecut, şahul a devenit materie opţională în şcoli. Potrivit unui Protocol de colaborare privind derularea Programului naţional „Educaţie prin şah în încăţământul preuniversitar” dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Federaţia Română de Şah, şahul este materie de învăţământ opţională la ciclul primar.

Astăzi, secretarul general al FRS, Vladimir Danilov, a fost prezent în judeţul Olt, pentru a înmâna truse de şah şi manuale directorilor a şase şcoli selectate de minister pentru predarea şahului la clasă. Întâlnirea a fost găzduită de Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, evenimentul având loc în prezenţa inspectorului şcolar general Felicia Man.

„De 30 de ani se fac demersuri pentru introducerea şahului în şcoli, iar acum, la recomandarea Federaţiei Mondiale, România este prima ţară din Europa care implementează acest program. Acum pregătim prima etapă a acestui program. Vom avea discuţii concrete cu inspectorii şcolari pentru implicare, vom căuta o cale de a-i stimula pe părinţi să-i îndrepte pe copii spre şah, soluţii pentru remunerarea cadrelor didactice. Următorii paşi sunt siguri. Am învăţat că pâinea se mănâncă felii. Am aprobat să elaborăm programa pentru primii doi ani de studiu, clasele 0-I sau I-II. Lucrăm la programa pentru anii II şi III. Nu este nevoie ca şahul să fie jucat numai la orele opţionale, ci poate fi jucat şi de elevii scutiţi de la ora de educaţie fizică. Vom încerca să aducem şi alte seturi de şah la şcoli.”, a declarat secretarul general Danilov.

Reprezentantul Federaţiei Române de Şah a predat şase truse- conţinând câte zece garnituri de piese, zece table pliabile de şah, o tablă portabilă de demonstraţie şi un manual, directorilor de la Liceul cu Program Sportiv Slatina, Școala Gimnazială „Ștefan Protopopescu” Slatina, Școala Gimnazială nr. 1 Caracal, Școala Gimnazială Dobrun, Școala Gimnazială Deveselu şi Școala Gimnazială Fărcașele.

Cele şase şcoli nu au fost selectate întâmplător, fiind cele care au depus solicitări la minister, toate cu rezultate la şah la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar. „Avem campioni la şah în judeţ, nu am fost aleşi aleatoriu. La noi, spre exemplu, la Dobrun, şahul este materie opţională de mai mulţi ani. Este foarte greu cu şahul în şcoli, este gândire pură. Au multă materie la clasă copiii, însă şi şahul dezvoltă acele abilităţi deosebite pe plan moral, psihic, fair-play-ul, răbdarea”, a declarat Luminiţa David, directorul Şcolii Dobrun, fost maestru în şah.

Luminiţa David este fiica profesorului Nicolae Bădiţa, un împătimit al şahului, care, de-a lungul a zeci de ani, a implicat şi iniţiat în tainele acestui sport numeroşi copii din localitate. Ea a fost antrenată chiar de Elisabeta Polihroniade.

La Deveselu, şahul a fost materie şcolară în 2013-2014, cu rezultate bune, intenţia conducerii şcolii fiind de a-l reintroduce la anul, existând cereri în localitate.
În afara şcolilor care au primit dotări astăzi, se mai predă şah la Şcoala Vlădila, deocamdată la început, fără rezultate, dar şi la Centrul Judeţean de Excelenţă Olt.