Consultările președintelui Iohannis cu societatea civilă, în plină desfășure

147

Klaus Iohannis a avut joi primele consultări la Cotroceni, cu PSD, PNL, UDMR şi minorităţile.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, continuă vineri, fiind aşteptaţi la Cotroceni reprezentanţii UNPR şi ALDE, chiar şi cei ai societăţii civile şi ai protestatarilor, care s-au putut înscrie pentru unul din cele aproximativ 20 de locuri.

Inițiativa România cere românilor să nu plece din stradă și să continue exercitarea pașnică a libertății de exprimare și întrunire până când partidele vor face primi pașii concreți pentru curățarea clasei politice:
Demisii imediate din funcțiile publice ale politicienilor anchetați penal, trimiși în judecată penală sau condamnați penal în primă instanță sau definitiv, indiferent de modalitatea de executare.
Demisia imediată din Parlament a politicienilor care au inițiat și susținut tentativele de modificare a legislației penale cu scopul slăbirii luptei anticorupție și îngrădirii independenței Justiției.
Demisia imediată din Parlament a politicienilor care au blocat aplicarea deciziilor definitive ale Justiției privind incompatibilități sau conflicte de interese ale parlamentarilor.

Inițiativa România cere respectarea promisiunii din campanie a Președintelui Iohannis: vot electronic pentru toate tipurile de alegeri și accesibil tuturor cetățenilor români, indiferent de domiciliu.

Potrivit unor surse oficiale, în primele ore de după anunţul oficial au fost transmise câteva sute de mail-uri, atât de la ONG-uri, majoritatea fiind de la persoane care se prezentau a fi „protestatari” în care se cerea prezenţa la consultările de vineri. Administraţia Prezidenţială nu a prezentat, public, criteriile pe baza cărora vor fi selectate aceste persoane.