Cinci viceprimari, găsiţi incompatibili. Vicele de la Coloneşti, acuzat şi de fals în declaraţii

244

Alţi cinci aleşi locali din Olt se află pe lista incompatibililor, fiind decăzuţi, pe o perioadă de trei ani, din dreptul de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică.

Comunicatul dat publicităţii ieri de către Agenţia Naţională de Integritate face referire la constatarea stării de incompatibilitate, existența conflictului de interese de natură administrativă, precum și indicii privind posibila săvârșire a infracțiunilor de conflict de interese, fals în declarații sau infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție în cazul a 25  aleși locali – un președinte de consiliu județean, opt primari, nouă viceprimari, un consilier județean, cinci consilieri locali și un fost consilier local. Printre cei 25 se află viceprimarii localităţilor oltene Piatra Olt, Bărăşti, Coloneşti, Potcoava şi Băbiciu, care, pe lângă funcţiile de la primărie, sunt şi asociaţi ai unor firme. Viceprimăriţei din Potcoava i se impută şi faptul că este reprezentant Avon, iar vicele de la Coloneşti, Florin Miu, este acuzat şi de fals în declaraţii.  Potrivit ANI, Miu a refuzat dreptul la apărare.

Robert Munteanu, viceprimarul oraşului Piatra Olt, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 29 iunie 2012, întrucât acesta deține simultan funcția de vice şi are calitatea de titular întreprindere individuală Munteanu E. Robert Agro ÎI.

Dumitru Tudosie, viceprimarul comunei Bărăşti, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 17 august 2010, întrucât acesta deține simultan funcția de vice și calitatea de reprezentant al Unității Administrativ Teritoriale Bărăști în Adunarea Generală a Asociaților SC „Prestări Bărăşti” S.R.L., societate comercială de interes local.

Florin Miu, viceprimarul comunei Coloneşti, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 14 ianuarie 2010, întrucât acesta deține simultan funcția de vice și  calitatea de persoană fizică autorizată în cadrul „Miu Florin Persoană Fizică Autorizată”. În declarațiile de interese depuse în perioada 2010-2014, acesta nu a menționat deținerea calității de persoană fizică autorizată în cadrul afacerii pe care o desfăşoară, motiv pentru care Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina în vederea verificării indiciilor privind posibila săvârșire a infracțiunii de fals în declarații.

Dana Constantina Păuna, viceprimarul oraşului Potcoava, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 28 iunie 2012, întrucât aceasta deține simultan funcția de vice și calitatea de asistent medical generalist în cadrul S.C. Petromed Solutions SRL. Totodată, viceprimăriţa s-a aflat în stare de incompatibilitate și ca urmare a încheierii unui contract de prestări servicii între S.C. Avon Cosmetics România SRL şi PFA Păuna Dana Constantina, dar şi un contract civil, în nume personal, cu Avon.

Petrică Andrei Adam, viceprimarul comunei Băbiciu, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26 iunie 2012 – 27 octombrie 2014, perioadă când a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de reprezentant întreprindere familială în cadrul „Adam Petrică-Andrei Întrepruindere Familială”.

Potrivit ANI, cei cinci aleşi au fost informaţi despre declanșarea procedurii de evaluare şi rezultatul acesteia, dar şi că au dreptul de a fi apărate de un avocat și de a prezenta, personal sau în scris, date sau informații pe care le consideră necesare. Florin Miu nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în termenul prevăzut de lege, în exercitarea dreptului la apărare.

Potrivit legii, „persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea public respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Aleşii pot contesta decizia ANI.