Slatina a ieşit în stradă, într-un marş solidar

204

Protestatarii de miercuri-seară din Slatina nu și-au mai găsit locul în seara de joi. Deși la ora programată pentru întâlnire, 18,00, în fața Prefecturii Olt au venit aprope toți protestatarii de profesie, seara s-a încheiat neașteptat, tinerii pornind în marș pe străzile orașului.

 

Ce a început ca o adunare care nu se încheagă sub nicio formă, a sfârșit joi-seară într-un marș pașnic pe străzile Slatinei, aproximativ 150 – 200 de tineri, elevi din mai toate liceele orașului, mărșăluind și încercând să scoată oamenii din case.

Mobilizarea pentru ziua de joi s-a făcut, ca și cu o seară înainte, pe Facebook. În fața Prefecturii Olt s-au adunat mai întâi slătineni de vârsta a doua, veniți cu pancarte cu mesaje anti-corupție și, undeva în planul doi, în expectativă, o mână de tineri. Cei care și cu o seară înainte au încercat să mobilizeze mulțimea au făcut-o din nou, fără succes. La scurt timp au preluat comanda tinerii. Nu tineri oarecare, e drept, ci membri ai galeriei echipei slătinene de fotbal, prieteni de-ai lor, pe ici-pe colo și membri tineri de partid. Tinerii și-au regăsit însă repede scopul și, pentru a se delimita de oricare partid, au început cu „PSD, PNL, aceeași corupție!“. Au continuat repede cu alte și altemesaje: „Plecați cu toții, lăsați-ne, România nu-i afacere!“, „Indignați, nu manipulați!“, „România-i țara mea și nu vreau să plec din ea!“, „Cine nu sare, nu vrea schimbare!“, „Tineretu’ n-a murit, a fost numai umilit!“.Când atmosfera risca din nou să lâncezească s-a pornit muzica, cei care cunoșteau versurile cântând „Imnul golanilor“, atât de cunoscut tinerilor din anii ’90, sau „Vino, Doamne!“. S-a cântat „Deșteaptă-te, române!“, s-a reamintit că vineri-seara va avea loc un marș al tăcerii și, dintr-odată, a venit ideea salvatoare: să pornim pe străzi.

„Voi pentru noi sunteți eroi!“

S-a pornit imediat spre zona Vâlcea, de aici spre sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab“ Olt, scandându-se continuu „Nu stați în casă, dacă vă pasă!“. Au ajuns și s-au oprit scandând „Cinste lor, cinste lor, cinste pompierilor!“ și „Pentru noi, voi sunteți eroi!“. De aici s-au întors pe ruta Zahana, urmând apoi strada Crișan, către Spitalul Județean de Urgență. Au traversat, s-au oprit în fața spitalului, scandând  din nou „Cinste lor, cinste lor, cinste salvatorilor!“ și aplaudând personalul medical. Punctul final al marșului s-a dorit să fie Esplanada. Au ajuns pe platoul din fața Casei Sindicatelor, și-au mulțumit reciproc și părea că totul se termină. În cele din urmă au hotărât că e cazul, însă, să traverseze din nou orașul, de data aceasta către cartierul Steaua.