Nu se mai capturează câini de pe străzile Slatinei! Adăpostul e plin

351

Ridicarea câinilor de pe străzile Slatinei a constituit dintotdeauna o problemă pentru Primăria Slatina. În ultimii ani, contractul de ecarisaj a fost licitat şi paralicitat, cu dese perioade în care serviciul a rămas descoperit, iar câinii au avut libertatea de a se înmulţi în voie. Deşi administraţia locală plăteşte bine ca să scape cartierele capitalei Oltului de maidanezi, numărul lor nu pare să scadă deloc.
Începând cu data de 26 octombrie, niciun câine aflat liber pe străzile Slatinei nu a mai fost capturat, iar primăria nu poate spune când se va relua serviciul. „Activitatea de capturare a câinilor a fost sistată, deoarece a  încetat contractul cu prestatorul. De luna aceasta va demara procedura de organizare a licitaţiei pentru a stabili firma ce se va ocupa în următoarele şase luni de această activitate. În prezent, în adăpostul de la Sărăceşti sunt 252 de câini ce vor fi hrăniţi pe banii primăriei şi, pe baza unui contract de comodat încheiat cu ONG «Prietenii noştri», zilnic, un medic veterinar vine la adăpost pentru a le acorda asistenţă medicală.” , declară Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al primăriei.
În ultimele două luni, de activitatea de ecarisaj s-au ocupat mai multe firme, serviciul fiind împărţit pe pachete. SC Utilitar Doc Sanvet Slatina a acoperit mai mai multe „aripi”: servicii medicale sanitar-veterinare- valoare contract peste 33.000 de lei; capturare şi transport- 1925 lei; îngrijire, curăţenie, întreţinere, igienizare- 9982 lei. „Acestea sunt valori estimate ale contractului, nu au fost încă decontate, se face analiza lor. De exemplu, pe capturare s-a estimat în decembrie ridicarea de pe străzi a 225 de câini, însă au fost prinşi sub 200. Se analizează plăţile”, spune Mugurel Manea.
Hrana a fost asigurată, printr-un contract încheiat pe şase luni de zile şi cu o valoare de  42.000 lei, de către SC Min Div Slatina, în timp ce de contractul de neutralizare (ridicare cadavre câini morţi în adăpost, transport şi incinerare) s-a ocupat SC Eco Neutralizare Grindaşi, contra unei sume de 14.400 lei.
Ecarisajul va fi scos la licitaţie, tot pe pachete de servicii.

Şocant: licitaţii dese, impuse de adăpostul prea mic

De ce este nevoie ca Primăria Slatina să organizeze licitaţii aşa de des? Răspunsul este unul halucinant: capacitatea adăpostului de la Sărăceşti este de maximum 300 de locuri. Atunci când se atinge pragul, se ia pauză de la strângerea câinilor de pe străzi, deoarece nu există alt spaţiu unde să fie adăpostiţi. “Adăpostul este mic, nu poate prelua toţi câinii. Altă soluţie, deocamdată, nu avem. Încercăm să ne descurcăm după posibilităţi. De bine, de rău, la noi în Slatina tot s-au mai strâns câini.”, este răspunsul oferit de “vocea” primăriei.