Limba străină, o cheiţă de aur. Iată ce predau şcolile din Olt

781

Este un lucru cunoscut că, în zilele de astăzi, când migraţia forţei de muncă dintr-o ţară în alta a devenit tot mai intensă, limba străină deschide porţi spre joburi de viitor. Bazele aşa-numitei „cheiţe de aur” se pun de la vârste cât mai fragede, iar copiii noştri au început să vorbească de la câţiva anişori cel puţin o limbă străină cursiv. Viitorul este al celor care ştiu să vorbească, măcar la nivel mediu, o limbă cerută de angajatorii străini- engleza, germana, italiana sau spaniola. Iar programa şcolară a început să ţină cont de cererile de pe piaţa muncii, unde vor trebui să se încadreze absolvenţii. Aşa se face că şi în şcolile din Olt au apărut schimbări în predarea orelor de limbi moderne.

 

Engleza- prima alegere, franceza pe locul II

Dacă în urmă cu câţiva ani, franceza domina catedrele de limbi moderne, iar rusa chinuia elevii din mediul rural, situaţia stă cu totul altfel acum, când mulţi olteni muncesc în Spania, Italia, Germania sau Marea Britanie, iar zeci de copii au urmat şi cursuri la grădiniţe sau şcoli străine.  Crescuţi ca francofoni, cu cuvinte devenite uzuale ca „merci” sau „bonjour”, limba lui Voltaire a fost înlocuită de cea a lui  Shakespeare. Acum nu mai folosim ruj, ci lipstick, nu avem sfârşit de săptămână, ci week-end, nu mai avem directori, ci manageri, nu avem machiaj, ci make-up, nu serviciu, ci job, nu suntem tari, ci cool, iar exemplele pot fi numeroase. „În general, limba engleză este limba I de predare, iar franceza limba II. Prin mediul rural se mai păstrează franceza ca prima limbă de predare. Dar acest lucru îl stabileşte şcoala: la liceu decizia se ia la clasele de a IX-a pe baza fişelor de opţiuni ale elevilor, dar şi ţinând cont cu ce vin din urmă copiii, iar la nivel primar este alegerea părinţilor.”, spune Simona Antonie, inspector şcolar limbi străine. Cât  de mult învaţă elevii o limbă străină de la profesorul de la şcoală? Depinde de nivelul clasei, cei care doresc cunoştinţe mai solide având posibilitatea de a apela la meditatori. „Depinde de profilul liceului. Elevii de la teoretic ajung la nivelul B1, B2, ridicat, se observă şi din rezultatele la examene. La liceele tehnologice, cunosc o limbă străină la nivel mediu, dar sunt şi situaţii izolate când avem şi copii foarte buni. Este foarte important să cunoşti o limbă străină în zilelenoastre. Elevii obţin atestate recunoscute în Uniunea Europeană, aşa că să cunoşti o limbă străină este un atu major, se pot angaja cu mai multă uşurinţă”, este de părere inspectorul şcolar.
„Limba engleză a prins cel mai mult la elevi, este cea mai bună ca rezultate. La BAC, ca materie străină la alegere, n-au dat 30 de copii franceza, din tot liceul”, ne declară Titu Vârban, director Colegiul «Ioniţă Asan» Caracal.

Germana vine tare din urmă

Depăşită de engleză, franceza pare să piardă teren şi în faţa limbii germane, solicitată de tot mai mulţi elevi. Deocamdată, limba limba lui Goethe, a lui Nietzsche şi Kafka, una dintre cele mai răspândite zece limbi din lume, se bucură de cereri, dar nu şi de profesori. „În Slatina a intrat foarte bine în şcoli germana. Se predă la Colegiul «Ion Minulescu», Colegiul «Radu Greceanu», Liceul cu Program Sportiv, dar şi la şcolile gimnaziale «George Poboran», «Eugen Ionescu» şi «Constantin Brâncoveanu».  Şi la Caracal sunt câteva clase.”, spune inspectorul şcolar de limbi străine.
„De germană, avem câteva ore, în locul francezei, pe grupe. Sunt mulţi copii şi părinţi care întreabă de limba germană şi vor s-o studieze la şcoală. Această cerere reprezintă o problemă în Caracal, deoarece nu sunt profesori. Avem doi profesori de germană în tot oraşul, dintre care unul face naveta de la Slatina. Aceştia predau la şcolile gimnaziale nr. 2 şi nr. 5, iar la noi, aşa cum v-am spus, la câteva grupe.”, spune directorul Vârban.

Spaniola şi italiana, debut cu dreptul

Cum mulţi părinţi sunt plecaţi, în special, la muncă în Spania şi Italia, iar copiii fie au stat cu ei o perioadă acolo, fie se duc în vizite, inevitabil aceştia tind spre un opţional în limba modernă respectivă. Spaniola se predă la colegiile slătinene „Ion Minulescu” şi Vocaţional „Nicolae Titulescu”, dar şi la Colegiul „Ioniţă Asan” Caracal. Italiana a pătruns doar la liceul caracalean, fiind studiată de circa 300 de elevi. „Avem trei profesori care predau spaniola şi trei italiana. Limba italiană este studiată la noi din anul şcolar 2013- 2014. Le-am explicat părinţilor că pot alege limba de predare şi au ales aceste două limbi, mai ales că avem copii care au făcut o clasă- două în afară.  Nu am putut să introducem ambele limbi la clasele de uman, a trebuit să alegem. Avem circa 300 de elevi care învaţă italiana şi vreo 200 spaniola. Solicitările vin şi pe fondul existenţei unor firme italiene  de confecţii în zonă, dar şi a existenţei Pirelli în judeţ. Visul meu este să reuşesc de la anul să introduc la clasele umaniste cinci limbi străine.”, mai spune directorul de la „Ioniţă Asan”.
Italiana a prins bine la Caracal, încă din primul an de predare colegiul având două calificări la olimpiada naţională, soldate cu o menţiune, iar anul trecut s-a câştigat locul III.

Limbi străine, la privat

În judeţul Olt, varianta consolidării cunoştinţelor de limbă străină se poate face, în afara şcolii de stat, fie la meditatori, fie la singura şcoală privată de profil deschisă la Slatina. Aici se poate studia în engleză, franceză, germană, spaniolă şi italiană.