Locuinţe cu chirie pentru tineri, construite pe bani europeni

177

Guvernul a aprobat astăzi, printr-un Memorandum, Acordul-cadru pentru împrumutul în valoare de 175 de milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), sumă destinată construirii de locuințe destinate închirierii, pentru persoanele/familiile tinere. Perioada de implementare a Proiectului este de 5 ani, respectiv 2016-2020.
Se vor construi circa 6.990 de locuințe ANL destinate închirierii de către tineri cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani la data depunerii cererii, care nu au posibilitatea de a-şi cumpăra o locuinţă. După finalizarea lucrărilor de construcție a locuințelor, acestea vor fi transferate în administrarea primăriilor, care vor avea obligația repartizării.
Costul total net estimat al proiectului este de 250 de milioane de euro și va avea următoarele surse de finanțare: împrumutul BDCE în valoare de 175 de milioane de euro, precum şi contribuția statului român în valoare de 75 de milioane de euro, din care 37,5milioane de euro reprezentând sume alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) și transferate Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL) și 37,5 milioane de euro reprezentând sume alocate în bugetele locale (terenuri și viabilizări).