Fermierii nu se înghesuie la APIA să ceară despăgubirile

697

Nicio solicitare, până la acest moment, la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Olt, deși fermierii pot depune, începând din 27 octombrie, dosarele pentru plata despăgubirilor care se acordă în urma pierderilor suferite  după seceta din vară. Dosarele trebuie depuse până la 30 noiembrie.

Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură Olt n-a primit încă nicio solicitare din partea fermierilor care și-au văzut culturile calamitate de seceta din vară, deși cererile se pot depune, însoțite de documente doveditoare, de aproape o săptămână. „Deocamdată n-avem solicitări, dar ne așteaptăm la o aglomerare către sfârșitul perioadei. Sunt 29.700 de cereri centralizate inițial, iar toți acești fermieri trebuie să se adreseze APIA, dacă îndeplinesc mai multe condiții, prima dintre ele fiind aceea de a avea înregistrată cerere la APIA pentru campania 2015. Trebuie să aibă procesul verbal de constatare, gradul de calamitare să fie peste 30%, să aibă certificat de producător… Oricum, noi vom sta în centrele locale până când și ultimul fermier sosit va avea solicitarea înregistrată, nu punem problema de program“ , a declarat directorul adjunct al APIA, Gheorghe Dumitrescu.

Cele mai întinse suprafețe calamitate în județ au fost cele cultivate cu porumb și floarea soarelui, în cazul persoanelor fizice valoarea maximă a despăgubirilor putând ajunge la 280 lei/ha pentru porumb (pentru cultura calamitată 100%) și 285 lei/ha la floarea soarelui. În cazul persoanelor juridice suma reprezentând despăgubirile va fi dublă.

Tocmai pentru că se așteaptă un val de solicitări peste câteva zile, două dintre echipele de inspectori ale APIA Olt, detașate pentru controale în teren în Timiș și Caraș-Severin, au revenit în județ. Alte trei au rămas în continuare în Caraș-Severin pentru a-i ajuta pe colegii din respectivul județ, fermierii programați la control acolo fiind în număr foarte mare.