Din cinci localuri controlate, patru prezintă pericol de incendiu!

210

În orice moment, incendiul din Capitală s-ar putea repeta şi la Olt! Mii de olteni care intră în pub-uri, baruri, cluburi, restaurante, săli de evenimente şi alte localuri sunt expuşi pericolului producerii unui incendiu. Şocant, însă o cafea sau un suc consumat într-un local din judeţ te poate costa oricând viaţa. Acest lucru reiese în urma controalelor efectuate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Olt.  „Până la data de 1 noiembrie, Inspecția de Prevenire a ISU Olt a verificat un număr de 55 de obiective cu funcțiuni de agrement din județ și au fost constatate nereguli, în ceea ce privește funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, la un număr de 44 de operatori.
Toți operatorii care au fost verificați și care funcționează fără obținerea autorizației de securitate la incendiu au fost sancționați contravențional conform legii 307/2006, modificată și completată de legea 170/2015 și O.G. 2/2000. Cuantumul total al amenzilor depășește suma de 450.000 lei.”, declară Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt. Mai mult, pentru niciuna dintre salvele de artificii pe care le auzim seara, în week-end-uri, la diferite evenimente, nu s-a emis autorizaţie. „În ceea ce privește acordurile pirotehnice, ISU Olt nu a primit în acest an solicitări pentru emiterea de acorduri pentru jocuri pirotehnice.”, spune Băsăşteanu.

Stingătorul de incendiu, dotare obligatorie pentru microbuze şcolare, spitale, cluburi

Incendiul din Capitală a pus autorităţile pe jar. Dacă până acum normele de protecţie la foc erau tratate superficial, acum, de la prefectul judeţului şi până la ultimul angajat din structurile de apărare, toată lumea prezintă rapoarte, informări şi demarează controale. Prefectul Silviu Neacşu i-a băgat astăzi în şedinţă pe inspectorii şefi ai Inspectoratului de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi Olt și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt.
Potrivit unui comunicat de presă emis de către Prefectura Olt, prefectul Silviu Neacşu a solicitat Inspectoratului de Stat pentru Controlul și Transportul Rutier să efectueze o inspecție a microbuzelor şcolare din punct de vedere tehnic și al dotării cu stingătoare de incendiu, truse medicale etc, dar și cu privire la respectarea numărului de locuri prevăzut în certificatul de înmatriculare.
O amplă campanie de informare privind importanţa aplicării şi respectării normelor de apărare îmăopotriva incendiilor va fi demarată la nivelul instituţiilor publice, spitalelor, centrelor şi căminelor culturale, centrelor comerciale, cluburi, discoteci, restaurante şi alte localuri publice.