Centralele din şcoli, bombe cu ceas

265

Plasate sub sala de curs, prea aproape de locuinţe, în spaţii improprii, fără ventilaţie sau detectoare de gaze, centralele din unităţile de învăţământ reprezintă adevărate bombe cu ceas, ce pot pune în orice clipă în pericol viaţa copiilor. Intervenţia în cazul unui incendiu fie se poate face greu, fie prea târziu. Grav este şi faptul că datele privind deficienţele diferă de la o instituţie la alta.

Tragedia din Capitală a generat numeroase întrebări legate de siguranţa la incendiu, în spaţii folosite în comun. S-a ajuns până acolo încât prefectul judeţului să decidă interzicerea Balului bobocilor. Printre problemele până acum tratate cu superficialitate se numără şi cele legate de centralele din şcoli, multe fiind pornite fără a deţine autorizaţii şi fără a se aştepta soluţionarea problemelor legate de siguranţa la incendiu semnalate de către pompieri.

O treime din şcoli au pornit centralele cu deficienţe

În judeţul Olt, 212 unităţi de învăţământ sunt dotate cu centrale termice, pe gaze naturale sau curent electric. Potrivit controlului efectuat de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Olt la începutul sezonului rece, doar 139 funcţionau în condiţii de siguranţă pentru elevi. În cazul unora, nici măcar nu s-a solicitat autorizaţie, iar dintre 32 de centrale pentru care s-a solicitat acest lucru, la 24 s-au constatat deficienţe: fie că nu există ventilaţie, fie că nu s-au montat detectoare automate de gaze sau, pur şi simplu, că este îngreunat accesul de intervenţie în caz de incendiu. Mare parte au fost soluţionate, altele sunt încă în curs de soluţionare.
„În acest moment, sunt probleme la opt şcoli din Slatina, şapte la Caracal şi una la Potcoava. Nu sunt probleme minore, nici pe departe. Ele trebuie tratate cu importanţa pe care o au pentru siguranţa elevilor şi cadrelor didactice”, declară inspectorul şcolar Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt.

Bombă sub sala de curs

O situaţie specială este întâlnită la Şcoala „Vlaicu Vodă” Slatina, unde centrala a fost plasată chiar sub un laborator, şcoala neavând o soluţie nici pentru mutarea sălii de curs, nici pentru mutarea centralei. Mai mult, pompierii au constatat că nu există grilă pentru asigurarea ventilării şi nu s-au montat detectoare automate de gaze. Cu alte cuvinte, la izbucnirea unui eventual incendiu, acesta ar fi semnalat mult prea târziu. Ceea ce este paradoxal este faptul că, deşi în situaţia IŞJ Olt privind deficienţele se specifică faptul că „s-a înaintat adresă către primărie”, la Primăria Slatina nu se ştie nimic despre această problemă.”Anul acesta, primăria a schimbat 13 centrale termice, majoritatea la grădiniţe, după ce a constatat că lucrările de reparaţie necesită mai mulţi bani. Am avut o singură solicitare privind remedierea unor deficienţe legate de instalaţie, la GPP „Fraţii Buzeşti”. La „Vlaicu Vodă” au reclamat numai faptul că instalaţia este veche şi le curge, din când în când, apă din calorifere”, spune Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.
Soluţia în acest caz văzută de Inspectoratul Şcolar rămâne ca primăria să construiască un spaţiu în care să fie mutată centrala, odată cu proiectul de reabilitare planificat pentru „Vlaicu Vodă”. Mai rămâne ca şi primăria să afle de această sarcină.

Mutăm liceul sau blocul?

O altă situaţie ca nefiind în regulă a fost identificată la Liceul cu Program Sportiv Slatina unde, potrivit pompierilor, „nu se asigură limitarea efectelor radiaţiei termice generate în urma unui eventual incendiu, deoarece nu se respectă distanţele normate între centrala termică şi blocurile de locuinţe din imediata vecinătate”. Cu alte cuvinte, vecinii liceului sunt prea aproape de centrală. Cum pentru respectarea distanţei legale nu se poate muta nici liceul, dar nici blocul de locuinţe, iar unitatea de învăţământ are nevoie de încălzire, soluţia „de compromis” legal identificată a fost construirea unui zid de protecţie din cărămidă. Data finalizării zidului a fost stabilită la 15 noiembrie.

Control, la comanda prefectului

O situaţie clară privind starea actuală a centralelor şi în ce măsură au fost luate măsurile de soluţionare a deficienţelor stabilite de către pompieri este în curs de finalizare. „La sfârşitul săptămânii trecute s-a finalizat un control tematic privind sistemele de încălzire din unităţile de învăţământ, efectuat împreună cu reprezentanţii ISCIR, la solicitarea prefectului judeţului Olt. Datele sunt în curs de procesare. Scopul nostru nu este acela de a aplica sancţiuni, ci acela de a identifica neregurile, spre a fi remediate.”, ne-a declarat Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.