Mina Petrila, veche de 156 ani, a fost închisă

323

Ultima tonă de cărbune din mina Petrila a fost extrasă și adusă vineri, 30 octombrie, la suprafață, în prezența mai multor zeci de mineri care au cântat „Imnul Minerilor“.

Mina Petrila și-a închis oficial activitatea vineri, când ultima tonă de cărbune a fost adusă la suprafață cu un vagonet folosit zeci de ani de către mineri, pe care a stat scris „Ultima tonă de cărbune 30.10.2015“.
„Toți cei care am lucrat în minerit asistăm la un moment trist al Văii Jiului, închiderea Minei Petrila. Este un eveniment care ne va marca toată viața pe cei care am lucrat în minerit, pe cei care lucrează acum, pe pensionari și pe familiile lor“, a declarat directorul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului, Aurel Anghel, citat de Agerpres.
Acesta a arătat că Mina Petrila este un „punct de referință“ în mineritul Văii Jiului și de aceea a ținut ca momentul închiderii exploatării să fie marcat de către cei care au muncit acolo.
La rândul său, președintele sindicatului de la Mina Petrila, Cătălin Cenușe, a afirmat că închiderea exploatării este un „moment de tristețe“ mai ales că muncește aici de 23 de ani.
„Nu mă așteptam să se întâmple lucrul acesta. Dar trebuie să trecem peste asta și să mergem mai departe. Este un moment trist pe care nu m-am gândit că-l voi trăi vreodată. (…) Am ajuns să punem cruce unei mine care mai putea trăi“, a spus Cenușe.
Alături de minele Paroșeni și Uricani, exploatarea de la Petrila face parte din cadrul SNIMVJ, companie ce reunește minele considerate neviabile din Valea Jiului. Cele trei exploatări de huilă au intrat pe un program de închidere aprobat de Comisia Europeană și vor trebui închise până în anul 2018.
Mina Petrila a fost înființată în urmă cu 156 de ani și este considerată ca fiind cea mai adâncă din Europa, cu galerii săpate la 1.100 de metri sub pământ.