Peste o mie de vârstnici, încadraţi în muncă

100
Reprezentanţii AJOFM Olt, Constantin Câtu şi Maria Puşcaş, susţin încadrarea în muncă a persoanelor aflate în prag de pensionare

De la începutul acestui an, 1.049 de persoane peste 55 de ani, din cele 2.575 înregistrate ca fiind în căutarea unui loc de muncă la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, şi-au găsit un job. Rezultatul, deloc de ignorat în comparaţie cu anii trecuţi, este pus de către conducerea AJOFM pe seama implementării Proiectului „Fii activ la orice vârstă!”, finanţat din Fondul Social European, şi derulat la nivelul întregii ţări.
„Proiectul este în implementare din 2013 şi presupune o campanie de comunicare a importanţei angajării acestei categorii de persoane, de schimbare de mentalitate privind fenomenul de îmbătrânire activă. În general, angajatorii caută personal tânăr, dar şi cu experienţă- un paradox. Sunt mai puţini angajatori care doresc să angajeze persoane care mai au puţini ani până la pensionare, deşi acestea au experienţă. Aceste proiecte sunt benefice”, declară Constantin Câtu, directorul adjunct al AJOFM Olt.
Proiectul de mediatizare a facilităţilor de care pot beneficia la încadrare aceste persoane se va încheia la sfârşitul anului. „Cei peste 55 de ani sunt dornici să se angajeze, mai dornici decât tinerii. Din păcate, sunt refuzaţi la fiecare pas, la fiecare angajator. Este important ca această categorie să ştie că este susţinută de legislaţie în vederea încadrării, să capete siguranţă de sine în prezentarea la un job”, spune Maria Puşcaş, consilier responsabil de proiectele agenţiei.
Facilităţile de care pot beneficia aceste persoane sunt: prime de instalare, de încadrare- pentru toate persoanele aflate în şomaj de lungă durată, fără indemnizaţie; 500 de lei lunar pentru angajatorii care încadrează persoane care mai au 5 ani până la pensie sau 500 de lei, pe perioada de 12 luni, pentru angajatorii care încadrează şomeri de peste 45 de ani, cu obligaia menţinerii raporturilor de serviciu cel puţin 18 luni.