Primarul Slatinei: „Vreau să-mi cresc copilul acasă, nu să stau prin puşcării!”

467

Mocnit de mai bine de o lună, timp în care s-au dus negocieri şi discuţii grele atât la partide, cât şi la sediul Primăriei Slatina, scandalul finanţării abia născutului ACS Inter Sport şi deja muribund, a izbucnit ieri, la finalul şedinţei de consiliu local. Presiunea politică pusă pe umerii primarului interimar Emil Popa s-a soldat cu o izbucnire a edilului: „Veniţi cu proiect, să se facă totul în mod transparent. Nu vedeţi ce se întâmplă în ţară pe fotbal? Eu vreau să-mi cresc copilul acasă, nu prin puşcării!”.

 

Oficialii ACS Inter Sport, (denumire luată de FC Olt Slatina după intrarea în faliment şi desfiinţare în urma imputării de către fisc a unei datorii de circa 1,2 milioane euro), jucătorii şi antrenorii au luat cu asalt Casa Căsătoriilor, hotărâţi să ceară sprijinul consiliului local pentru a-şi putea continua activitatea şi să ceară socoteală primarului interimar Emil Popa, pe care-l acuză că nu doreşte să le acorde finanţarea de 700.000 de lei, bani de care au nevoie până la sfârşitului anului, pentru a-şi plăti salariile şi participarea în competiţie.
„Suntem singurul club reprezentativ al judeţului şi oraşului în Liga a III-a. Parcursul bun din acest sezon demonstrează faptul că noi ne dorim să avem un comportament cât mai profesionist şi să promovăm echipa în Liga a II-a. Vrem să creăm o comunitate fotbalistică puternică la Slatina, să demonstrăm că şi aici se poate face fotbal! Avem aici prezenţi şi copii de la secţiile de juniori care-şi doresc să aibă unde să activeze, iar mulţi sunt siguri că-şi doresc să aibă o carieră profesionistă. Vrem să vedem dacă se doreşte si din partea dvs continuitate la Slatina, să vedem în ce măsură putem găsi o soluţie ca fotbalul să continue la Slatina. Există pericolul să nu mai avem echipă. Noi am trimis la primărie o cerere pentru o eventuală finanţare şi ne dorim un ajutor. Practic, este numele oraşului în joc. Sunt echipe din oraşe care nu au aceeaşi putere financiară ca a Slatinei, din comune, chiar sate, şi au echipe în Liga a II-a, Liga I. În momentul de faţă, noi nu mai putem continua activitatea şi, fără ajutorul dvs, fără implicarea consiliului local, nu avem soluţii”, a explicat unul dintre reprezentanţii clubului prezenţa fotbaliştilor la şedinţa Consiliului Local.

Legea, bat-o vina!

Deşi discuţiile se poartă de  mai bine de o lună, până acum nu s-a găsit formula legală de finanţare. Ceea ce vor sportivii, angajaţii unui club exclusiv privat- finanţare în baza Legii 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, nu vor aleşii locali, care se tem de netransparenţa cheltuielii banilor alocaţi şi, astfel, să nu dea cu subsemnatul, aşa cum se întâlnesc dese cazuri în ţară. Consilierii şi juriştii primăriei indică varianta finanţării în baza Legii 350/2005 privind regimul fondurilor nerambursabile pentru entităţile non-profit. În ambele cazuri, clubul trebuie să depună un proiect cu documente privind cheltuielile, contracte cu jucătorii şi altele, nu doar o simplă cerere, pe Legea 69 proiectul trebuind iniţiat de un consilier local, pe cealaltă trebuind depus în sesiunea de proiecte. Niciuna dintre variante însă nu le-ar putea aduce acum banii de care au nevoie, indiferent dacă vrea Popa sau nu. „Trebuie să aveţi în vedere faptul că orice sumă alocată trebuie justificată. Ipotetic, aţi putea solicita ajutor pentru restul de etape din campionat, nu pentru obligaţii salariale anterioare. Vă putem da bani doar pentru salariile din noiembrie, plătibile în decembrie. Este valabil pentru orice formă de finanţare, niciodată nu se acceptă justificări pentru o perioadă anterioară. Pe legea 350 nu vă îngrădeşte nimeni dreptul să depuneţi proiect pentru finanţare nerambursabilă. Însă puteţi cere pentru anul viitor!”, a explicat Cristian Cismaru, city-managerul Slatinei.

Consilierii s-au ferit să-şi asume proiectul

Deşi cu toţii au fost de acord că echipa trebuie ajutată, niciunul dintre consilieri nu s-a arătat dispus să iniţieze proiectul. „Nu există un proiect în baza căruia să cereţi bani. Aţi venit şi aţi spus că aţi adus solicitare pe data de 21 septembrie. O hârtie cu două variante de salarii şi atât. Trebuie să găsiţi un consilier care să iniţieze proiectul de hotărâre. A fost un proiect depus, iar iniţiatorul l-a retras.”, a spus edilul, întrebând, în faţa jucătorilor, pe fiecare consilier dacă se implică sau nu. Fiecare şi-a găsit o scuză, fie că nu se pricep, fie că au rude în echipă, fie că nu sunt de acord cu finanţarea pe Legea 69.

Ajutor pentru juniori: să vină la CSM

Cum acordarea unei finanţări nu ar putea rezolva problemele clubului în acest an, ci doar să sprijine activitatea forbalistică începând cu anul următor, primarul interimar Emil Popa şi-a reînnoit oferta de a prelua juniorii la Clubul Sportiv Municipal.
„Eu, la sfârşitul lunii iunie, începutul lunii iulie, am spus ca această echipă să se înfiinţeze pe CSM Slatina. După două luni de zile am mai fost căutat. Toată lumea zice că primăria şi Consiliul Local Slatina nu vrea să ajute. După discuţiile purtate, toţi consilierii locali nu vor finanţare după Legea 69, pentru că primăria nu e membru fondator, nu e asociat, nu noi ne-am asumat cheltuielile, nu am semnat noi contractele cu jucătorii. Mi se pare normal, când s-au negociat contractele cu jucătorii, să fi participat şi cei de la care cereţi banii, că aşa e logic. Aveţi salarii de 60 – 70 de milioane lei vechi un jucător. Nici eu nu am aşa salariu! Eu n-am bani în noiembrie să dau la profesori. Care e mai important – şcoala sau fotbalul? Grupele de copii şi juniori le putem lua la CSM acum, unde putem reactiva secţia de fotbal. Nu suntem de acord cu contractele voastre. Voi vă negociaţi salarii şi noi să vă dăm banii?”, a spus edilul.

Bani publici, presiune politică

Discuţiile pentru finanţarea acestei echipe s-au purtat, în repetate rânduri, nu numai în birourile primăriei, ci şi la sediile partidelor politice. Fondurile alocate din bani publici fotbalului slătinean, cu o rută istorică- public, în asociere, apoi privat, cu diferite titulaturi, dau fiori celor care ar trebui să-şi pună semnătura pe acordarea lor, cu atât mai mult cu cât clubul este unul privat, iar în cazul unor alocări similare de la Consiliul Judeţean Olt există chiar un raport al Curţii de Conturi care invocă ilegalitatea. Edilul Popa nu s-a sfiit să le spună franc sportivilor că totul trebuie să se facă transparent pentru că el nu este dispus să înfunde puşcăria.
Ceea ce trebuie menţionat este că echipa este antrenată de către Dan Oprescu, fratele preşedintelui executiv al PSD Olt şi vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu.