„Catedrala” lui Enescu, pe scena Centrului Cultural Slatina

152

Una dintre cele cinci viori care au aparţinut marelui compozitor român George Enescu, vioara Guarnieri, estimată la o valoare de două milioane de dolari, a ajuns miercuri seara în capitala Oltului, pentru a-i încânta cu acordurile sale impunătoare pe iubitorii de muzică. Cunoscută sub numele de „Catedrala”, instrumentul ce datează din 1731 este comparabil doar cu instrumentele realizate de Stradivari. La Slatina, pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu”, violonistul Gabriel Croitoru, acompaniat de pianistul Horia Mihail, au pregătit auditoriului, în majoritate format din muzicieni, profesori de muzică şi oameni de cultură, un program special destinat publicului larg, cu piese de mare popularitate.

DSCF2869
„Suntem la a IV-a ediţie a acestui turneu. Dacă anul trecut debutam în parcurile din Capitală, anul acesta, în premieră, am debutat în liceele bucureştene. Iată că, la ediţia din acest an, avem parte de experienţe minunate şi mă bucură acest lucru”, a declarat Gabriel Croitoru.
Turneul „Vioara lui George Enescu”, organizat de Radio România, îşi propune să ducă sunetul viorii marelui compozitor nu numai pe scenele marilor oraşe, ci şi în sate uitate de lume. Ediţia aceasta, „Catedrala” ajunge în Transilvania, Moldova, Oltenia şi Bucureşti. Slatina nu este singura localitate din judeţul Olt care are privilegiul de a asculta şi admira acest magnific instrument, precum şi interpretările de excepţie ale celor doi muzicieni renumiţi. Pe 29, 30 și 31 octombrie, turneul va continua la Caracal, Izbiceni și Osica de Sus.

DSCF2877
După moartea lui George Enescu, niciun alt violonist nu a mai cântat la vioara Guarnieri, pâna în anul 2008, când instrumentul a revenit în circuitul concertistic, fiind încredințat violonistului Gabriel Croitoru, în urma unui concurs organizat de către Ministerul Culturii.