Schimbarea regulilor de acreditare a spitalelor agită ,,apele” la Slatina

349

Tot personalul Spitalului Județean de Urgență Slatina este într-un stres infernal, peste nici o lună începând procesul de acreditare. Partea rea a lucrurilor este că la începutul acestei săptămâni s-au schimbat regulile de acreditare, iar documentația pregătită trebuie în parte refăcută.

 

Se cheamă oameni din concedii, se sare peste libere, se stă peste program, procesul de acreditare prin care trece Spitalul Județean de Urgență Slatina fiind principalul obiectiv de realizat. Evaluatorii sunt așteptați luna viitoare, între 23 – 27 noiembrie, doar că parte din regulile de acreditare au suferit modificări chiar în urmă cu două zile.

„Suntem într-o situație foarte delicată acum. Ne dezavantajează foarte tare acest lucru, pentru că am pregătit cea mai mare parte din documentație după vechile reguli, lucrăm de aproape doi ani la acest proces.“, a declarat directorul medical al SJU, dr. Cătălin Pătru. La acest moment efortul se concentrează pe realizarea întregii documentații după ultimele normative. „Alte spitale au fost evaluate și acreditate după acestre criterii, și chiar de curând. Poate li s-a părut că sunt prea multe spitale acreditate“, a mai declarat Pătru.

Procesul de acreditare a devenit un bau-bau, cel puțin în ultimele luni. Infirmierele care-și fac treaba de când s-au angajat așa cum li s-a arătat practic, trebuie să le explice evaluatorilor, dacă vor fi întrebate, ce procedură folosesc, unde pot consulta această procedură, dacă au semnat-o etc. La fel se petrec lucrurile pentru fiecare angajat al spitalului, indiferent de secția sau biroul în care își desfășoară activitatea. Fiecare segment de activitate se realizează, teoretic, urmându-se o procedură. Mai mult, toate procedurile trebuie avizate, semnate, înregistrate și publicate. Deși în urmă cu un an-doi, totul era privit cu detașare, după ce spitale care au tratat problema la fel nu au primit acreditarea lucrurile s-au schimbat. Cel mai mare inconvenient al funcționării fără acreditarea CONAS este diminuarea drastică a contractului cu CJAS, or la acest moment finanțarea vine în principal din acest contract.