Pensionarii nu vor funcţii, ci doar să-şi ofere expertiza profesională

523

Marin Postolache este unul dintre cei care au pus bazele ,,părintelui” PSD-ului de astăzi. A reprezentat social-democraţia în fruntea administraţiei locale şi a fost, chiar dacă nimeni nu o spune cu voce tare, poate cel mai bun viceprimar al Slatinei. Uşa lui a fost deschisă tot timpul pentru toţi locuitorii municipiului. Aşa se explică aprecierea de care se bucură în rândul oamenilor din oraş, dar şi din partea colegilor din partid trecuţi de prima tinereţe. Ei l-au ales recent ca lider. De la nivelul acestei funcţii, Marin Postolache a dezbătut recent la Bruxelles, împreună cu social-democraţii organizaţiilor de pensionari din Europa, problemele pe care le întâmpină şi cum să-şi eficientizeze munca politică.

 

– Domnule Marin Postolache, nu a trecut mult timp de când aţi fost ales în fruntea pensionarilor social-democraţi din Olt. Cum ati găsit organizaţia?
– M-a preocupat mai puţin să fac o inventariere a ceea ce nu mi s-a părut a fi în regulă în organizaţia în fruntea căreia am fost ales. Cred că nu asta este scopul pentru care colegii mei mi-au dat votul. Mă interesează să aflu cum pot să intervin în organizaţie pentru ca munca colegilor mei să aibă efectul dorit, cum să ne aducem o contribuţie cât mai mare în bătăliile electorale, să inventariem nevoile reale ale vârstnicilor şi să venim cu propuneri pentru rezolvarea acestora… Acestea sunt preocupările mele de la preluarea conducerii organizaţiei de pensionari a PSD Olt.

– Aţi reuşit să vă puneţi amprenta pe organizaţia care era mai vizibilă atunci când se împărţeau ajutoarele oferite de autorităţi sau de partid decât în bătăliile electorale?
– Sper. Îmi doresc să-i determine pe colegii mei să se implice în toate activităţile  pe care le derulăm la nivel de partid. Dacă este să mă iau după numărul participărilor la conferinţele locale ale structurilor de pensionari, pot spune că ,,am mişcat din loc căruţa”. Acum nu am mai organizat aceste întâlniri la sediul de partid, ci în săli cu capacitate mult mai mare. Spre exemplu, la Slatina, au participat la şedinţa ce s-a desfăşurat la Consiliul Judeţean aproape 300 de colegi.

– Aţi reuşit să-i atrageţi lângă dumneavoastră pe intelectualii pensionari. Se ştie faptul că aceştia nu prea sunt ,,prieteni” cu social-democraţia.
– E o părere falsă, care s-a împământenit în mentalul colectiv, dovadă şi faptul că majoritatea celor care votează de fiecare dată cu PSD, într-un procent foarte mare, sunt pensionarii. Realitatea este că ei vin şi se implică acolo unde se simt utili şi unde sunt ,,băgaţi în seamă”, ca să zic aşa. Iar eu asta vreau: să le redau pensionarilor sentimentul utilităţii.

– Ṣi cum vreţi să faceţi acest lucru?
– Pentru început, mi-am propus să reorganizăm structurile, astfel încât în forul de conducere să fie reprezentate toate categoriile de membri: profesorii pensionari, medicii, inginerii, meseriaşii… Fiecare are problemele lui şi poate identifica şi propune soluţii pentru ele. În plus, la rândul lor, pot să aducă noi membri. Astfel, vom creşte nu doar numărul membrilor, dar şi gama de expertize cu care să ne alăturăm tinerilor. În ultimele trei luni pot spune că, numeric, am înregistrat un surplus de cca. 15%. Nu vrem să adunăm membri prin orice metode, iar ei să fie doar în registrele organizaţiei. Ne dorim oameni care să se implice.

– Zestrea de voturi a PSD a fost şi la Olt, ca peste tot în ţară, bazată pe opţiunile vârtnicilor. Studiile arată că aproape trei sferturi dintre cei trecuţi de prima tinereţe votează cu PSD. Vă gândiţi, domnule Postolache, să cereţi recunoaşterea acestui fapt prin funcţii?
-Vă daţi seama că aproape 50% din voturile obţinute de PSD au venit de la vârstnici… Noi nu putem să cerem ca recunoaşterea să fie proporţională cu contribuţia pensionarilor la scorul electoral al partidului, dar am discutat câteva lucruri concrete cu domnul preşedinte Paul Stănescu şi domul preşedinte executiv Marius Oprescu, dar şi cu colegii din fruntea partidului. Dorim ca 10-15 % din locurile eligibile de consilier local să ne revină şi, în plus, vrem să ne implicăm activ în administraţie. Nu dorim funcţii de şefi, cum se spune, ci să le punem la dispoziţie tinerilor expertiza profesională pe care mulţi dintre colegii mei au demonstrat-o în timp.

– V-aţi întors de curând de la Bruxelles. Ce aţi făcut acolo?
– Am paricipat împreună cu alţi 14 colegi din ţară la o conferinţă a vârstnicilor socialişti. Acolo am ajuns cu ajutorul doamnei europarlamentar Viorica Dăncilă. O zi din cele două a fost rezervată prezentării instituţiilor europene şi a comisiilor de specialitate care au legătură cu organizaţiile de pensionari, iar în cealaltă am discutat, împreună cu pensionarii din celelalte ţări, despre problemele celor de vârsta a III-a şi cum pot fie ele rezolvate.

– Care au fost concluziile care s-au desprins, domnule Postolache, din aceste discuţii?
– În primul rȃnd, că trebuie să susţinem păstrarea raportului dintre salarii şi pensii. Creşterea salariilor conduce la mărirea punctului de pensie şi, odată cu el, creşte şi pensia. Foarte mulţi dintre cei cu care ne-am întâlnit au apreciat creşterile salariale dispuse de Guvernul Victor Ponta şi ne-au urat să o ţinem tot aşa. Din cele discutate acolo, am constatat că nu toţi cei care critică guvernul nostru sunt apreciaţi. Este cazul Monicăi Macovei. Spunea un europarlamentar bulgar că rezolvarea problemelor naţionale trebuie să se întâmple în interiorul ţării respective. Ceea ce face doamna Macovei înseamnă, susţinea demnitarul bulgar, o denigrare a ţării, lucru pe care nu ar trebui să-l facă niciun politician din nicio ţară. Problemele naţionale se rezolvă doar acasă!

– Aţi susţinut că aţi ajuns la Bruxelles prin intermediul doamnei Viorica Dăncilă, v-aţi mai întâlnit acolo şi cu alţi europarlamentari social-democraţi de la noi?
– Da. A fost lângă noi şi consiliera doamnei Daciana Ponta, dar şi domnul Victor Boştinaru. Ei ne-au promis că vor milita la Bruxelles pentru o politică socială cât mai aproape de nevoile vârstnicilor de la noi, dar vor veghea şi ca directivele instituţiilor europene în materie să fie transpuse corect în practică.

– Cam greu să facă acest lcuru peste voinţa liderilor de la Bucureşti sau al limitelor bugetului naţional…
– Nu se pune problema ca liderii partidului să fie indiferenţi la politica socială care vizează pensionarii români în egală măsură cu pătura săracă a societăţii. După cum s-a demonstrat, politicile sociale ale Guvernului Ponta au vizat atât salariaţii, cât şi pensionarii. Dacă lucrurile nu stăteau aşa, nu se reîntregeau salariile bugetarilor, nu creşteau pensiile şi nici veniturile bugetarilor, care rămăseseră mult în urmă.

– Mai este loc de mǎsuri cu un puternic impact social?
– Dacă se doreşte şi societatea românească continuă pe drumul pe care a pornit, da.

– Să înţelegem că pensionarii vor trăi mai bine peste unul, doi sau trei ani, dacă social-democraţii vor rămâne la guvernare?
– Sigur că da! Creşterea nivelului de trai al celor mulţi este scopul tuturor guvernelor social-demcorate, deci şi al Guvernului Victor Ponta.