Săracii Slatinei își duc traiul din puținul pe care-l încasează de la stat, dar nici cheful de muncă nu dă pe dinafară. Invitați la o selecție de personal organizată de o firmă de construcții din județul Sibiu, pentru o lucrare în Slatina, patru din cei 10 beneficiari de ajutor social au refuzat posturile.
Surpriză și nu prea, înregistrată la o procedură de selecție în vederea angajării a 15 muncitori necalificați. O firmă de construcții din județul Sibiu, care derulează o lucrare pentru omare societate slătineană, a solicitat sprijinul Primăriei Slatina pentru a fi invitați la interviu cei interesați. Din cele 17 persoane participante, 10 sunt beneficiare de ajutor social. Cele patru refuzuri înregistrate au venit tocmai din rândul acestora. Două dintre persoane au acuzat probleme de sănătate, deși la dosarul de ajutor social nu au depus niciun fel de documente care să susțină această ipoteză, un alt bărbat mai avea trei luni până la pensionare și nu-și mai bate capul, altul a motivat că are o ofertă mai bună de la Craiova, pe care o va accepta.
Teoretic, pentru refuzul de a munci ar trebui să fie penalizați cu suspendarea ajutorului social. Practic, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă este instituția care eliberează adeverințele ce atestă calitatea de șomer în căutarea unui loc de muncă și instituția care-i poate sancționa prin neeliberarea acestui document necesar la dosarul de ajutor social. „Noi am profitat de ocazia aceasta, să facem ceva pentru ei. Acum, că dorința lor de muncă nu este foarte mare, recunosc, n-a fost o așa de mare surpriză“, a declarat directorul Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Slatina, Nora Popescu.
În evidențele Direcției sunt peste 200 de persoane beneficiare de ajutor social, apte de muncă, iar 180 sunt obligate să facă orele de muncă reglementate de actele normative (ceilalți au copii mai mici de 7 ani în îngrijire). În total, la Slatina 279 de familii trăiesc din ajutorul social și alocațiile copiilor.