Managerul Spitalului Corabia caută medici în Moldova și Bulgaria

578

Spitalul Orășenesc Corabia nu și-a revenit din criza de personal medical superior, deși în ultimii ani s-au mai făcut investiții și alte eforturi pentru menținerea unității pe linia de plutire. Odată abandonat proiectul de comasare a spitalului cu cel din Caracal și transformare în secție externă, șefii au sarcina grea de a dovedi că proiectul de spital independent este încă viabil. Cu toate eforturile, în spital vine în continuare un singur anestezist, medicii cu experiență, chiar atașați de munca lor, se mai și pensionează, în timp ce rezidenții se feresc să ajungă în orașul de malul Dunării. Având în vedere situația, managerul Cristian Filip mai că ar trece Dunărea la vecinii bulgari să-i oferteze pe medicii de acolo. În paralel se caută specialiști din Republica Moldova care, de ce nu, să se stabilească aici.

Criza de medici pe care o înregistrează de ani de zile Spitalul Orășenesc Corabia nu s-a rezolvat, cu toate eforturile depuse, la rând, de mai multe echipe de conducere. Chiar mai rău, nu doar că rezidenții „tocmiți” cu ani în urmă refuză să se prezinte la post, cu tot riscul de a fi puși să returneze banii pe care i-a virat spitalul în contul salariilor lor în timpul rezidențiatului, dar anii au trecut, iar garda veche de medici a ajuns la vârsta pensionării. Aproape jumătate dintre cei 24 de medici ai spitalului sunt fie pensionari care au acceptat să-și prelungească și contractul cu spitalul, fie medici care în perioada următoare se vor putea bucura de liniștea pensiei.
Dacă despre anesteziști toată lumea știe cât de greu sunt de adus la Corabia, problema a devenit acută și pentru secția Interne, sprijinită de un singur medic. O alta în grea suferință este Neonatologia, femeile care ajung să nască aici fiind asistate de un medic pensionar. În maternitatea corăbiană, în mod sigur și din cauza lipsei anesteziștilor, care fac imposibilă o intervenție chirurgicală într-un caz care o impune, se mai nasc, în medie, trei copii pe lună.
Spitalul corăbian încă mai are, conform informațiilor postate pe site-ul propriu, 130 de paturi, dintre care opt rezervate internărilor de zi, repartizate celor opt secţii: Chirurgie generală, Anestezie – Terapie Intensivă, Obstetrică – ginecologie, Pediatrie, Neonatologie, Medicină internă, Cardiologie, Psihiatrie. Oferta este şi mai generoasă în cadrul ambulatoriului de specialitate, reabilitat recent şi dotat. Tot în speranţa că va deveni mai atractiv un post de medic în acest spital, municipalitatea a promis în anii trecuţi şi locuinţe de serviciu, de care beneficiază deja patru medici.

Trei concursuri eșuate într-un an

Încă nu s-a găsit formula minune de atragere a medicilor, dar încercări se fac. După ultimele trei concursuri însă, echipa de conducere s-a convins că nu mai poate aștepta și trebuie să pornească în ofensivă: „Mă gândesc acum să încerc să caut şi în Bulgaria, pentru că există exemplul spitalului din Zimnicea, care a adus medici din ţara vecină. O altă posibilitate ar fi să reuşim să aducem medici tineri din Republica Moldova, care termină pregătirea, eventual o familie. Nu se pune problema că n-ar avea ce să facă la Corabia, pentru că e treabă de făcut, de pacienţi nu ducem lipsă, avem, zic eu, şi dotare destul de bună. Închiderea spitalului ar fi o variantă mai bună?! Nu cred că-şi doreşte nimeni aşa ceva, deservim o zonă foarte mare. Noi am tot mers și prin centrele universitate, am popularizat oferta și, după multă vreme, am primit ceva semnale bune, dar, să vedem“, a declarat managerul spitalului, Cristian Filip.
După reabilitarea ambulatoriului, scade și factura la încălzire
Dacă în spital volumul contractat de servicii, în lipsa personalului medical superior, e foarte greu de îndeplinit, lucrurile stau diferit în ambulatoriu (policlinică). În urma proiectului de reabilitare fața i s-a schimbat, dotarea, de asemenea. Și veștile bune continuă în această iarnă, când pentru prima dată factura la încălzire, și în spital și în ambulatoriu, ar trebui să nu mai atârne ca o piatră de moară. Sunt promisiuni, mai spune managerul, că până la 1 decembrie se va reface instalația de încălzire și se va trece de pe combustibil solid, pe gaz, la rând cu întreg orașul.