S-a hotărât, în sfârșit, organizarea concursului de angajare a 33 de asistenți medicali, cinci brancardieri și 10 infirmiere la Spitalul Județean de Urgență Slatina. „Boală lungă, moarte sigură”, spun asistenții care, mai ales după ce colegii le pleacă pe capete să muncească, sezonier sau definitiv, în străinătate, au ajuns să nu-și mai poată lua liber și să contorizeze sute de zile lucrate de recuperat.
Marea dezlegare la angajarea de asistenți, infirmieri și brancardieri în Spitalul Județean de Urgență Slatina s-a produs. 23 octombrie 2015 va rămâne pentru mult timp, probabil, ziua în care personalul sanitar mediu, ajuns la epuizare, începe să spere că volumul de muncă va deveni unul normal. Vor fi patru etape de concurs, la finalul cărora se vor număra 33 de asistenți medicali, cinci bancardieri și 10 infirmieri proaspăt-angajați. Deși de pe mai toate secțiile se strigă disperat după tovarăși noi de muncă, tura asta norocoși sunt cei care lucrează la: ATI, Chirurgie, Oncologie, Gastroenterologie, Infecțioase, Obstetrică-Ginecologie, Ambulatoriu, Chirurgie Plastică și birourile de internări/externări (pentru care se scot la concurs 31 posturi de asistent medical debutant); Cardiologie, Chirurgie și Ortopedie Infantilă, Chirurgie Plastică, ATI, Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie (10 posturi de infirmier); UPU, Oncologie, Ginecologie și săli de operație (cinci brancardieri); Ambulatoriul de Specialitate și UPU (doi asistenți medicali grad principal).
„Boală lungă, moarte sigură”
De atât de multă vreme asistenții spun că au ajuns la epuizare încât acum nicio veste nu mai poate fi bună. Numărul de posturi anunțat înseamnă fix nimic, spun tot mai multe voci, deficitul fiind de cel puțin 10 ori mai mare, dacă s-ar respecta un normativ mediu de personal. „Boală lungă, moarte sigură. Ce înseamnă 30, când avem atâția plecați în străinătate și atâția pensionați, fără să se fi pus nimic în loc. S-a ajuns la epuizare. Se lucrează fără libere, au colegii de recuperat și 200 de zile libere, ar putea să stea un an acasă în contul orelor suplimentare lucrate. Chiar nu se mai putea. Ăsta este și motivul pentru care, de doi ani, au fost aduși voluntari, care lucrează doar pentru practică și pentru vechimea în muncă”, a declarat Mirela Vasile, vicepreședinta Sindicatului Sanitas al cadrelor medii din spital.
Nimeni n-a mai stat să numere bob cu bob câți oameni au plecat la pensie, cert este însă faptul că din ce în ce mai mulți își suspendă contractul câte 90 de zile, conform dreptului obținut prin contractul colectiv de muncă, și pleacă să muncească sezonier în spitale din afară. O bună parte se întorc, își rezolvă treburile și iau din nou drumul străinătății, unde muncesc pe bani frumoși și, de cele mai multe ori, în condiții incomparabil mai bune.
Cei rămași speră ca situația să se schimbe, mai au pusee de revoltă prin ședințe, se mai iau la harță cu superiorii și, în rest, așteaptă. Ultima dată a fost nevoie de 6 ani de răbdare, din 2008-2009 nemaifiind organizat un astfel de concurs cu zeci de posturi vacante.