Boxul masculin a spart gheaţa: campion şi vicecampion naţional

601

Un pugilist de aur, Antonio Dincă, 17 ani, care face box după criterii matematice și un mai tânăr coleg, Lupert Tayson, 14 ani, vicecampion și el și cu ambiția de a-i călca foarte curând pe urme colegului său mai mare.  Primul are nici o săptămână de la cucerirea titlului de campion național de tineret, la Călărași, celălalt s-a întors cu argint de la Cupa României la Juniori. Amândoi se antrenează la clubul de box Comtech Slatina și, pe plan local, spun că nu prea au cu cine să se bată.


Antonio Dincă este  proaspăt medaliat cu aur la Campionatul Național de Tineret, desfășurat la mijlocul acestei luni la Călărași. Are în „antecedente” alte trei medalii de aur, obținute în 2014, 2012 și 2011, însă ultima îi este foarte dragă, cu atât mai mult cu cât a schimbat categoria, nu mai luptă la 75 kg, ci la 81 kg. La acest moment este cel mai bun din generația lui, rezultatul înregistrat fiind așteptat în oraș de vreo 14 ani, spune antrenorul său, ValentinVladu.
Nici în sala de box și nici în afara ei nu face paradă de medaliile sale. Disciplinat, nu iese din cuvântul antrenorului. Așteaptă semnul să poată părăsi ringul din sala de antrenament și când îl primește, este gata de stat la povești.
„Fratele meu m-a adus la box. Eram în școala generală. El trecea în clasa a XII-a şi dorea foarte tare să se pregătească pentru admitere, n-a mai continuat. Am venit la sală şi dintr-un alt motiv. Avusesem o altercaţie pe stradă cu un grup de băieţi, care m-au bătut. Fiind o fire mai independentă, n-am vrut să chem pe nimeni în ajutor, dar mi-am promis că am să învăţ să mă apăr singur. Și am ajuns să fac asta”, povesteşte Antonio despre începuturi.
Boxul l-a prins încet-încet, fără să-l amețească succesul. Spune că nu face paradă niciodată cu rezultatele sale, nici măcar în fața fetelor. Pentru sport a renunțat, cel puțin pentru o vreme, la alte pasiuni. „În şcoala generală mergeam la olimpiade, am ajuns până la faza naţională la matematică. De altfel, matematica şi fizica sunt materiile mele preferate şi astăzi, m-au ajutat foarte mult în box, să calculez distanţe, să-mi pregătesc mişcări… Boxul nu este bătaie, cum s-ar putea crede, trebuie să-l faci cu cap. Aici am învăţat şi să nu-l folosesc în viaţa de zi cu zi”, este convins proaspătul campion. Modelul său este Floyd Mayweather, la care apreciază foarte mult stăpânirea de sine și faptul că-și calculează fiecare mișcare.
Pentru viitor are planuri mari, pentru că se află foarte aproape de Europene, pentru care se așteaptă să fie convocat la lot. Se gândește serios și la competițiile de anul viitor. Încă-și mai permite, este elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Radu Greceanu”, dar e conștient că va fi din ce în ce mai greu. Nu poate spune, cel puțin deocamdată, dacă va da însă performanța în box pe învățătură, așa cum a făcut-o  fratele său.

 „În Slatina n-avem cu cine să ne batem”

Cât de mult sunt nevoiți să muncească băieții pentru astfel de performanțe o confirmă antrenorul Valentin Vladu.  Cei 10 sportivi ai clubului, de toate vârstele, au antrenamente aproape zilnic. Îi motivează însă faptul că nu le lipsește nimic la sală, dar și medaliile care îmbracă holul. „În Slatina n-avem cu cine să ne batem. Suntem cei mai buni. Chiar și la competiții eu nu merg cu toți, îmi aleg unu’-doi.  Îmi şi spun colegii: «Mă, tu vii cu unu’ şi ai pretenţia să iei tot?». Muncim şi avem rezultate. Beneficiem şi de susţinere, pentru că, dacă-l întrebaţi pe Antonio, a câştigat până acum din box cred că 15.000 lei. Şi nu de la Federaţie, de acolo ni se dau diplomele şi medaliile. Poate nu e un sport la fel de bănos ca altele, dar aici cel puţin nu vin cu bani de-acasă, doar vin şi se-antrenează. Şi cei mai mulţi, chiar dacă nu e cazul lui Antonio, vin din familii fără posibilităţi foarte mari, e un adevăr!”, a mai spus Vladu.