Se schimbă garda la Spitalul Județean de Urgență Slatina

946
Medicul Andreea Ciulincă a venit în spital în 2009, iar în prezent conduce secția Radiologie

Dacă pentru părinții noștri Spitalul Municipal Slatina însemna dr. Berteșteanu, dr. Ciobanu, dr. Costache, dr. Iancu, dr. David, dr. Cojocaru, dr. Mitu, dr. Ghica, dr. Dosa, dr. Iordache, dr. Năstasie, dr. Chitea, dr. Băzăvan, dr. Bădoi și alte și alte nume care, zeci de ani, au avut în mâini viața pacienților din județ , astăzi o altă generație de pacienți își pune toate speranțele în medicii primari aflați la vârf de carieră și specialiștii formați alături de personalitățile enumerate mai sus, dar și în noua gardă de medici sosiți la Slatina în mai puțin de 10 ani.

În 2011, media de vârstă a medicilor din Spitalul Județean de Urgență Slatina era 54 de ani. În doar patru ani au venit în spital alți peste 50, cu o medie de vârstă de 36 ani, iar în anii următori mai sunt așteptați încă peste 50, la acest moment rezidenți. Acum sunt peste 215 medici într-un spital care, cel puțin în ultimii ani, n-a beneficiat doar de cuvinte de laudă. După ani în care concursurile nu s-au dovedit o bună metodă de recrutare, s-a ales metoda atragerii de medici tineri, în cea mai mare măsură prin rezidențiat pe post, slătineni plecați cu ani în urmă în centrele universitare ca proaspăt studenți la medicină, pentru care a face ulterior performanță în Spitalul Județean de Urgență Slatina este și un pariu personal. Dar nu numai. Deloc puțini, dacă nu cumva zeci, sunt astăzi medicii navetiști, cei mai mulți craioveni, care au văzut în cel mai mare spital din județ de asemenea o provocare, poate și pentru că în orașele de baștină oferta de locuri în spitale a fost limitată.

Primul an fără posturi la Rezidențiat

Deși probleme încă mai sunt în anumite secții ale spitalului, cel puțin până când vor veni rezidenții din ani terminali, SJU Slatina a întrerupt în acest an șirul scoaterii la concursul de rezidențiat a noi posturi. „Ne-am cam rezolvat problemele, iar acolo unde suntem deficitari încercăm să rezolvăm prin concurs organizat de spital. Am avut, de altfel, numai în această vară și în toamnă două etape, în urma cărora am angajat cred că 20 de medici. Cei mai mulți sunt foarte tineri, e adevărat, dar nu numai. Acum, n-am putea spune că aici e Raiul și că nu pleacă nimeni. Ne-au mai și plecat, e adevărat, însă la un medic plecat am adus alți trei. Este cazul Radiologiei, este cazul secției ORL. Cu atragerea medicilor tineri am reușit să revigorăm secții ca Urologia, spre exemplu, unde aveam un singur medic ”, declară directorul medical al spitalului, medicul Cătălin Pătru.

Medici tineri versus pensionari, noutate versus experiență

De ce-ar veni la Slatina un medic tânăr, când astăzi porțile sunt deschise și ofertele de muncă venite din străinătate abundă, este o întrebare la care oferă posibile răspunsuri tot directorul medical al SJU Slatina. „Cred că semnalul că cine vrea să facă aici treabă are tot sprijinul a fost foarte clar. Le-am oferit mai mult decât un loc de muncă. I-am sprijinit să evolueze foarte repede. Medici tineri conduc secțiile, cum este cazul Radiologiei sau Urologiei și cred că mai sunt și alte exemple. În plus, față de alte spitale, chiar de rang superior, cam au cu ce să-și facă treaba. S-a investit în aparatură, criza de medicamente și materiale sanitare nu s-a evidențiat, cred că sunt niște atuuri”, ne lămurește dr. Pătru.
Că tinerețea poate fi un plus, noii specialiști venind cu tehnici moderne de lucru, nu contestă nimeni. Experiența celor care și-au investit toate resursele profesionale , zeci de ani la rând, în spitalul de la Slatina rămâne, în schimb, fără preț. „Am respectat un principiu general, dacă vreți, anume niciun medic pensionar să nu ocupe locul unui medic tânăr care vrea să lucreze în acest spital, și am ținut lângă noi și medicii pensionari care și-au exprimat dorința să-și continue activitatea. Este nevoie de experiență, asta nimeni nu poate contesta. La acest moment cred că mai avem peste 1 0 medici pensionari care și-au continuat activitatea, la cerere. Plecarea lor n-ar pune, categoric, activitatea secțiilor în care lucrează în pericol, însă faptul că și-au dorit să rămână este un plus ”, declară managerul spitalului, Andrei Iordache.

„Lumea se schimbă. Acum 10 ani n-aveam niciun tomograf la Slatina, acum putem să facem și ce fac centrele universitare”

Radiologie și Imagistică este una dintre secțiile unde colectivul s-a înnoit substanțial. Sunt acum 10 medici, din această lună s-a organizat și a doua linie de gardă, funcționează două aparate computer tomograf, mult mai multe ecografe, și se așteaptă în curând montarea unui aparat de rezonanță magnetică (RMN). „Lumea se schimbă, Slatina s-a schimbat în ultimii 10 ani. În 2005, când mi-am ales această specializare, în Slatina, în tot orașul, nu exista niciun computer tomograf. Acum sunt trei, două dintre ele în acest spital. Există și RMN, deocamdată în privat, iar în curând vom avea și noi în spital. Posibilitățile de diagnostic s-au îmbunătățit considerabil. Putem să facem ce fac ceilalți în centrele universitare. Și chiar facem asta. Nu doar confirmăm diagnosticul, ci descoperim cazuri noi. În domeniul oncologic avem cinci cazuri noi descoperite numai în ultima lună, și mai îngrijorător fiind faptul că a scăzut media de vârstă a pacienților la care apar tumori. Astfel de investigații au devenit o necesitate și ne bucurăm că le putem face. La noi, la Radiologie, cam avem ce ne trebuie, deși mai avem colegi în spital care ar avea nevoie de aparatură, pentru colonoscopii, de exemplu. Nu avem încă neurochirurgie, mai sunt multe de făcut, însă cred că vom evolua”, a declarat medicul Andreea Ciulincă, sosită în spital în 2009, pentru ca astăzi să conducă secția Radiologie. În acest caz străinătatea n-a fost un miraj pentru că lucrurile care o legau de România, de Slatina, au fost mai importante. „Sunt slătineancă get-beget. Aveam copiii mici, chiar nu puteam pleca. Dacă pleci, o faci să-ți fie bine, nu doar să câștigi bani. Într-adevăr, în străinătate salariile sunt foarte mari, nici nu există termen de comparație. Câștigi 5.000 euro, fără gărzi, consultând un număr fix de pacienți, programați toți. Dar îți lipsesc alte lucruri și eu n-am vrut asta!”, își motivează, simplu, răspunsul medicul Andreea Ciulincă.
Lucrurile nu sunt însă idilice, iar plângeri ar avea medicii din fiecare secție, indiferent de vârstă. Cu toată infuzia de specialiști tineri, volumul de muncă în spitalul slătinean rămâne foarte mare. Sunt secții încă descoperite, unele dintre acestea de maximă importanță. Doar în această vară, prin pensionarea a doi medici, dr. Denisa Neacșu și dr. Eugenia Cârjan, o secție a rămas în impas. Este vorba de Neonatologie, unde gărzile se asigură cu sprijinul medicilor pediatri.