Pentru deszăpezirea drumurilor naţionale şi europene nu există, la nivelul judeţului Olt, până acum, niciun contract încheiat cu o firmă, iar necesarul de material antiderapant este acoperit doar în proporţie de 30%. Nici pentru drumurile judeţene situaţia nu este mai roz, doar pentru zona de sud existând contract de curăţire a zăpezii.
Dacă ninge de la 1 noiembrie, dată la care autorităţile sunt obligate să fie pregătite de intervenţie, Baba – Iarna le va da ceva de furcă drumarilor noştri, care vor trebui să găsească soluţii de îndepărtare a zăpezii de pe cele 41 de drumuri judeţene, patru naţionale şi două europene. Potrivit situaţiei prezentate în cadrul Colegiului Prefectural de săptămâna trecută, în Olt doar intervenţia pe drumurile judeţene din sudul judeţului se poate realiza, zonă pentru care există încheiat contract. Pentru restul şoselelor, se vor căuta soluţii de avarie în caz că procedurile de contractare a prestatorilor nu se vor finaliza curând.
Trei sferturi de judeţ, fără contract
Peste o mie de kilometri de drumuri judeţene, împărţiţi în patru zone, trebuie deszăpeziţi anual, în perioada 1 noiembrie – 31 martie. Procedura nu poate începe însă din noiembrie decât pe zona de sud a judeţului, pentru care Consiliul Judeţean are încheiat contract pe patru ani, 2013- 2017, cu trei firme asociate: SC Dancor Romconstruct SRL, SC Olt Drum SA şi SC Bebe Transrom SRL, cu baza de deszăpezire în Rotunda şi puncte de sprijin în Caracal, Corabia şi Slatina. „Pentru cele trei zone – centrală, de nord-est şi nord-vest, procedura de achiziţie este în derulare, urmând ca licitaţia să aibă loc pe 11 noiembrie. Întârzierea nu este din vina noastră. Publicarea pe SEAP a fost în timp, însă Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice abia după o lună a dat OK-ul. Ne-au solicitat prima dată ceva şi i-am trimis la caietul de sarcini, iar la a doua solicitare i-am trimis la legea achiziţiilor”, declară Cornel Motoi, director Direcţia Tehnică a CJ Olt.
Cu toate că nu are pentru trei sferturi de judeţ incheiat contrat cu prestatori, reprezentantul CJ se declară optimist, considerând ca nu va întâmpina probleme. A găsit chiar şi soluţia de avarie: deszăpezire cu drumarii care acţionează pe timp de vară. „Consiliul Judeţean are contractate pe patru ani lucrări de întreţinere pe timp de vară. Dacă va fi nevoie, vom suplimenta bugetul de iarnă pentru ca aceste firme, care au utilajele necesare, să poată face şi aceste lucrări de deszăpezire.”, a mai declarat Motoi.
Motorga, pregătit să dea piept cu iarna
N-are contract şi antiderapant suficient, însă Adrian Motorga, şeful Secţiei Drumuri Naţionale Slatina se declară pregătit să gestioneze perioada de iarnă. „Nu avem contract de deszăpezire. Sperăm ca pe 15 noiembrie să se finalizeze procedura. S-a ţinut licitaţia, aşteptăm contestaţiile. În ceea ce priveşte materialul antiderapant, sare şi nisip, avem doar 30%, respectiv 1917 tone. Avem 13 utilaje proprii pentru deszăpezire şi ne-ar mai trebui 37 închiriate. De curând, ne-au mai venit la secţie două autofreze noi, printr-un program naţional de utilare a secţiilor cu fonduri europene.”, declară Motorga.
În Olt, avem două drumuri europene şi patru naţionale, a căror deszăpezire este asigurată de la cele şase baze – Corabia, Caracal, Slatina, Găneasa, Optaşi şi Drăgăşani. Până pe 15 noiembrie ar tebui finalizată şi montarea semnalizării de iarnă, iar pentru montarea parazăpezilor, pe 10.414 metri liniari, în special în zona de sud unde zăpada este viscolită mai rau, au fost emise adrese pentru obţinerea acordurilor proprietarilor de terenuri. Şi la capitolul marcaje mai are de lucrat Secţia Drumurile Naţionale Slatina, tot zona de sud fiind cea prioritară, unde se înregistrează fenomene de ceaţă densă.