Polițiștii locali, la ordinele taxatorilor concesionarului Ghenciu

124

Țăranii care vin la oraș să vândă câteva sticle de lapte și o găleată cu brânză pe săptămână, în apropierea piețelor, sunt taxați de oamenii concesionarului piețelor slătinene, Cristian Ghenciu, dar și amendați de Poliția Locală pentru comercializare în zone neautorizate. Producătorii sunt cel puțin nedumeriți de ce li se întâmplă și vorbesc de o înțelegere între polițiștii locali și administratorii piețelor.

Polițiștii locali fac public, în cel mai recent comunicat de presă, faptul că, în baza H.C.L. nr. 490/2014, în perioada 5 – 12 octombrie, au aplicat nouă sancţiuni, în special pentru parcări auto pe trotuare modernizate şi desfăşurarea de activităţi comerciale în alte locuri decât cele autorizate şi fără achitarea taxei zilnice. Se menționează ca zone în care s-au constatat contravențiile: str. Primăverii, Aleea Macului, str. Ion Moroşanu, str. Ec Teodoroiu – zona gang Steaua. Adică vecinătatea piețelor Zahana, Frații Buzești și Steaua. De data aceasta, pentru că amenzi se dau, perfect legal, în zona tuturor celor patru piețe concesionate în Slatina, din 2009, de firma „Prima Piață 2000”, aparținând unuia dintre partenerii de afaceri, dar și denunțător al fostului primar Darius Vâlcov, anume Cristian Ghenciu. Până aici, un comunicat standard, care arată cât de preocupate sunt autoritățile plătite din banii slătinenilor să ne meargă bine și să ne protejeze de tot ce contravine legii. Producătorii amendați, cel puțin cei care vin să-și vândă surplusul din gospodărie, au însă nedumeririle lor. De vândut nu vând în piață pentru că, în cele aglomerate, n-au loc de comercianți, iar în celelalte n-au vad. Și afară însă, dacă își așează marfa pe aleile de lângă piețe, sunt taxați de administratorii acestora cu aceeași bani ca-n piață. Această categorie este, totuși, ceva mai protejată. Cei mai priginiți sunt cei postați la câțiva metri de zona de „jurisdicție” a concesionarului.

„Eu am plătit chitanța de dimineață, dar tot au venit polițiștii și mi-au spus să-mi strâng lucrurile și să plec”

O oră târzie a dimineții, lângă piața „Basarabi” din Slatina, din cartierul Progresu. Afară e destul de frig, însă nici în incinta pieței nu-i mult mai bine. Pe aleea din fața pieței acoperite, doi cetățeni așteaptă să-și vândă ultimele bucăți de brânză și pet-uri cu lapte. Stau în frig, unul „sprijinind” zidul magazinului de vizavi de piață, celălalt, trei-patru metri mai încolo, după colț, pe aleea care leagă piața de magazinul Mârjacu. Primul a fost taxat la prima oră de cei din piață. Nu cine știe ce, 4 lei, taxa uzuală. Celălalt, nu, pentru că după colț concesionarul nu mai poate dispune. Polițiștii locali i-au luat însă la întrebări pe amândoi, pentru că amândoi stau pe locuri neautorizate pentru astfel de activități.
„Vin de douăzeci de ani aici, în zonă. Mă cunosc oamenii, am clienții mei, în altă piață nu mă duc. Aici nu pot să vând în piață, că nici n-au loc pentru cei cu brânză și lapte. Stau aici și plătesc taxa. Dar polițiștii vin și la mine. Au venit și în această dimineață, mi-au spus să plec, mi-am strând bagajele, le-am dus la bicicletă, o am după colț, ei au plecat și eu m-am întors. Am luat și amenzi, de una, de două milioane, nici n-am știut măcar, am aflat că am amendă când m-am dus la primărie, la Curtișoara, să mă înscriu în asociația de crscători de animale. Am mai plătit altădată alta, șapte sute cincizeci de mii în 48 de ore. Ne amendează, dar ce să facem!”, ia lucrurile ca atare nea Sandu, din Proaspeți, Curtișoara.

„Și dac-am avea sector de lapte – brânză tot n-ar veni în piață, ei se-așează după vad”

În interiorul pieței aproape suflă vântul. În afara comercianților pe care-i găsești aici indiferent de anotimp, cu tarabele pline de haine, produse de papetărie, încălțăminte etc., și exceptând sectorul „rușilor”, adevărații producători îi cauți cu lumânarea. Sectorul „Persoane fizice” e gol-goluț, numai bine că-și întind „veteranii” lucrurile-n voie.
„Și ce v-au spus, că-i taxăm pentru lapte?”, mă interoghează doamna Angela, după descrierile comercianților, de-ndată ce intru în piață. „Ne-au spus că-i taxați și nu-nțeleg logica, dacă nu vând aici și, oricum, n-aveți sector de lapte!”, încerc să mă dumiresc. „Domnul cu lapte are și praz și noi pentru asta l-am taxat, nu putem pentru altceva. Este pe alee, avem acest drept. De fapt, știți care-i povestea? Noi încercăm să-i înțelegem pe toți. Și pe comercianți, și pe producători. Vine omul de la țară, nu poate să stea toată ziua în piață, trebuie să se-ntoarcă să-și îngrijească animalele, ca să aibă ce vinde. Ei oricum n-ar veni în piață, și dac-am avea sector de lapte, ei se duc unde au vad, așa că decât să stea netaxați, mai bine le tăiem chitanță”, continuă doamna explicațiile. Cât despre avertizarea polițiștilor locali, doamna nici nu confirmă, nici nu infirmă, ci doar specifică: „Ar fi bine dacă ar reuși să-i determine să vină-n piață, să vândă în condiții civilizate”.