Consiliere sexuală în şcoli, pentru prevenirea sarcinilor la eleve

543

Viaţa sexuală începută prea devreme, schimbarea desă a partenerilor şi lipsa protejării împotriva bolilor cu transmitere sexuală sau a sarcinilor nedorite la vârste tot mai fragede au determinat consilierii şcolari să demareze un proiect prin care să-i educe pe elevi şi să le ofere suportul informaţional menit să-i conştientizeze asupra deciziilor care le influenţează viaţa.
Proiectul „Trăieşte-ţi viaţa înainte s-o complici” a fost demarat luna aceasta şi, timp de nouă luni, se va desfăşura în toate şcolile unde există consilieri şcolari, la clase de gimnaziu şi liceu.

Specialiştii în domeniu afirmă că educaţia sexuală tinde să-i încurajeze pe cei ce o primesc să-şi înceapă viaţa sexuală mai târziu. Elevii care beneficiază de educaţie sexuală au un număr mai mic de parteneri sexuali, se confruntă mai rar cu sarcini neplanificate şi suferă de mai puţine boli cu transmitere sexuală decât cei lipsiţi de această educaţie. Lipsa de informare a făcut ca România să fie în topul ţărilor din UE cu cele mai multe minore însărcinate. Şi, cu toate astea, introducerea educaţiei sexuale în şcoli rămâne un subiect tabu, tocmai părinţii fiind cei care se opun. Cu sau fără ore de educaţie sexuală, consilierea în domeniu nu trebuie să lipsească din spaţiul şcolar, cu atât mai mult cu cât psihologul rămâne cel mai avizat „sfătuitor” al elevilor aflaţi în impas.

„Avem eleve care ajung la spital de prin clasa a V-a”

Luna aceasta, Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Olt a demarat proiectul „Trăieşte-ţi viaţa înainte s-o complici”, proiect desfăşurat la nivelul judeţului, în toate şcolile unde există consilieri psiho-pedagogi. În reţeaua şcolară din judeţ sunt 54 de consilieri, dintre care doar două centre în mediul rural: Găneasa- Pleşoiu şi Movileni- Şerbăneşti.
Până în iunie 2016, elevii vor afla noţiuni privind viaţa sexuală – modificările din punct de vedere fizic şi sexual, bolile cu transmitere sexuală, cu scopul de a li se dezvolta abilitatea de a lua decizii corecte şi responsabile, care le pot influenţa viaţa.
„Proiectul se derulează, la nivelul fiecărei şcoli cu consilier, la o clasă de gimnaziu şi una de liceu. În medie, la cabinetele de consiliere din şcoli se prezintă anual 25 de cazuri, să le spunem, mai speciale. Elevii vin săptămânal, în funcţie de problemele pe care le au, iar terapia poate dura o lună, un an sau chiar doi. Dacă familia oferă sprijinul necesar, atunci terapia dă rezultate, însă, în general, părinţii refuză să se prezinte şi ei la consiliere. Avem şi o categorie de elevi care vin la psiholog în secret, dorind ca familia să nu ştie acest lucru. Cele mai frecvente cazuri sunt de tulburări de comportament sau emoţionale. Îngrijorătoare sunt cazurile în care lipsa educaţiei sexuale duce la sarcini nedorite, de aici şi importanţa demarării acestui proiect privind educaţia sexuală. În funcţie de sprijinul familiei, avem eleve care duc sarcinile la bun sfârşit şi foarte multe cazuri de întreruperi de sarcină. Este foarte important ca tinerii să conştientizeze pericolul la care se supun atunci când întreţin relaţii sexuale. Avem eleve care ajung la spital de prin clasa a V-a, au născut sau au făcut întreruperi de sarcină la 12 ani. Nu sunt de acord cu părinţii care susţin că elevii sunt prea mici ca să li se vorbească despre educaţia sexuală. Cred că asemenea discuţii sunt fireşti atunci când copilul este într-una din clasele VI-VIII”, declară profesorul psiholog Nineta Andronie, responsabil de proiect.

La planning se ajunge prea târziu, de obicei după o întrerupere de sarcină

Planningul, ignorat în ultimul timp

Îngrijorător este faptul că minorii aleg doar informaţia sexuală transmisă pe internet sau tv, apelând la specialişti doar atunci când se află într-o situaţie disperată. În afara consilierilor şcolari, tinerii se mai pot adresa cabinetului de planning familial, care există în fiecare oraş din judeţ. În Slatina, tinerii nu-l mai pot găsi, de aproximativ 2 ani, la Cuptorul de Aur, în vecinătatea cabinetelor medicilor de familie, ci în incinta Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina (Policlinica).
„După doi ani de pauză, am reluat programul de consiliere în şcoli. Am împărţit pliante diriginţilor pentru popularizarea cabinetului, care se află în incinta Ambulatoriului. Este important ca elevii să fie anunţaţi în şcoli că noi existăm, că pot veni aici, unde toţi angajaţii deţin competenţe psihologice. Din păcate, la noi se ajunge foarte târziu, de obicei după un chiuretaj. Vin de la 12 ani, dar puţini. Trebuie să cunoască nu numai pericolul sarcinii, ci şi al bolilor cu transmitere sexuală. Spre exemplu, am avut o elevă de 18 ani, depistată cu herpes genital şi HPV (n.r.- un virus care poate duce la cancer). Este strict confidenţială fiecare consultaţie. După chiuretaj, rar sunt trimise la noi, chiar deloc. Ca un sfat, ar fi bine ca tinerii să fie foarte apropiaţi de mame, iar informaţiile sexuale ar trebui cunoscute de pe la 11-12 ani. O femeie care-şi începe viaţa sexuală la 13 ani, la 30 are tot felul de probleme.”, spune Aurelia Gubandru, medic planificare familială.

Contracepţia nu mai e gratuită

Un semnal de alarmă îl reprezintă şi lipsa finanţării cabinetelor de planning, care face ca tot mai puţini tineri să le treacă pragul. Dacă acordarea gratuită a anticoncepţionalelor şi prezervativelor şi montarea steriletelor era gratuită în urmă cu doi ani, acum se oferă gratuit doar consultaţii şi se tratează bolile. „Aveam circa 500 de elevi care luau în permanenţă contraceptive, veneau la trei luni pentru aprovizionare. De când au aflat că nu mai avem, nu mai vin.”, mai spune dr. Gubandru.
De remarcat că nici măcar dimensiunea fenomenului nu este cunoscută cu exactitate, multe fete apelând la cabinetele private pentru întreruperile de sarcină. În Ambulatoriul Slatina, la cabinetul de întreruperi de sarcină, au ajuns în acest an doar o fată de 14 ani şi una de 16 ani.