Cântecul şi dansul popular, promovate prin concursuri şi premii

193

Iliuţă Brăileanu, liderul Asociaţiei „Căluşarii Slatinei” şi-a propus să promoveze cântecul şi dansul popular oltenesc, să descopere tinere talente, dar şi să le recunoască pe cele existente, printr-un proiect care, an de an, capătă amploare. Provocarea unui „duel” artistic a fost acceptată de artişti de toate vârstele, care să demonstreze pe scenă că au un cuvânt de spus pentru dăinuirea tradiţiilor olteneşti. Proiectul „Slatina- vatră străbună de cântec, joc şi voie bună” se bucură de finanţare nerambursabilă de la bugetul local al municipiului Slatina şi are o valoare de 80.000 de lei.

Pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu” Slatina vor urca, pe parcursul a patru săptămâni, rând pe rând, copii, adolescenţi, adulţi şi pensionari pe care îi uneşte dragostea de folclor şi de tradiţiile populare olteneşti. Concursul cu premii este organizat de către Asociaţia „Căluşarii Slatinei”, în cadrul unui proiect finanţat de Primăria Slatina. „Este al patrulea an de când implementăm acest proiect şi mulţumesc primăriei pentru că s-a alăturat dorinţei noastre de a descoperi noi talente ale folclorului muzical şi coregrafic în Slatina, de a susţine adevăratele talente şi, de ce nu, de a da un semn de recunoştinţă pentru cei care au activat în acest domeniu de-a lungul anilor şi, prin prestaţia şi ţinuta lor artistică, au dus mai departe tradiţia populară şi faima municipiului şi a judeţului Olt.”, declară Iliuţă Brăileanu, preşedintele asociaţiei.

Debut cu… debutanţi

Proiectul a debutat cu promovări ale folclorului oltenesc prin spectacole susţinute la Fântâna Speranţei, iar săptămâna trecută a fost organizat primul concurs- cel destinat copiilor cu vârste de până la 14 ani, pe secţiunile muzică populară şi căluş.  S-au înscris nouă interprete şi şapte dansatori din tot judeţul, la canto fiind făcută o diferenţă între debutanţi şi cei care au mai participat la concursuri.
Emoţionându-i pe părinţi, bunici sau rudele venite să-i susţină, cei mici au urcat pe scenă ca adevăraţii profesionişti, realizând un spectacol de toată frumuseţea. Fetiţele au interpretat hore sau balade, iar băieţii au bătut pintenii, sub acompaniamentul Tarafului „Frunză Verde” al Asociaţiei „Căluşarii Slatinei”, unul dintre puţinele tarafuri „de familie” cu care Oltul se mai poate mândri.
Din juriu au făcut parte profesorii de muzică Ştefan Minulescu şi Liviu Enache, coregrafii Nichita Dragomira şi Sandu Rizea, Mitică Sora – reprezentantul organizatorului, iar preşedinte a fost solista de muzică populară Victoriţa Cică, profesor de canto la Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina.
„Când văd aceşti muguri pe scenă, îmi dau seama că ce a făcut Iliuţă Brăileanu merită invidie, pentru că a avut ideea să aibă o bornă zero. Întotdeauna trebuie să plecăm de undeva. Până acum, în Slatina aşa ceva nu s-a mai întâmplat şi, dacă se va continua, vom mai avea solişti, dacă nu începem de aici, nu avem de unde”, a spus Nichita Dragomira.
Toţi copiii au primit diplome şi premii în bani, câştigători fiind Andreea Denisa Popescu şi Ionuţ Cristian Rizea.
Concursul destinat adolescenţilor va avea loc săptămâna aceasta. Proiectul se va încheia cu un spectacol de gală.

Proiecte social-culturale, pe banii primăriei

Primăria Slatina finanţează din 2010 proiecte de interes local desfăşurate de asociaţii sau organizaţii nonguvernamentale, precum şi persoane fizice, care desfăşoară activităţi nonprofit în domeniile social, culturală sau educaţie. Anul acesta, au primit finanţări nerambursabile de la bugetul local 15 proiecte, în valoare de 722.000 de lei. Printre proiectele de interes local se mai numără „Autismul vorbeşte, e timpul să asculţi!”- al Asociaţiei Nagual, „Slatina muzicală – tradiţie şi contemporaneitate”- Asociaţia Cultural-Artistică LYRA sau „Tinerii împotriva violenţei”- Sandu Curt.