Funcţionarii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt au scăpat laptele de la Matra de acreală.
DSP a scăpat porumbelul
La una dintre ,,şuetele” de la Prefectură, Direcţiei de Sănătate Publică Olt au semnalat faptul că a existat o sesizare din partea conducerii unei unităţi de învăţământ din Slatina, cu privire la calitatea laptelui livrat copiilor. Verificările făcute de reprezentanţii acestei instituţii au scos la iveală că laptele livrat de SC Matra SRL Scorniceşti, cunoscută şi drept ,,Firma generalilor”, ,,prezenta separarea zerului şi mirosea a acru”. Iată ce au scris, negru pe alb, reprezentanţii DSP Olt în raportul prezentat la întâlnirea cu prefectul: „S-a înregistrat o sesizare în perioada menţionată la Şcoala «Constantin Brâncoveanu» din Slatina, ce privea calitatea organoleptică a 15 cutii cu lapte UHT SIM 1,8% grăsime x 200 ml, lot 271, cu termen de valabilitate 26.12.2015, lapte ce prezenta separarea zerului şi miros de acru”.
Calitate ,,crescută” în documente
,,Porumbelul scăpat de DSP” în raportul prezentat a luat prin surprindere pe toată lumea. Surpriza a fost şi mai mare pentru cei care erau prezenţi când au aflat că proba de lapte luată şi analizată de ,,specialiştii” de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt a fost… conformă. Mai exact, era bună de tot. DSP Olt a încercat să se acopere de hârtii în acest caz şi a cerut DSVSA Olt buletinul de analize din care să reiasă că laptele din lotul reclamat a fost găsit conform. A făcut-o în zadar, până când aceştia au ,,scăpat porumbelul” într-o informare înaintată prefecturii. Abia atunci au primit documentul cu ,,cântec”, fără vreo explicaţie cum de zerul s-a evaporat, iar acreala laptelui analizat a dispărut în drum spre laborator.
Minunea laptelui livrat de Matra
„Ulterior informării transmise către Instituţia Prefectului judului Olt, în data de 12.10.2015, distribuitorul SC Matra SRL Scorniceşti a transmis către DSP, Serviciul de Control al Sănătăţii Publice( SCSP) mai multe documente, după cum urmează: în data de 13.10.2015 au fost primite- declaraţia de conformitate şi buletinul de analiză nr. 22.466/10.07.2015, pentru lapte UHT 200 ml, produs de SC Simultan SRL, din lotul incriminat, LOT 271/TV 24.12.2015, emis de DSVSA Timiş – rezultate conforme; iar în data de 14.10.2015 a fost primit buletinul de analiză 21.968/12.10.2015 pentru lapte UHT 200 ml, produs de SC Simultan SRL, din lotul incriminat, LOT 271/TV 24.12.2015, emis de DSVSA Olt – rezultate conforme”, au susţinut reprezentanţii DSP Olt.
Cum a fost posibilă ,,minunea”, nimeni nu a explicat. Poate şi pentru că nimeni nu a cerut lămuriri. Nici nu avea cum să ceară, pentru că nu trebuia. Firma responsabilă de incidentul regretabil, aşa după cum a fost considerat, este una ,,cu spate”.
O întâmplare, multe semne de întrebare
Avem două lucruri clare: laptele pentru copii, din mai multe cutii ajunse la Şc. ,,Constantin Brâncoveanu” din Slatina nu era corespunzător, fapt constatat la verificări şi susţinut prin semnătură de mai marii DSP şi calitatea corespunzătoare a acestuia din documentele DSVSA Olt, confirmată tot prin semnătură. În atare condiţii, se impun nişte întrebări. Prima ar fi legată de cine minte: conducerea şcolii şi DSP care a confirmat separare zerului din lapte şi gustul acru sau şefii DSVSA Olt care au emis un document din care reiese buna calitate a produsului? O alta ar fi legată de probele analizate de către DSVSA Olt, sunt sau nu din lotul reclamat? De ce nimeni din conducerea Prefecturii Olt nu a cerut lămuriri cu privire la caz? De ce firma în cauză a pus la dispoziţie DSP documentele legate de calitatea produselor abia după ce o informare cu privire la incident a ajuns pe masa prefectului Silviu Neacşu?… Şi tot aşa…
Matra, o firmă protejată
,,Firma generalilor”, cum este cunoscută societatea din Scorniceşti a pus mâna pe acest contract multianual cu mai mulţi ani în urmă, după o licitaţie cu cântec, care a ridicat multe semne de întrebare. Societatea aparţine omului de afaceri Lucian Petrache Ionescu, care a ,,cotizat” la mai toate partidele. El a ajuns să facă ,,o căruţă de bani” în urma mai multor contracte încheiate cu Ministerul Apărării Naţionale, dar şi cu Primăria Constanţei, condusă de Radu Mazăre. Se spune că olteanul care o conduce este doar un interpus, firma aparţinând în realitate unor ,,mahări” din minister, de aici şi ,,drumul deschis” spre bugetul Apărării. Cea mai mare parte din cifra de afaceri se datorează comerţului cu carne şi produse din carne, societatea deţinând şi un abator pentru tăierea porcilor în oraşul de pe Plapcea.
Firma a făcut afaceri importante de mai mulţi ani, sub mai multe Guverne şi, implicit, mai mulţi miniştri ai Apărării, semn că ,,generalii” sunt tot în frunte. Doar contractele cu Primăria Constanţei, în cadrul cărora Matra livra zeci de tone de carne de… pasăre, dar şi alte produse de la alte firme adunate, au picat odată cu edilul demisionar şi în vizorul procurorilor.
Lăptarul din Timiş, cu multe probleme, dar şi multe proptele
Laptele stricat care a ajuns la elevii din judeţ nu este produs de firma din Scorniceşti. Ea doar îl distribuie, având contract cu Simultan SRL din Făget, Timiş, dar şi cu alte societăţi producătoare de produse lactate şi cornuri.
Societatea care a livrat cutiile de lapte cu probleme nu se află la primele incidente de acest gen. Acum doi ani, mai multe şcoli din Arad au reclamat acelaşi lucru precum conducerea de la ,,Brâncoveanu”, iar la începutul lunii, situaţia s-a repetat în Gorj. Dacă la noi, conform DSP, nu a ajuns niciun elev la spital, nu la fel au stat lucrurile în Gorj.
Firma Simultan este, ca şi Matra, una cu… proptele. Ea aparţine omului de afaceri Ion Florin Herbai, care deţine 75% din acţiuni, restul fiind deţinute de mama sa. Afaceristul este cunoscut drept sponsorul-vedetă al PSD şi PNL. Potrivit presei centrale, doar după instalarea Guvernului Ponta 2, firmele lui Herbai au câştigat contracte din bani publici de la instituţii conduse de lideri ai celor două partide în valoare de 103,4 milioane de lei, adică vreo 23,5 milioane de euro.
Presa centrală mai susţine că, la cei 45 de ani, Ion Florin Herbai este unul dintre cei mai bogaţi oameni din judeţul Timiş. El mai deţine, pe lângă firma Simultan, societăţi care fac afaceri în domeniul imobiliar şi turism. Mason, Herbai face bani din laptele oferit în cadrul programului „Cornul şi laptele”, în mai multe judeţe şi în Bucureşti, dar şi de pe urma Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a câştigat bani frumoşi din făina livrată persoanelor defavorizate şi încasând în Timişoara, lunar, mii de euro de la avocaţii sau executorii judecătoreşti pe care îi găzduieşte în spaţiile deţinute.