Imobiliare Consloc, societatea Consiliului Local Slatina, a fost băgată în faliment. Decizia aparţine judecătorilor, situaţia în care a fost adusă firma în care au ,,plusat din greu” slătinenii se datorează mai-marilor primăriei. Pentru vechile administraţii, ea a folosit drept paravan pentru o serie de ,,învârteli” şi instrumentul prin care s-au plătit ,,poliţe”.
Înfiinţată cu un scop bine definit
Imobiliare Consloc a fost înfiinţată la doar un an de la preluarea mandatului de către fostul primar Darius Vâlcov, cu scopul de a se ocupa de ridicarea promisului cartier de locuinţe pentru tineri. Firma al cărei capital a fost vărsat de municipalitate ca unic acţionar a gestionat,,construirea şi vânzarea” celor 600 de apartamente, dar şi a spaţiilor din Cartierul ,,Eugen Ionescu”. În timp, ea a preluat şi gestionarea parcărilor din oraş, dar şi ,,problema” maşinilor parcate în locuri nepermise. În conturile ei au intrat sume importante de la bugetul local, dar şi de la proprietarii locuinţelor şi şoferi. Dar au şi ieşit sume la fel de mari către diverşi prestatori de servicii, mai mici sau mai mari. ,,Grosul sumelor” a plecat spre conturile SC Protectchim SRL Râmnicu-Vâlcea, firma care a costruit locuinţele vândute slătinenilor. La rândul ei, societatea trebuia să… plătească birul negociat înainte. Totul a decurs un timp conform înţelegerii. Situaţia s-a schimbat când patronatul firmei din judeţul vecin a refuzat, din cauza unor probleme financiare, să mai dea mita. Atunci s-a stricat relaţia cu Primăria Slatina, decontarea facturilor s-a întârziat şi conflictul a izbicnit.
Magistraţii, chemaţi să soluţioneze conflictul
Firma SC Protectchim SRL Râmnicu-Vâlcea a introdus acţiune în instanţă şi a cerut penalităţi de întârziere de la Primăria Slatina în valoare de 1,4 milioane lei. Instanţa de fond a admis cererea şi a decis că administraţia locală este bună de plată. Ca să nu piardă parcarea supraetajată din apropierea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, cel mai valoros activ deţinut de Imobiliare Consloc, prin aleşii din CA-ul societăţii Consiliului Local, mai-marii Primăriei Slatina au băgat firma în insolvenţă. Astfel, după modificările aduse Codului de Procedură Civilă care punea în aplicare chiar şi hotărârile date de prima instanţă, parcarea nu putea fi ,,confiscată” de constructorul din Vâlcea. Vâzându-se în imposibilitatea de a-şi recupera banii, acesta a cerut falimentul, iar magistraţii Tribunalului Olt i-a admis cererea. Valoarea datoriilor Imobiliare Consloc se ridică la peste 2,8 milioane de lei, dublu faţă de datoria către firma vâlceană. Aşa că, toţi creditorii au fost chemaţi să-şi ,,ceară” drepturile. Printre aceştia se numără, pe lângă Ministerul Finanţelor Publice, prin Administraţia Finanţelor Olt, Primăria Slatina, furnizorii de curent şi o serie de firme care ar fi prestat diverse servicii sau livrat utilităţi către Imobiliare Consloc.
Primăria ar vrea şi nu prea parcarea
Singura parcare supraetajată din Slatina care este funcţională a fost evaluată de experţi la peste două milioane de lei. Municipalitatea, care a construit-o în urmă cu aproape cinci ani cu peste patru milioane de lei din banii contribuabililor, ar putea să o păstreze dacă ar vira în contul lichidatorului peste 1,5 milioane lei, la care s-ar adăuga cei peste 450.000 lei care reprezintă datoria Imobiliare Consloc către municipalitate. Deşi ar costa-o mai puţin decât dacă ar construi alta, de aleeaşi capacitate, başca poziţia mult mai bună, Primăria nu este interesată de ea.
„Primăria Slatina nu va participa la licitaţie. Aşteptăm să vedem ce presupune procedura de recuperare a creanţelor şi cum ne-am putea recupera banii pe care Imobiliare Consloc îi datorează bugetului local. Suma se ridică la 459.062 lei”, a declarat Mugurel Manea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina.
Uscătorii, apartamente şi vreo două palme de pământ
Pe lângă parcarea supraetajată, judecătorii Tribunalului Olt au mai decis punerea sub sechestru, odată cu intrarea în faliment de către Imobiliare Consloc, şi a 11 uscătorii de bloc, spaţii aflate în ,,cartierul electoral”, câteva apartamente situate la mansarda unora dintre blocuri şi vreo două suprafeţe de teren, cât cele pe care joacă fotbal echipa locală. Cam tot ceea ce înseamnă ,,averea” uneia dintre ,,firmele cu schepsis”, înfiinţată pe banii slătinenilor de fostul primar Vâlcov, pentru bunăstarea proprie.
Bunurile nu doar că nu sunt valoroase, dar sunt şi neinteresante pentru slătineni. Aşa se face că, de pe urma valorificării lor, nu se va obţine mare lucru. Pentru ca primăria să-şi recupereze cele 450.000 lei, banii obţinuţi din valorificarea lor şi a parcării puse sub sechestru, trebuie să depăşească datoria firmei către Administraţia Finanţelor Publice, care are întâietate.
Studiul de fezabilitate falsificat?
Construirea parcării supraetajate aflată acum sub sechestru, în urma deciziei judecătorilor de declanşare a procedurii de lichidare a Imobiliare Consloc, a avut la bază un studiu de fezabilitate. Potrivit declaraţiilor de la acea vreme ale fostului primar Darius Vâlcov, judecat acum pentru mai multe fapte de corupţie, parcarea era extrem de necesară, în special pentru cei care veneau la spital şi erau nevoiţi să-şi parcheze maşinile în zonă. Concluziile eronate ale studiului de fezabilitate au fost dovedite la scurt timp de la darea în folosinţă a parcării. Pentru că era în procent de 70-80% goală mai tot timpul, primăria a încercat să-i oblige pe angajaţii spitalului să-şi parcheze maşinile acolo. Cum oamenii erau nevoiţi să scoată câteva sute bune de lei lunar din buzunar, a ieşit scandal şi s-a renunţat la idee. Aşa se face că, mai tot timpul, faimoasa şi unica parcare supraetajată din oraş a fost pe trei sferturi goală, iar banii încasaţi pe bilete nu acopereau nici salariile angajaţilor care le tăiau. Evident, atunci când barierele erau nefuncţionale sau automatele de bilete defecte.
Decizii cu cântec pentru anchetatori
În ciuda a ceea ce s-a întâmplat cu parcarea supraetajată administrată de Imobiliare Consloc, municipalitatea a demarat lucrările la o nouă parcare supraetajată. Lucrările sunt aproape gata, ea urmând să fie inaugurată. La cât s-au ridicat lucrările, nimeni nu ştie pentru că aşa e bine. Cert este că, oricum, ele au depăşit suma cu care municipalitatea şi-ar fi păstrat ,,prima capodoperă”, chiar dacă numărul de locuri este cu până la patru ori mai mic. În plus, nici zona nu este una la fel de căutată. Ca şi cum nu ar fi suficientă ,,geniala” iniţiativă de dăinuie de prin 2014, mai nou se are în vedere construirea altor două supraetajate. Cine le va construi, cât vor costa şi ce se va alege de ele, vom trăi şi vom vedea. Cert este un singur lucru: ele nu vor avea niciodată un grad de ocupare suficient de mare pentru a fi considerate eficiente economic, astfel încât să existe un agent economic interesat să le administreze.