Munca la negru s-a mutat în zona gri

103

Zeci de agenţi economici din judeţ au fost prinşi de către inspectorii de muncă cu angajaţi fără forme legale. Amenzile aplicate de la începutul anului au depăşit un milion de lei. Trei patroni s-au ales cu dosare penale şi riscă să ajungă după gratii.
În vizorul inspectorilor de muncă s-au aflat peste 1000 de firme din toate domeniile. În urma verificărilor au fost descoperite 124 de persoane care munceau fără forme legale. „Ne putem lăuda cu faptul că jumătate dintre amenzile aplicate la nivelul judeţului Olt sunt aplicate de către ITM Olt. În ultimii patru ani, am dat amenzi în valoare de cinci milioane de lei. Cred că şi acest lucru i-a determinat pe patroni să intre în legalitate. Dacă până acum depistam circa 300 de angajaţi pe an fără forme legale, acum s-a redus la jumătate numărul lor. Îngrijorător este însă un alt fenomen: complicitatea dintre patron şi angajat în a declara corect în contractul individual de muncă numărul de ore lucrate şi salariul. Unul este ce trec în acte, altul este salariul din plic. Putem spune că munca la negru s-a mutat în zona… gri. Este foarte greu de demonstrat acest lucru. Trebuie însă să se înţeleagă faptul că nu tolerăm astfel de lucruri!”, declară Cristian Ungureanu, insprector şef ITM Olt.
Sancţiunea cu amendă poate ajunge la 20.000 de lei pentru fiecare persoană depistată, în timp ce primirea la muncă a mai mult de 5 persoane se sancţoionează cu amendă penală sau închisoare de la unu la doi ani. „Nu înţeleg de ce patronii riscă să ţină un angajat la negru, mai ales că amenda pe care o primeşte este mare. Logic, trebuie să recuperezi în doi ani amenda pentru o singură persoană cu care eşti prins fără forme legale”, mai spune Ungureanu.
Controalele inopinate nu-i mai sperie pe angajatorii olteni, în special pe cei care nu au nimic de ascuns. „Este de apreciat şi metoda civilizată de control, abordată în ultimul timp de către instituţie- suntem invitaţi la o dată şi oră stabilite, cu documentele. Iar cu hârtiile pe masă, nu mai ai cale de întors. Atitudinea aceasta, prin care inspectorii nu văd în oamenii de afaceri nişte infractori, ci nişte oameni care contribuie la bugetul de stat, este una benefică tuturor”, spune Marin Postolache, angajator.