Zilele trecute, la Curtea Supremă, a început judecarea dosarului în care fostul ministru al Finanţelor, Darius Vâlcov, este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, trafic de influenţă, spălare de bani şi evaziune fiscală. El a fost trimis în judecată împreună cu fostul edil slătinean Minel Prina, dar şi cu mai mulţi colaboratori şi oameni de afaceri.
Judecătorii se grăbesc
În ciuda chichiţelor avocăţeşti ale celor care-i apără pe inculpaţi, judecătorii au lăsat să se înţeleagă că se grăbesc şi au ,,trecut” la treabă, demarând audierile. Primul ,,înscris la cuvânt” a fost chiar fostul şofer al lui Vâlcov, Lucian Şuşală. El a fost audiat timp de trei ore, timp în care a povestit pe îndelete toată încrengătura afacerilor fostului ministru. Declaraţia acestuia, prin care şi-a recunoscut vina conform acuzelor aduse de procurorii DNA, a reprezentat practic un rechizitoriu clar al faptelor antisociale pe care fostul edil slătinean le-a săvârşit, cine l-a ajutat, cum a încercat să-şi mascheze mita şi pe ce s-au dus banii primiţi de Vâlcov. Fostul şofer al acestuia a ales, încă de la început, să colaboreze cu anchetatorii, pentru a-şi reduce cu o treime pedeapsa prevăzută de lege pentru faptele imputate. În faţa judecătorilor, el şi-a menţinut declaraţiile date în faţa procurorilor pentru a fi judecat cu celeritate.
Amintiri despre ,,colaborarea“ cu Vâlcov
Lucian Şuşală le-a dezvăluit magistraţilor cum a ajuns în preajma fostului ministru al Finanţelor, dar şi cum a ajuns să-şi introducă mătuşa şi nepotul (n.r.Cristina Maria şi Bogdan Timofte) în afaceri cu Primăria Slatina.
,,Domnul Vâlcov mi-a cerut, la una dintre întâlniri, să fac o firmă de construcţii, pentru că-mi va da lucrări de la primărie. El mi-a sugerat să nu o fac pe numele meu, ci a unei rude apropiate şi de încredere. Aşa am făcut. Administratorii firmei de construcţii pe care am făcut-o au fost mătuşa şi nepotul meu”, le-a spus Şuşală judecătorilor. El a precizat chiar şi care au fost primele lucrări încredinţate de Vâlcov: sediul firmelor deţinute de ex-ministrul Finanţelor, Cabinetul parlamentar al deputatului Bărbulescu şi câteva blocuri de lângă Liceul Agricol pentru ca, mai apoi, să lucreze la hotelul lui Vâlcov. Şuşală şi-a amintit şi faptul că, pentru toate lucrările ce-i fuseseră încredinţate, a fost plătit cash personal de fostul primar, care-l vizita seara la hotel, sau era trimis să ia banii din seiful aflat la deputatul Daniel Bărbulescu.
Fostul şofer l-a dat în gât pe Vâlcov cu privire la săvâşirea mai multor fapte ce contravin prevederilor legale. Una dintre acestea o reprezenta încasarea unor sume importante de bani de la două firme, fără a presta vreun serviciu pentru ele.
Drumul seifului, aurul şi tablourile
Lucian Şuşală a spus tot ce ştia şi despre ,,Comoara lui Ali Baba… de la Slatina”. Potrivit celor declarate în faţa judecătorilor, el nu ştia cine-l cumpărase şi de unde. Cunoştea, însă, faptul că primul ,,domiciliu” a fost pe strada Ecaterina Teodoroiu, ap.3, din Slatina, unde locuia chiar proprietarul. Apoi a ajuns la Daniel Bărbulescu pentru a nu cădea în ,,mâinile anchetatorilor” în vreo percheziţie neanunţată. Şuşală a recunoscut că relaţia privilegiată cu fostul ministru i-a permis să aibă acces la seif asemeni lui Vâlcov şi Bărbulescu.
,,În 2011 sau 2012, Darius Vâlcov mi-a arătat pe internet lingouri de aur şi mi-a spus că vrea să cumpere trei. Mi-a spus să iau legătura cu vărul său Langă Bogdan, care mi-a dat o persoană pe numele căreia să se facă achiziţia. Le-am cumpărat cu persoana respectivă din Bucureşti de la galeria World Trade Plaza. Nu-mi aduc aminte cât am plătit, în jur de 4-5 miliarde lei vechi. Lingourile şi actele i le-am arătat lui Darius Vâlcov şi le-am dus la Slatina” a susţinut Şuşală, în faţa magistraţilor. El a mai afirmat că, în timp, l-a mai ajutat pe Vâlcov să schimbe în valută aproape un milion de lei. Cu toate acestea, el deţinea sume importante cash. Banii i-au permis lui Vâlcov să achiziţioneze prin intermediul lui Şuşală peste 180 de tablouri. El a fost ajutat şi de Sandra Stănescu, actuala soţie a lui Langă Răzvan. Ca şi seiful, tablourile au fost plimbate pe la mai multe domicilii până să ajungă în posesia Larisei Popa, care era administratora Galeriei Rafael.
,,La sfârşitul lui 2014 – început de 2015, la indicaţiile lui Vâlcov am ridicat tablourile din Stockholm, aproape 180, şi le-am dus la Slatina, în locaţiile indicate de Vâlcov: în jur de 50 – 60 de tablouri, acasă la Bărbulescu, de unde au fost duse de Bărbulescu pe Lipscani, în cabinetul său parlamentar. In jur de 40 au fost duse la Strinu Marian acasă, la locuinţa lui de domiciliu. 60 de tablouri la părinţii Ancăi Guşatu (n.r.), în comuna Curtişoara. Alte tablouri au fost cumpărate direct pe numele domnişoarei Larisa Popa” a declarat Şuşală, precizând că Vâlcov a cumpărat unele tablouri de pe internet.
A continuat să ia mită, chiar dacă ştia că e anchetat
Potrivit procurorilor, Vâlcov nu şi-a intrerupt activitatea infracţională după ce a aflat că unul dintre apropiaţii săi se află în vizorul DNA. A încercat, însă, să şteargă urmele afacerilor ilegale în care acesta era implicat. Această situaţia a fost confirmată şi de Lucian Şuşală, primul inculpat audiat de judecători în procesul fostului ministru. Conform celor susţinute de fostul şofer, Vâlcov i-ar fi spus încă de la începutul anului că procurorii DNA investighează mai multe afaceri ale lui Andrei Ramba. Tot el i-a cerut să şteargă urmele ,,învârtelilor” cu iz penal ce puteau exista în calculatoarele mai multor societăţi controlate de fostul edil al Slatinei, dar şi documentele existente în apartamentul său din Slatina sau în locuinţa de serviciu din Bucureşti. Ceea ce s-a şi întâmplat, după cum a spus inculpatul în declaraţia dată în faţa judecătorilor.
,, La îndemnul domnişoarei Anca Guşatu, care vorbea cu Darius Vâlcov, mi s-a spus să ridic din apartamentul lui Vâlcov nişte cutii 40x50x60 cu diferite ambalaje ale tablourilor expediate prin curier. Erau acolo şi bugetele Companiei de Apă şi Primăriei Slatina, dar şi cataloage de artă. Mi s-a spus să le distrug. Am făcut acest lucru acasă la mama mea, le-am ars”, a susţinut Şuşală.
El le-a spus magistraţilor de la Curtea Supremă că fostul lui şef i-a cerut să-i liniştească apropiaţii speriaţi că ar putea fi atinşi de mâna lungă a legii.
De la şofer la director, doar un pas
Lucian Şuşală le-a povestit magistraţilor cum a ajuns să promoveze, de la simplu şofer al lui Vâlcov, post pe care fusese angajat ca urmare a unei relaţii amicale vechi, să fie numit în fruntea unei societăţi controlată de Primăria Slatina – Imobiliare Consloc (n.r. aflată acum în insolvenţă). Susţinând că ,,l-a privit” întotdeauna pe Vâlcov ca pe un şef, el a recunoscut că acest lucru l-a ajutat să-i câştige încrederea vechiului amic care l-a propulsat pe postul de director la Imobiliare Consloc unde a rămas până în martie, când a fost arestat preventiv.
Suşală a mărturisit că a avut încredere în Vâlcov până prin 2011-2012 când şi-a dat seama că ceva nu ar fi în regulă. Cel puţin în ceea ce priveşte banii pe care-i primea de la firmele apropiate prin intermediul lui, deoarece erau sume mari, cash.
,, Nu am întrebat de unde sunt banii. Am realizat că sunt banii de la firme care aveau contracte cu Primăria Slatina”, a susţinut Şuşală.
Întrebat de judecători care a fost relaţia sa cu cel care i-a urmat lui Vâlcov la primărie, Şuşală s-a limitat doar la a preciza că nu au avut relaţii strânse şi că el, personal, nu i-a dus niciodată sume de bani din cei ridicaţi de la firmele implicate în caz.
Asemeni grefierei, Vâlcov şi-a notat tot ce a spus fostul său subordonat şi, cel mai probabil, va face asta şi pe viitor, când judecătorii îi vor audia pe toţi cei implicaţi. Următorul termen a fost stabilit pentru luna viitoare, pe 10. Cine va fi cel stabilit de judecători să dea declaraţie, rămâne de văzut. La fel stau lucrurile şi în privinţa celor ce vor fi spuse de către aceştia pentru că, în acest caz, avem de-a face cu un adevărat bombardament al denunţării activităţii lui Vâlcov de către toţi cei care altădată erau în stare să-l spele public pe picioare şi luau poziţia de drepţi chiar şi atunci când erau sunaţi de Vâlcov la telefon.