Primă de instalare pentru 200 de debutanţi în învăţământ

200

Circa 200 de debutanţi în învăţământul oltean vor fi recompensaţi în acest an şcolar cu o primă de instalare echivalentă cu un salariu de bază, corespunzător funcţiei, gradului sau treptei profesionale. Cererile se depun la şcoli, până pe 15 octombrie.

După patru ani de sistare, acordarea primei de instalare personalului nou-angajat în învăţământ a redevenit obligatorie din acest an şcolar, conform unei hotărâri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Debutanţii în sistem pot să-şi ceară drepturile la secretariatul unităţii unde lucrează, cererile trebuind depuse până pe 15 octombrie. Măsura este menită să uşureze instalarea pe post a unui începător şi să-i determine pe tineri să-şi urmeze vocaţia de dascăl imediat după ce iese de pe băncile şcolii şi nu abia atunci când epuizează alte obţiuni.
„Puţini sunt cei care aleg să profeseze în învăţământ în primul an după absolvirea studiilor, majoritatea după ce îşi încearcă norocul în alte domenii, mai bine plătite, în special în sectorul privat. ”, recunoaşte Ionel Barbu, liderul Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Olt, atrăgând atenţia că sindicatul nu va sta cu mâinile în sân nici în acest caz dacă nu li se va respecta începătorilor dreptul legal.

Un salariu, nu cinci
„Până în 2011, prima de instalare se acordă, conform Statutului – Legea 128/1997, art.51(6), abrogată, numai cadrelor didactice care ocupau posturi prin concurs, pe perioadă determinată sau nedeterminată, cu condiţia să nu aibă mai mult de cinci ani de la absolvirea studiilor şi fără a fi condiţionate de domiciliu. În prezent, prima de instalare în sistem se acordă conform HG 281/1993, art 23 (1), la încadrarea în altă localitate decât cea de domiciliu, în primul an de activitate după absolvirea studiilor, şi reprezintă doar un salariu de bază. Măsura este, de altfel, valabilă pentru tot sectorul bugetar. ”, declară liderul Barbu.
Noutatea mai constă şi în faptul că beneficiare nu sunt doar cadrele didactice, ci şi personalul nedidactic sau didactic auxiliar.
În judeţul Olt, de această măsură pot beneficia circa 200 de debutanţi în sistem. Un începător cu studii medii primeşte un salariu de circa 800de lei, unul cu studii superioare circa 1000 de lei, în timp ce personalul nedidactic este nevoit să se mulţumească, pentru început, cu 794 de lei.