Caii, pericol public

71

Zeci de cai împânzesc zilnic străzile Slatinei. Deşi reprezintă un real pericol pentru traficul rutier, autorităţile se rezumă, în cel mai fericit caz, la amendarea proprietarilor atunci când ei sunt identificaţi. Invocând lipsa unei legislaţii care să le permită confiscarea animalelor sau lipsa spaţiilor pentru reţinerea acestora, poliţiştii locali nu fac altceva decât să aibă grijă să îndepărteze patrupedele de drumurile publice. Ca să sperie cabalinele, cel puţin de pe Drumul European 574, administraţia locală a săpat un şanţ adânc de peste un metru. Doar că nu a reuşit să le comunice şi acestora scopul săpării tranşeelor, iar animalele le ignoră şi ajung în drum ocolindu-le.

Perturbă circulaţia pe un drum european
Cai aparţinând slătinenilor de la periferia municipiului pun zilnic, pentru ore bune, stăpânire pe drumurile publice de la intrările în localitate. Totul spre disperarea şoferilor care sunt oricând expuşi unui eveniment rutier nedorit. Cel mai frecventat drum de către animalele plecate la păscut, cu voia proprietarilor, este tronsonul de la intrarea în Slatina dinspre Craiova.
,,Este îngrozitor! Vii cu viteză, de te trezeşti cu ei în faţa maşinii. Sunt un pericol real pentru trafic, în special noaptea, când vizibilitatea este mult mai mică. Nu ştiu cum de autorităţile nu văd ce se întâmplă. Poate că aşteaptă să se întâmple vreo tragedie pentru a se trezi din amorţeală. Pe unde am umblat, aşa ceva nu am mai pomenit decât atunci când treci prin sate. Îşi uită unii animalele legate la poartă, cu hamul lung”, ne-a declarat un şofer din Prahova.
,,Am tot sperat că se vor lua măsuri să scăpăm de cai. Nu e zi în care să trec prin zonă şi să nu dau de ei, fie pe drum, fie în preajmă. Doamne -fereşte să se întâmple ceva! Cine răspunde dacă, din cauza unui cal, mor oameni în accidente de circulaţie?”, s-a întrebat retoric un şofer slătinean.

Poliţiştii ridică neputincioşi din umăr
Autorităţile locale recunosc situaţia şi susţin că legislaţia nu ajută la rezolvarea definitivă a problemei. Tot ce pot să facă, în afară de a înlătura animalele de pe carosabil cu ajutorul poliţiştilor locali, este de a aplica amenzi proprietarilor, atunci când ei sunt identificaţi.
,,Nu putem confisca animalele pentru că legea nu ne dă voie. În plus, chiar dacă ne-ar da voie, nu am putea să le confiscăm pentru că nu avem unde să le ducem. În trecut le duceam la adăpostul de câini, acum nu o mai putem face. În plus, ce să facă primăria cu animalele? Să se ducă să ia nutreţ din târg să le hrănească? Problema este una extrem de complicată, care nu poate fi rezolvată prea uşor. Căutăm soluţii. Până vom găsi una care să rezolve definitiv şi convenabil problema, încercăm să adoptăm soluţii temporare. Concomitent, facem eforturi să-i identificăm şi să-i amendăm pe proprietarii de cai. Sperăm , în timp, să-i disciplinăm”, a declarat Adrian Pop, şeful Poliţiei Locale Slatina.
De la începutul anului, poliţiştii locali din Slatina au aplicat 16 sancţiuni contravenţionale proprietarilor de animale pentru lăsarea acestora libere pe drumurile publice, fiecare în valoare de 500 lei. Până acum, însă, niciuna dintre sancţiuni nu a fost încasată.

Şanţ în calea cailor, de teama… hoţilor
Până când se va schimba cadrul legal, iar poliţişti locali vor putea interveni pentru a elimina astfel de situaţii, administraţia locală a stat ceva timp pe gânduri, a cugetat şi a decis să sape un şanţ adânc de un , în lungul Parcul Aleea Oltului. Astfel a sperat primăria că animalele se vor speria şi nu vor mai pleca… la plimbare prin locuri nepermise, spre disperarea şoferilor.
,,Am decis şi am executat un şanţ pe toată lungimea parcului din dreapta, spre ieşirea din municipiu. Caii nu vor trece de acest şanţ adânc şi, astfel nu vor mai ajunge în drum. Este cea mai ieftină şi mai viabilă soluţie. Am luat în calcul şi construirea unui gard ornamental, ceva mai înalt, dar ne-a fost teamă că s-ar putea să ne trezim că dispare într-o noapte”, ne-a declarat primarul interimar al Slatinei, Emil Popa.

Doar autorităţile locale văd eficienţa măsurii luate
Reprezentanţii municipalităţii s-au declarat mulţumiţi de efectele şanţului săpat în calea cailor. Prin vocea purtătorului de cuvânt Mihaela Otincelescu, au susţinut că efectele au început să se vadă deja.
,,Soluţia a fost cea mai bună şi a dat roade. Caii nu au mai impiedicat traficul rutier de la săparea şanţului. Sperăm să fi scăpat definitiv de această problemă”, a afirmat reprezentanta primăriei.
Dacă mai marii municipalităţii se declară mulţumiţi de efectul tranşeelor săpate, şoferii nici atât. Cei mai mulţi găsesc soluţia adoptată ca fiind una mai de grabă trăznită decât eficientă.
,,Doar la noi se pot adopta astfel de soluţii. Nu vedeţi cum arată zona şi cum se plimbă caii? Despre ce eficienţă vorbim în acest caz?”, ne-a declarat un conducător auto din municipiu.
Dincolo de aspectul dezolant al zonei şi de ineficienţa soluţiei alese, un locatar din zonă ne-a atras atenţia cu privire la pericolul pe care-l reprezintă şanţul săpat de municipalitate, atât pentru animale, cât şi pentru copii.
,,Aici sunt mulţi copii. Vin şi se joacă aici, pe câmp. Din greşeală, cade unul în şanţ şi îşi rupe mâna sau piciorul… Cine răspunde? Dar dacă în şanţ cade un animal, cine plăteşte pentru a-l scoate de acolo, că nu vine nimeni degeaba?”, a spus localnicul. Şi… avea perfectă dreptate!