Liceenii şi-au înfiinţat firme în şcoală

219
Atelierul firmei de comercializare bijuterii- realizare plan de afaceri
Laura Şerbănoiu, administrator clinica de ginecologie
Laura Şerbănoiu, administrator clinica de ginecologie

 

 

 

 

 

 

 

Angajaţi la clinici de ginecologie, agenţii de turism, publicitate, mass-media, magazine de bijuterii sau altele, liceenii olteni încearcă să desprindă tainele meseriei pe care o vor urma şi să demonstreze că pot avea succes. Totul se întâmplă în cadrul unor firme de exerciţiu, înfiinţate virtual, un proiect în care s-au implicat cei mai buni elevi, dar şi societăţi sau specialişti din oraş care să le ofere îndrumarea necesară.

Elevi de top ai mai multor licee slătinene se pregătesc pentru o carieră de viitor, nu doar învăţând din manuale, ci printr-un exerciţiu practic, ce le testează abilitatea de a face faţă unui job. Astfel, se angajează virtual în meseria pe care vor s-o urmeze după absolvirea liceului, descoperind mai devreme tainele acesteia, cu ajutorul unor cursuri, unor planuri de afaceri bine stabilite, dar şi îndrumaţi de către specialişti, oameni recunoscuţi în comunitate drept profesionişti. La Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu” Slatina, infiinţarea firmelor de exerciţiu face parte din proiectul POSDRU „TOP Management”, ce se desfăşoară în regiunea S-V Oltenia şi judeţul Ilfov, cu o valoare totală eligibilă de 6,18 milioane lei. Proiectul se derulează în perioada iunie-decembrie 2015, este iniţiat de Asociaţia Română de Consiliere şi Sprijin şi îşi propune creşterea capacităţii a 500 de elevi cu rezultate foarte bune de a se integra pe piaţa muncii în poziţii manageriale de top sau în cercetare şi inovare, de a participa activ la dezvoltarea societăţii, prin transferul excelenţei din şcoală către mediul privat.

Ginecologie la liceu
Elevă în clasa a XII-a R2, Laura Şerbănoiu a hotarât să devină medic ginecolog. Aleasă să participe la acest proiect, a decis ca firma pe care o va înfiinţa alături de alţi patru colegi să funcţioneze în acest domeniu. Aşa a luat naştere „Baby & mother center”, sub îndrumarea unei firme-mamă şi a medicului Aurelian Simionescu. „Ne implicăm destul de mult. Eu sunt administratorul firmei, ceilalţi-contabil, director resurse umane, director medical şi recepţioner. Eu trebuie să-i coordonez pe toţi şi să folosesc capitalul fix alocat, de 200.000 de lei, astfel încât firma să funcţioneze. Este ceea ce aş vrea şi în viitor – să dezvolt un lanţ de cabinete. Am fost un pic descurajată de către îndrumătorul nostru, dr. Simionescu, cel care ne-a explicat că va fi foarte greu, deoarece vorbim de o afacere cu circuit închis, însă noi nu vrem să ne limităm la un cabinet. Avem un plan de afaceri extins, cu obiective pe 3-6 ani”, explică eleva.

Concurs între planurile de afaceri
În cadrul Colegiului Titulescu funcţionează cinci firme, în care lucrează câte cinci elevi, din domenii diferite: clinică de ginecologie, agenţie de turism, organizare de evenimente, comercializare bijuterii, publicitate. „Scopul acestor firme este identificarea carierei de viitor, urmând mai mulţi paşi. Câte trei elevi din fiecare şcoală au participat timp de trei zile la Piteşti, la cursuri de autocunoaştere şi dezvoltare personală. Apoi, echipele formate din elevi cu cele mai bune rezultate şcolare au înfiinţat firme- cu tot ce presupune activitatea lor: cod CAEN, domeniu de activitate, etc., iar în acest moment întocmesc planurile de afaceri şi identificăm firmele-mamă care ar trebui să le ofere suport şi consultanţă. În paralel, se realizează întâlniri la „biblioteca vie”, unde vin personalităţi care au reuşit în domeniile alese de ei. Urmează partciparea la un concurs regional, în urma căruia vor fi alese cele mai bune planuri de afaceri, iar câte doi elevi din fiecare unitate vor merge în Anglia, la o şcoală care lucrează pe firme de exerciţiu. Pasul final este participarea la o expoziţie”, declară unul dintre coordonatorii proiectului din liceu, consilierul educativ Carmen Popescu.
Proiectul se mai desfăşoară şi la Colegiul Naţional „Radu Greceanu” Slatina, iar firme de exerciţiu, derulate în cadrul altor proiecte similare, funcţionează şi la Colegiul Naţional „Ion Minulescu” Slatina, Colegiul Economic „P.S Aurelian” Slatina, Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina.