Învaţă cu bodyguard la uşă

422

Elevii din 15 unităţi de învăţământ din judeţul Olt au asigurată paza în timpul orelor de curs de către bodyguarzi, angajaţi chiar de către părinţii lor. Paznicul de la primărie supraveghează elevii de la 64 de unităţi, restul şcolilor bazându-se doar pe vigilenţa profesorilor de serviciu.

Agentul de pază garantează părinţilor siguranţa copiilor lor
Agentul de pază garantează părinţilor siguranţa copiilor lor

Pază la oraş, pe banii părinţilor

Ai nu ai, şcoala cere sacrificii…băneşti. Gratuitatea este numai în scripte şi declaraţii oficiale. Părintele este nevoit să bage adânc mâna în buzunar şi nu poate refuza participarea la viaţa şcolară a copilului său, fie că este vorba de manuale sau diverse dotări şcolare. Şi, dacă tot autorităţile nu găsesc soluţii privind siguranţa şi securitatea acestuia, iar preţul este infim pe lângă alte cheltuieli legate de şcoală, nu poate spune nu iniţiativei de a-i asigura protecţie în perimetrul şcolar. Cu atât mai mult cu cât au devenit îngrijorătoare numeroasele cazuri de violenţă sau abuzuri în şcoli mediatizate în ultimii ani. Astfel, tot mai multe comitete de părinţi ajung să încheie contracte cu firme de protecţie şi pază, ca o asigurare în plus că elevii sunt în siguranţă la şcoală. Acest lucru se întâlneşte la oraş, unde siguranţa numărului mare de elevi per unitate şcolară nu poate fi lăsată doar pe umerii profesorului de serviciu.

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, până acum 15 unităţi şcolare au asigurată pază de către bodyguarzi plătiţi de către părinţi. „Comitetul de părinţi a hotărât ca, pentru o mai mare siguranţa a copiilor, să apeleze la o firmă de pază. S-au selectat ofertele şi s-a ales firma cu cel mai mic preţ, ţinând cont de faptul că are dispecerat şi echipă de intervenţie rapidă. Contractul l-au încheiat tot reprezentanţii părinţilor. Există câte un agent la copurile A şi B, care asigură intrările elevilor. Se închid porţile, iar accesul în afara şcolii se face doar în pauza mare.”, ne-a declarat Adina Gruia, director Colegiul Naţional Vocational „Nicolae Titulescu” Slatina, una dintre unităţile păzite de bodyguarzi.

Porţile se închid cu lacătul în timpul orelor de curs
Porţile se închid cu lacătul în timpul orelor de curs

Profesorii, numai ochi şi urechi
„Din cele 165 de unităţi de învăţământ existente în judeţul Olt, în care învată circa 65.000 de elevi, 86 nu beneficiază de pază, supravegherea elevilor fiind asigurată cu personalul propriu, doar pe timpul zilei”, declară inspectorul şcolar Mirela Paraschiv, purtătorul de cuvânt al IŞJ Olt. Astfel, la oră sau în pauză, profesorii trebuie să monitorizeze toată activitatea din perimetrul şcolar , un bun ajutor fiind, acolo unde există, „ochii electronici”. „Şcoala asigură securitatea prin sistemul de supaveghere video, iar la intrările principale avem sistem de securitate cu acces cu cartelă pentru profesori. De asemenea, profesorul şi elevii de serviciu deţin un rol important în a monitoriza tot ce mişcă în şcoală”, ne spune şi directorul Adina Gruia.

Ochii electronici monitorizează toată activitatea din CNV Titulescu Slatina
Ochii electronici monitorizează toată activitatea din CNV Titulescu Slatina

La mila primăriei
În mediul rural, siguranţa elevilor depinde de bugetul primăriei. Şcolile sunt păzite de angajaţi ai administraţiei locale, acolo unde se găsesc resurse pentru plata acestuia şi organigrama permite. În Olt, personalul primăriei asigură paza la 64 de unităţi şcolare. „Multe grădiniţe şi şcoli nu dispun de pază, pentru că nu au posturi prevăzute în organigrame şi nici nu este posibil să aibă vreodată din cauza neîncadrării în bugetul alocat conform costului standard per elev pentru a obţine aceste posturi. Mulţumesc reprezentanţilor MAI, care au precizat foarte clar că acest atribut este al Consiliilor locale şi m-aş bucura dacă reprezentanţii Poliţiei nu ne-ar bombarda pe noi, IŞJ, cu adrese de genul „Către IŞJ, aveţi în vedere faptul că şcoala X din localitatea Y nu are pază pe timpul nopţii”. Noi nu avem niciun fel de pârghie pentru a asigura paza şcolii nici pe timpul nopţii şi nici pe timpul zilei. Cred că lucrurile acestea le putem rezolva împreună”, declara Felicia Man, inspectorul şcolar general al învăţământului oltean, în cadrul unei şedinte la Prefectură legată de începerea acestui an şcolar.
Un rol important în menţinerea ordinii şi liniştii publice în zona unităţilor de învăţământ şi contribuţia la gradul de siguranţă al elevilor pe traseele la şi de la şcoală le revine jandarmilor, poliţiei şi poliţiei locale, care patrulează, cu precădere, la începerea şi terminarea cursurilor.