Georgiana Sandu, succes de răsunet în mediul virtual

4801

Georgiana Sandu, absolventă a Colegiului Economic P.S. Aurelian (Slatina, Olt), se bucură în prezent de succesul dobândit in mediul online după publicarea pe Wattpad a primului volum din trilogia de cărți „Dangerous Love”. Wattpad, este o platformă socială, unde se pot scrie sau citi cărți de pe orice dispozitiv: calculator, telefon sau tabletă.

În ceea ce privește prima parte a trilogiei, „Obsession”, este una dintre cele mai populare cărți de pe Wattpad, numărând în prezent peste 4 milioane de cititori. În cele 49 de capitole este relatată povestea lui Katherine, o adolestentă care resimte din plin efectele severe aduse de divorțul părinților săi. Aceasta devine adepta unui stil de viață teribilist, refuză să mai meargă la școală, să mai discute cu părinții și intră in vizorul poliției pentru consum ilicit de droguri, infracțiuni și acte de violență. Tatăl său hotărăște că este necesar să se mute in Seattle, pentru a începe o nouă viață, încercând astfel să înlăture pericolul la care era expusă. Pe de altă parte, este adusă in prim plan viața lui Harry Stone, „demonul” perfect, cu o inimă de piatra și aparent incapabil să iubească. Implicat  în infracțiuni și curse ilegale, e genul de baiat căruia nicio fată nu i-ar putea rezista. La început, cei doi dezvoltă o relatie bazată pe orgoliu, dar pe parcurs devin motivul existenței unul pentru celălalt. Viața periculoasa pe care Harry e nevoit sa o ducă ajunge la un moment dat sa ii pună iubita în pericol. În principiu, relația lor rămâne cel mai periculos lucru, pentru amandoi.

Acestea din urma fiind spuse, nu ne ramâne decât să o cunoaștem mai bine pe tânăra scriitoare, care la vârsta de 21 de ani, a reușit să cunoască succesul fără a obține bunuri materiale sau venituri în urma acestuia. În vederea acestui fapt am decis să îi adresez câteva întrebari.

1. Având în vedere că erai înca elevă, cât de greu îți era să scrii pe Wattpad? Dar și ce părere aveau profesorii care auziseră de pasiunea ta?

„Eram în clasa a 12-a atunci când am început să scriu  „Dangerous Love”. Nu scriam în timpul zilei, dar scriam foarte mult noaptea până la ora 2-3 dimineaţa, ca să termin un capitol şi să îl postez. Cât despre profesori, cred că doar doi ştiau de pasiunea mea, pentru că ascundeam, dar câteva prietene ştiau şi una dintre ele, fiind mai îndrăzneaţă, a spus la un moment dat unei doamne profesoare. Reacţia a fost ca a oricărei alte persoane care află că scriu o carte: „Serios?!”, asta însoţit de nişte ochi miraţi şi o reacţie surprinsă. Mi-au cerut să le dau cartea s-o citească, dar evitam asta pe cât posibil. Atunci nu aveam încredere în capacitatea mea, pentru a le arăta ceea ce fac şi celor din jur.”

2. În ce sens s-a schimbat viața ta începând cu primul milion de cititori, până în prezent?

„Am căpătat un ţel, cred că ar fi cel mai corect răspuns. A fost o perioadă în care eram chiar speriată de faptul că nu am o direcţie exactă spre care să mă îndrept. Am urmat liceul de economie, dar nu mă vedeam contabil. Apoi a apărut Wattpad. În privinţa scrisului, am adorat asta de mică, dar nu mi-a trecut niciodată prin cap că o să ajung la nivelul acesta şi că aş putea chiar să mă îndrept spre o posibilă carieră. „Dangerous Love” mi-a dat avânt. Succesul ei m-a ajutat să îmi dau seama ce îmi doresc cu adevărat în viaţă şi care e lucrul la care mă pricep cel mai bine.”

3. Când ai făcut public primul capitol și când ai descoperit prima dată că publicul internaut apreciază cu adevărat munca ta?

„Prima postare am făcut-o pe 15 aprilie 2013, eram foarte nehotărâtă dacă s-o postez sau nu. Cartea a fost apreciată încă de la început, era o idee nouă pe site şi toţi erau curioşi de ce va urma. Pe atunci nu erau aşa mulţi utilizatori Wattpad, aşa că să ai 600 de vizualizări la o prefaţă era ceva. Apoi am continuat să postez şi vedeam cum, după fiecare capitol, apar tot mai mulţi cititori. Mi-am dat seama că într-adevăr va fi o carte apreciată pe la capitolul 9, primul care a strâns 100 de voturi.”

4. Acum că „Obsession” a fost finalizată și apreciată pe măsura eforturilor, cum crezi că vor decurge lucurile legat de celelalte două volume „The game” și „Domination”?

„Am ajuns în stadiul în care nu îmi mai fac griji. „The Game” este deja la jumătate, iar recenziile pe care le-a primit au fost chiar mai bune decât la „Obsession”. Bineînţeles că şi stilul meu de scris a evoluat mult, dar aici vorbim strict de idee. Şi având în vedere că de- abia aştept să încep „Domination”, şi la planurile pe care le am pentru cartea asta, sunt sigură că o să le placă cel puţin la fel de mult ca primele două. În nici un caz nu va conţine o acţiune mai blândă sau personaje cu mai puţine probleme, toată lumea mă cunoaşte şi ştie că ador suspansul şi să creez cele mai neprevăzute şi catastrofale situaţii, dar sunt nişte idei la care de-abia aştept să lucrez.”

 5 .Ca parte a succesului dobândit și ca recunoaștere a meritelor tale, o mică parte dintre cititoare au venit la meeting-ul organizat vara aceasta la Slatina, cum descrii această primă esperiență?

„A fost, cu siguranţă, una dintre cele mai frumoase zile din viaţa mea. La început îmi era teamă, mă gândeam că poate nu va veni nimeni, dar când au început să apară şi să radieze entuziasm şi bucurie în jurul meu, am fost copleșită. Când un străin care nu te-a mai văzut niciodată, vine de la mile depărtare, într-un oraş în care nu a mai fost niciodată, doar ca să îţi spună cât îţi apreciază munca… îți redă un sentiment de încredere greu de descris în cuvinte. Am dat autografe, am făcut poze, dar nimic nu se compară cu momentul în care le-am strâns în braţe pe fiecare. Ele erau acolo să îmi mulţumească mie, iar eu lor, de asemenea.”

6. Faptul că redactarea acestei trilogii nu ți-a adus niciun fel de venit pana acum, te-ar putea determina sa întrerupi această activitate?              

„E un mic factor de stres aici, dar nu, nu m-aş opri niciodată. Pentru că atunci când am început, nici nu mă gândeam vreodată că o să ajung să scriu o asemenea carte, sau să mai am şi venit material de pe urma ei. A fost pasiune şi e pasiune, dar bineînţeles că nu pot face doar asta la nesfârşit, aşa că încerc să o public. Chiar dacă nu aş renunţa definitiv la scris, activitatea mea ca scriitor ar fi drastic redusă odată ce m-aş dedica şi altui domeniu, iar asta nu e deloc o prezumţie plăcută pentru mine, sau pentru cititorii mei.”

7. Ca orice autor, îmi dau seama că, cea mai importantă realizare ar fi să îți vezi propriile creații pe rafturile librariilor. Când crezi că v-a fi posibil acest lucru?

„Realizarea aceasta e încă un proces complicat, având în vedere că sunt un debutant necunoscut, iar publicarea unei cărţii în România, la ora actuală, e muncă asiduă de convingere şi bătut pe la toate uşile. Dar încă am încredere că într-o zi se va ajunge şi la asta. Am cunoscut oameni minunaţi de-a lungul timpului, printre care şi scriitorul Victor Niţă, care mă susţine şi emană un optimism nemaipomenit de fiecare dată când vorbesc cu el, eu fiind o pesimistă în toată regula. Are o vorbă cu care mă atacă de fiecare dată când încep cu scepticismul meu: răbdare. Trebuie să am răbdare, pentru că nimic bun nu vine repede întins pe o tavă de argint.”

8. În încheiere, ce le transmiți cititorilor/viitorilor cititori (ai) poveștilor tale?

„Actualilor cititori le transmit mesajul pe care îl repet de fiecare dată: Vă mulţumesc pentru susţinere, apreciere şi sprijinul care m-a adus până aici. Nu aş fi reuşit niciodată fără voi şi nu o să pot exprima vreodată suficient cât de mult vă iubesc. Cât despre viitori cititori: Sper să vă placă şi să vă bucuraţi de cartea mea.