Visul lui Şova s-a transformat în coşmar

90

Exclus din PSD în noiembrie anul trecut, pentru mai multe declaraţii care au afectat imaginea partidului, senatorul Dan Şova a fost reprimit zilele trecute în rândul social-democraţilor. Chiar mai mult, reprimirea fostului ministru al ,,Marilor Proiecte ratate din start” dar şi al ,,Transporturilor bine desenate” pe hârtie nu s-a făcut oricum ci şi cu… restituirea funcţiei deţinute în partid la excludere: vicepreşedinte. Revenirea în fruntea PSD nu-l salvează pe Şova din  ,,ghearele” procurorilor DNA care i-au transformat visul într-un colmar. El visa să ajungă ministru Justiţiei şi apoi premier şi a ajuns inculpat. Şi nu doar într-un dosar instrumentat de procurorii DNA ci în trei.

Nici nu a revenit bine în PSD că Dănuţ al nostru a şi început să bată drumul posturilor de televiziune şi, odată cu acestea, şi pe cel către DNA. Şi, după mai multe deplasări la singura instituţie care-i mai pune pe politicieni cu ,,botul pe labe”, Dan Şova a aflat că este urmărit penal pentru trei fapte de complicitate la abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Procurorii DNA vin şi confirmă acum ceea ce Realitatea Oltului vă informa în urmă cu mai bine de trei ani. Vă spuneam la vremea respectivă că, în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari. În urma acestora, societăţile amintite au fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane de lei.  Contractele în cauză au fost încheiate, culmea, după ce o comisie parlamentară condusă de amicul său Victor Ponta, care avea calitatea de senior-partener în cadrul firmei ,,Şova şi Asociaţii”, investiga activitatea colosului energetic, deranjat de miliardul de lei câştigat zilnic de Dan Voiculescu de pe urma tranzacţionării energiei cumpărate ieftin din Gorj.

În 2006, minitrul Economiei Codruţ Sereş, actualmente în penitenciar pentru trădare, a comandat un control la complexele energetice Turceni şi Rovinar. Vroia să găsească ceva pentru a-I schimba pe directori cu persoane supuse şefului său, Dan Voiculescu, preşedintele PC. A urmat o perioadă în care anumite firme, în speţă aparţinţinâd lui Dan Voiculescu, achiziţionează energie ieftină de le cele două complexe pe care o vinde altor unităţi de stat, cu un profit impresionant: un milliard de lei vechi pe zi. Ponta a aflat şi a făcut tot ce i-a stat în putere pentru constituirea unei comisii parlamentare care să verifice situaţia de la Rovinari şi Turceni. Nici nu a început bine controalele şi, în 2007, casa de avocatură  a  lui Dan Şova, la care Ponta era senior-partener, încheie primul contract pentru asistenţă judiciară. Şi… tot aşa.

Trei contracte au fost încheiate între casa de avocatură ,, Şova şi Asociaţii” şi cele două complexe energetice gorjene. În urma semnării documentelor prin care, pentru serviciile de asistenţă juridică prestate de casa de avocatură a lui Şova, se primeau sume frumoase, chiar foarte frumoase, comisia de control parlamentar din care făcea parte şi actualul premier nu a mai găsit nicio neregulă în contractele încheiate de firmele lui Voiculescu, la indicaţiile lui Sereş. Comisia nu a dat de nereguli dar anchetatorii, care au demarat cercetările în acest caz în urma sesizărilor făcute de ANAF, au descoperit că firmele de stat au fost prejudiciate cu câteva milioane de lei.

Cele trei contracte nu au avut efecte doar asupra conturilor firmei de avocatură a lui Dan Şova, ajuns acum pe mâna procurorilor DNA, ci şi asupra celor ale actualului prim-ministru unde au intrat sume importante, după cum susţine chiar Ponta, în declaraţiile de avere din 2007-2008.

 

În urmă cu patru ani când am expus pe larga afacerile casei de avocatură a lui Dan Şova cu complexele energetice de la Rovinari şi Turceni, am fost atenţionaţi de senatorul Dan Şova, fost ministru al ,,Marilor Proiecte ratate din start” dar şi al ,,Transporturilor bine desenate pe hârtie” că vom răspunde în instanţă.Am tot aşteptat şi acest lucru nu s-a întâmplat. Se pare că, de ajuns în faţa magistraţilor va ajunge cel supranumit ,,piticul atomic”. El va trebui să dea socoteală pentru suma cu care firma sa a prejudiciat complexele gorjene. Şi nu va fi uşor cu toată firma sa de avocatură. Dacă este să ne luăm după rezultatul obţinut de complexele energetice de pe urma serviciilo prestate de firma senatorului Şova, acesta ar face mai bine să apeleze chiar şi la un umil avocat de provincie. Cât despre dovezile procurorilor DNA… ele sunt consistente. Ca să vă daţi seama despre ce este vorbă, vă spunem că existe documente din care reiese că firma lui Şova a facturat, pentru o zi de muncă, prestarea a 25 de ore de servicii juridice. Cât priveşte calitatea serviciilor prestate, există dovezi din care rezultă clar că s-a reuşit performanţa de a obţine din parte magistraţilor o sentinţă privind plata unor despăgubiri către un angajat de la Rovinari mai mari decât suma solicitată de miner, sub formă de despăgubire.

În dosarul în care Şova este urmărit penal, procurorii au hotărât să-l pună sub vizorul legii şi pe Laurențiu Ciurel, actualul manager al Complexului Energetic Oltenia . Ciurel este fostul vicepreşedinte al PSD Gorj, unul dintre semnatarii contractelor cu Casa de avocatură ,,Șova şi asociaţii”, din partea Complexului Energetic Rovinari.