Vieţi pe post de tribut

96

An de an zeci de oameni îşi pierd viaţa în timpul iernii. Când de vină nu este gerul cumplit, moartea este ,,adusă” de polei sau de instalaţiile de încălzire. Aşa s-a întâmplat şi în primele zile ale noului an. Datorită coşurilor de fum nescuturate sau instalaţiilor improvizate, cinci oameni şi-au pierdut viaţa. Printre ei s-au aflat şi doi tineri, soţ şi soţie.

Legislaţia nu le permite autorităţilor să-i oblige pe oameni să respecte normele minime de funcţionare în siguranţă a surselor de încălzire. În mediul rural, sobele nu mai sunt de mult scuturate de coşari ci de fiecare, cum se pricepe.

Andrei Dincă din Pârşcoveni avea 65 de ani. Nu era unul dintre oamenii reprezentativi ai localităţii dar nici nu făcea parte din categoria ce reprezintă scursura societăţii. Avea diabet şi le mai avea cu şpriţul. Cu toate acestea, moarte bărbatului i-a luat prin surprindere pe consăteni. O rudă a dat peste bărbat căzut în holul casei plină de fum. Salvatorii solicitaţi de om nu au avut altceva de făcut decât să constate decesul. Cauza: asfixie. Bătrânul se intoxicase cu monoxid de carbon de la soba din locuinţă.

,,Cine ştie de ce a murit.Am înţeles că a fost găsit căzut în casă şi mult fum. Probabil că ss-a intoxicat cu fum”, ne-a declarat vecina victimei.

,,De la coş, mamă a murit. L-au găsit inecat cu fum…. Nu l-a mai simţit, dacă mai era şi băut că le cam avea”, a susţinut o consăteancă.

,,Aşa i-a fost scris.. Era şi bolnav, cine ştie de ce a murit… Deocamdată doar medicii ştiu…”, a spus un bărbat.

Potrivit autorităţilor, decesul bărbatului a survenit pe fondul intoxicaţiei cu monoxide de carbon degaşat de o sobă nescuturată. Aceiaşi cauză a fost stabilită şi în cazul altor decese înregistrate în Olt, de la începutul anului.

,,Între 3 şi 8 ianuarie medicii de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt au constatat cinci decese cauzate de intixicaţia cu monoxide de carbon. Pe 3 ianuarie doi soţi de 26 şi 31 de ani din Balş au fost găsiţi morţi. Cauza o reprezintă scurgerea de gaz de la instalaţia improvizată de încălzire a locuinţei. Două zile mai târziu, medicii au constatat decesul a doi bărbaţi în vârstă de 60-70 ani din Schitu, intoxicaţi cu monoxid de carbon iar pe 8 ianuarie a fost declarat, din aceiaşi cauză, decesul unui bărbat în vârstă de 65 de ani din Pârşcoveni”, a declarat Mădălina Deloreanu, purtător de cuvânt al Serviciului judeţean de Ambulanţă Olt.

 

În lipsa coşarilor de altădată, la care apelau mai toţi proprietarii de locuinţe din mediul rural, sobele sunt acum ,,scuturate” de proprietari, sau de cunoştinţele acestora, după cum se pricepe fiecare.

,,Eu o scutur, maică! Aşa fac de peste 30 ani. O scutur pe afară, ca să nu fac mizerie în casă”, ne-a declarat tanti Maria, o bătrână care ne-a mărturisit că are 75 de ani. Femeia spune că, din ce ştie ea, nimeni nu se mai ocupă în localitate de scuturatul sobelor, ca pe vremuri. ,,Nu mai ştiu să existe vreun coşar de ani buni. Nici la noi aici, nici în comunele din împrejurimi”, a spus bătrâna.  Potrivit acesteia, cei care nu mai por să-şi ,,scuture” sobele apelează la vecini sau la rude.

,,Deocamdată mă descurc. Când nu voi mai putea, le zic şi eu vecinilor, că am mulţi bărbaţi prin jur şi sunt mult mai tineri”, a mai afirmat femeia.

,,Noi ne scutură sobele, cine să le scuture?”, ne-a răspuns printr-o întrebare un bărbat din aceiaşi localitate. Omlui nu îi era frică de faptul că s-ar putea să nu ,,scuture” aşa cum trebuie soba şi să se întâmple vreo nenorocire.

,,Le scuturăm bine, cum să le scuturăm că doar nu trebuie să mergem la şcoală pentru a învăţa să scuturăm soba…”, a afirmat omul

Situaţia este la fel în mai toate comunele din judeţ. Legea nu le permite autorităţilor să-I determine pe oameni să-şi pună la punct instalaţiile de încălzire. Acestea cel mult pot atrage atenţia şi da sfaturi.

,,În zonă, de ani buni, nu mai există persoane specializate care să scuture sobele astfel încât să fim siguri că nu apar probleme din cauza monoxidului de carbon. La noi în comună, ultimul coşar a murit  cu ani buni în urmă. Nici firme care să ofer astfel de servicii, nu există în zonă şi cred că dacă s-ar găsi vreuna preţul ar fi prea mare pentru bătrânii satelor noastre. Din păcate nici noi, ca administraţie locală, nu putem face cine ştie ce pentru a preîntâmpina nenorocirile de care aţi amintit. Noi putem, cel mult, să le atragem atenţia. Eu personal, asta am făcut. Când am văzut că unii au coşul fisurat, le-am atras atenţia pentru că dacă este plesnit deasupraa este şi în pod şi oricând se poate întâmpla un incendiu sau se pot trezi cu fumul în casă”, a declarat  Victor Stan, viceprimar Bârza.

Anul trecut, pe timpul iernii, datorită instalaţiilor improvizate de încălzire a locuinţelor sau a coşurilor de fum înfundate, în judeţul Olt, şi-au pierdut viaţa alte cinci persoane iar alte două au fost salvate de medici.