Sute de olteni s-au tratat în Europa

69

Anul trecute, sute de olteni s-au tratat la diverse clinici din Europa, fără a scoate un euro din buzunar. Cei mai mulţi au făcut-o în baza cardului european de sănătate. Pentru serviciile medicale primite de aceştia dar şi de cei care au utilizat formularul E112, CAS Olt a plătit anul trecut peste 3.000.000 lei. Suma este de peste două ori mai mare decât cu un an în urmă.

 A apelat la 112, pentru o durere de mijloc

Valentin Irimescu din Slatina este şofer de tir. Face curse în afara ţări. Într-una dintre deplasări, bărbatul a avut probleme de sănătate. În baza cardului european de sănătate a beneficiat de asistenţă medicală la o clinică din Franţa.

,,Într-o deplasare în Franţa, am simţit o durere de mijloc. A fost aşa de puternică încât am fost nevoit să sun la 112. A venit salvarea, am mers la spital şi mi s-au făcut tot felul de investigaţii şi mi s-a dat medicamentaţia necesară. Pentru cele aproape trei zile, contravaloarea serviciilor medicale primite s-a ridicat la aproape 1000 de euro. Nu am plătit nimic pentru că suma era acoperită de statul român, în baza convenţiilor internaţionale, prin cardul european de sănătate”, a declarat Valentin Irimescu.

 Şi-au recuperat sănătatea la clinici din occident

În situaţia lui bărbatului au fost anul trecut sute de locuitori ai judeţului Olt. Ei au apelat, la nevoie, la beneficiile cardului european de sănătate. Pe lângă aceştia,  în 2014 au existat persoane care au solicitat formularul E112 pentru a beneficia de tratament medical în străinătate. Majoritatea oltenilor care s-au tratat în străinătate au preferat, susţin reprezentanţii CAS Olt, clinicile din Germania, Franţa, Austria şi Belgia.

,,Numărul celor care au solicitat anul trecut cardul de sănătate a fost cu aproape 200 mai mare decât în 2013.Cele mai frecvente afecţiuni pentru care s-a cerut sprijinul personalului medical din clinicile străine au fost cele neurologhice, oncologice şi cardiologice”, a declarat Constanţa Florea, purtător de cuvânt al CAS Olt.

 Transplant de urganţă

Sumele decontate clinicilor din afara ţării începând cu 2007, odată cu aderarea la UE, variază între câteva zeci de euro şi câteva zeci de mii de euro. A existat şi o excepţie. Pentru cele şase luni de spitalizare într-o clinică din Paris a unei caracalence, Casei Judeţene de Sănătate Olt a scos din buget aproape 115.242 de euro.

,,Cea mai mare sumă pe care am decontat-o în 2014 a fost pentru o clinică din Franţa”, a mai susţinut Constanţa Florea. Din informaţiile deţinute de noi, femeia a beneficiat la Paris de un transplant de rinichi. Suma a fost decontată în baza cardului european de sănătate, asistenţa medicală de care femeia a beneficiat a fost considerată una de urgenţă şi pur întâmplătoare.

 CAS Olt, încă datoare clinicilor din UE

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a decontat în total anul trecut peste 3.000.000 lei, de două ori mai mult decât în  2013, când suma a fost cu puţin peste 1.300.000 lei.

,,Suma decontată de CAS Olt în favoarea unor unităţi medicale din Europa a depăşit 3.000.000 lei, mult mai mare decât cu un an înainte când suma s-a ridicat la cca 1.300.000 lei. Precize că banii nu reprezintă strict contravaloarea serviciilor medicale prestate în 2014 pentru locuitorii din judeţ. O parte dintre bani reprezintă contravaloarea serviciilor prestate cu ani în urmă. La începutul anului 2014 înregistram o datorie destul de mare… dacă vom continua să decontăm aceste servicii în acelaşi ritm vom scăpa de datorii”, a afirmat Florin Ciocan, preşedintele –director al CAS Olt.

La finele lui 2014, CAS Olt mai dator clinicilor europene pentru serviciile medicale oferite oltenilor 1.800.000 lei. Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt speră ca bugetul să le permită să scape de aceste datorii.

 Cardul european de sănătate, pentru asiguraţii cu vechime

Oltenii care vor intenţiona să se deplaseze în străinătate pot solicita CAS Olt, dacă au fost asiguraţi în ultimii cinci ani, cardul european de sănătate. Pentru a intra efectiv în posesia acestui document este nevoie de o săptămână, cardul fiind livrat direct de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin intermediul Poştei Române. Documentul are o valabilitate de şase luni de la data emiterii. El permite proprietarului să aibă acces la servicii medicale în orice stat UE.