Plata on-line, o necunoscută

83

Noul an a venit şi, odată cu el, noile dări către bugetul local. Deşi autorităţile s-au grăbit să pună la punct softul, slătinenii nu au procedat la fel. Doar jumătate din numărul celor care s-au prezentat anul trecut în prima săptămână să-şi achite datoriile au procedat la fel.Cu toţii au ales să meargă la sediul Direcţiei Economice pentru plata taxelor şi impozitelor locale. Reprezentanţii administraţiei locale speră, totuşi, ca şi în acest an încasările să depăşească veniturile estimate.

Numărul slătinenilor care şi-au achitat dările către bugetul local în prima săptămână abia de este la jumătatea celui de anul trecut, chiar dacă nivelul taxelor şi impozitelor au rămas aceleaşi ca în 2013 iar bonificaţiile au fost menţinute.  Autorităţile au pus situaţia pe seama gerului. Cu toate acestea, nici în zilele care au urmat la ghişeele din strada Toamnei locuitorii municipiului nu s-au prezentat prea mulţi contribuabili.
,,În prima zi s-au prezentat cca 100 de contribuabili. Au urmat, a doua zi, alţi 180 de contribuabili, astăzi au venit cca 70 de persoane. Numărul celor care şi-au achitat dările în primele zile este mai mic decât anul trecut. Un motiv ar fi anunţul nostrum în care informam amânarea plăţii taxelor şi impozitelor cu câteva zile, perioadă necesară verificării softului. Nu exclud ca şi frigul din primele zile să-i fi influenţat în decizia de a veni să plătească”, ne-a declarat Constantin Bodescu, directorul Direcţiei Economice a Primăriei Slatina.
În prima săptămână, la ghişee s-au prezentat cu puţin peste 500 de contribuabili, ceea ce înseamnă cam 50% din totalul celor care au scăpat din primele zile ale lui 2014 de grija taxelor şi impozitelor. Numărul mic al celor care s-au prezentat la ghişeu a făcut să dispară cozile de altă dată, din această perioadă.
,;Sunt ferm convins că la finele anului vom putea raporta, ca şi anul trecut, încasări mai mari decât cele preconizate. Anul trecut încasările s-au ridicat lapeste 104%. Adică am încasat 104 milioane de lei, cu peste 4 milioane lei peste plan, cum se spune”, a mai afirmat şeful Fiscului local.

Cei mai mulţi ditre slătineni susţin că nu cunoşteau faptul că pot plăti dările folosindu-se de un calculator şi de cardul de salariu sau pensie.Chiar dacă unii şi-au amintit că au primit acasă, anul trecut, o adresă prin care li se aducea la cunoştinţă un pin, nu l-au folosit. Majoritatea spun că nu i-au dat atenţie pentru că nu au înţeles despre ce este vorba şi la ce le-ar folosi dacă l-ar ,,pune bine”.
,,Nu ştiam că se plătesc şi de acasă. Şi, cum se face? Trebuie să vin şi să iau ceva de aici? Cică trebuie o parolă…”, ne-a declarat Maria, o femeie între două vârste care venise să-şi achite taxele şi impozitele chiar din primele zile. Ea nu-şi mai aducea aminte că în 2014, municipalitatea a trimis acasă tuturor contribuabililor parolele care le permit să scape de dările către bugetul local din faţa unui calculator, cu ajutorul platformei ghişeul.ro. Şi, nu este singura care nu ştia de acestă posibilitate.
,,Acum aflu…E bine, chiar dacă eu nu pot. Nu am internet, că sunt prea bătrân să mai învăţ să folosesc calculatorul”, ne-a spus şi Marin, un vârstnic. Omul a recunoscut că are nepoţi care l-ar putea ajuta dar… mai există şi lipsa de încredere în sistem.
,,Chiar dacă mi-aş putea ruga nepoţii să mă ajute, prefer să vin la ghişeu şi să plătesc, aici. E mai bine aşa, mai sigur”, a mai susţinut omul
,,Până acum nu am înregistrat nicio plată on-line. Primăria Slatina a instrodus anul trecut sistemul care perrmite plata debitelor-taxe şi impozite dar şi amenzi, on-line. În ciuda eforturilor noastre care au constat în trimiterea parolelor acasă, organizarea unui concurs şi suportarea comisioanelor percepute de bănci pentru orice tranzacţie, doar 40 de slătineni au achitat dările on-line, anul trecut. Mai puţin de jumătate dintre ei au plătit folosind calculatorul după iniţierea concursului. Mai puţini decât premiile puse în joc”, a mai susţinut Bodescu.
Printre cei 18 contribuabili care şi-au achitat dările cu cardul după lansarea concursului s-au numărat şi mai mulţi angajaţi ai instituţşiei şi al administraţiei locale

Statistica accesului la internet în Slatina arată că peste 70 dintre proprietari au o legătură cu lumea virtuală. Cica 20% dintre ei utilizează internetul nu doar pentru a comunica într-un fel sau altul ci şi pentru a face unele cumpărături. Aceştia, dacă ar fi ştiu şi ar fi vrut ar fi putut plăti şi taxele şi impozitele locale pentru proprietăţile familiei. Psihologii pun dezinteresul plăţii cu cardul pe obiceiul greu de înlăturat.
,,Oamenii s-au obişnuit să mergă la ghişeu. Dincolo de acest aspect mai apare şi lipsa de încredere în sistem a populaţiei, în special a celor trecuţi de vârsta a doua care reprezintă şi cea mai mare parte dintre proprietarii de imobile”, a afirmat psihologul Mihaela Ionescu.

Doar trei localităţi din Olt au aderat la platforma ghişeul.ro care le permite locuitorilor să-şi plătească dările către bugetul local. Alături de municipiile Slatina şi Caracal, şi administraţia din Bobiceşti a implementat programul care le permite contribuabililor să-şi achite datoriile la buget fără să se prezinte la ghişeele autorităţilor.
,,Suma utilizată de la buget pentru implementarea programului ce permite plata taxelor şi impozitelor locale on-line nu a fost una foarte mare. Nu punem problema  amortizării ei ci doar să-i determinăm pe oameni să se adapteze perioadei pe care o trăim, Este adevărat că, nu ne-am gândit că vom reuşi de la început să convingem foarte multă lume să plătească folosind calculatorul dar sperăm să facem acest lucru în timp”, a susţinut primarul comunei Bobiceşti, Ilie Chitez.
Acesta a recunoscut că mai puţin de jumătate dintre locuitorii comunei au acces la internet iar numărul celor care deţin un card bancar este şi mai mic.

Taxele şi impozitele locale datorate de slătineni bugetului local sunt aceleaşi ca şi anul trecut.Autorităţile au decis să nu majoreze niciuna dintre dări. În plus, la solicitarea cetăţenilor, au pus la plată proprietarii de autoturisme care profitau de domeniul public spre a-şi expune la vânzare maşinile.
,,Taxele şi impozitele locale vor fi în 2015 la fel ca şi în 2014. Nu am introdus în plus decât o taxă şi aceia la cererea cetăţenilor. Este vorba de cea privind expunerea pe domeniul public al maşinilor oferite spre vânzare. Am considerat că este normal ca şi ei să plătească o taxe, la fel ca orice comerciant care îşi expune marfa spre vânzare în municipiu. Nun e-am propus să obţinem o anumită sumă din această taxă ci doar să adaptăm situaţia existentă la un principiu pe care să-l respecte toţi locuitorii. Cine vinde pe domeniu public plăteşte taxă, indiferent ce vinde”, a susţinut primarul municipiului Slatina, Minel Prina. Acesta a mai afirmat că modificări nu au intervenit nici în privinţa bonificaţiilor. Autorităţile au decis să le menţină.
,,Cine plăteşte integral până la 31 martie beneficiază de o reducere de 7%, persoanele fizice şi 2% cele juridice. Oferim în continuare o scutire de la plata taxelor şi impozitelor a celor mai săraci locuitori”, a mai spus edilul.