La mulţi ani, Slatina!

95

În zilele care vor urma, în reşedinţa judeţului, vor avea loc o serie de manifestări culturale reunite sub genericul ,,Slatina, dragostea mea!”, a X-a ediţie a festivalului marcând  împlinirea pe 20 ianuarie a 647 de ani de la prima atestare a localităţii.

La 20 ianuarie 1368, gospodarul şi chibzuitul voievod Vladislav I (Vlaicu) emite un privilegiu comercial prin care negustorii braşoveni sunt scutiţi „de toată vama de la Slatina”, menţiune ce reprezintă şi prima atestare documentară a vechii aşezări de la vadul Oltului. Calitatea de vamă îşi va pune amprenta asupra dezvoltării ulterioare, factori de natură comercială şi administrativă determinând, în mare măsură, evoluţia urbană a Slatinei.

În cele cinci zile ale festivalului, slătinenii vor primi cadou din partea autorităţilor o piesă de teatru, mai multe concerte dar şi consacratele gale. În cadrul acestora vor fi premiaţi elevi, profesori, sportivi şi antrenori care, prin performanţe obţinute anul trecut,  au făcut cinste municipiului. Şi, cu această ocazie, cuplurile care au împlinit, în 2014, 50 de ani de căsnicie vor fi premiate. Autorităţile vor acorda în continuare titlurile de Personalitatea Anului, Cetăţean de Onoare, Managerul Anului şi Poliţistul Anului. Ca şi la ediţiile trecute, în funcţie de momente dar şi de vreme, locul de desfăşurare va fi: Centrul Cultural ,,Eugen Ionescu”, Cortul de pe Dealul Grădişte şi Esplanada.

În prima zi a celei de a X-a ediţie a festivalului, cu începere de la ora 18.30, pe scena Centrului Cultural „Eugen Ionescu” vor urca actorii Teatrului ACT Bucureşti care vor prezenta piesa „Fidelitate”. În rolul principal: actorul Florin Busuioc. Din distribuţie mai fac parte Gheorghe Ifrim şi Adelaida Zamfira.

Miercuri, pe 21 ianuarie, este Gala Campionilor la Grădişte Hill. Aici va fi găzduit concertul lui Matteo. El va fi urmat de amintita gală în cadrul căreia se vor decerna bursele de merit, premiile speciale, şi vor fi premiaţi cei mai buni profesori, sportivi şi antrenori ai lui 2014. În ziua următoare locuitorii municipiului vor fi invitaţi la Gala Superlativelor  care se va desfăşura la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”. În cadrul acesteia vor fi decernate premii şi conferite titlurile de Personalitatea Anului, Cetăţean de Onoare, Managerul Anului, Poliţistul Anului, dar şi diplome de merit. Momentul artistic al zile va fi concertul Paulei Seling, care va încheia ziua. Pe 23 ianuarie, vineri, în centrul atenţiei vor fi vârstnicii, bunicii fiind invitaţi la… dans şi distracţie. În cadrul Galei Seniorilor, pe muzica Mirabelei Dauer, vor fi premiate cuplurile care au împlinit în 2014 o jumătate de secol de viaţă de familie.

Ediţia din acest an a festivalului se va încheia sâmbătă, când după depunerea coroanelor de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cu ocazia împlinirii a 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, slătinenii vor fi invitaţi de Costinel Alecsandrescu, directorul Ansamblului Profesionist „Doina Oltului” din Slatina, la Hora Unirii. Va urma, la prânz, pe Esplanadă, servirea celor 2.000 de porţii de sarmale cu mămăliguţă şi vin fiert. Ansamblarea puzzle cu harta României, în care municipiul Slatina va fi reprezentat de Podul Olt, simbolul ales de slătineni înainte de Zvelul unei firme noi, de IT, din Slatina.

Andreea Săndiua Naţională a României va încheia seria manifestărilor de la acest început de an..

Cei patru slătineni care vor primi distincţia de ,,Personalitatea anului” sunt oameni valoroşi care au promovat numele municipiului: Dănuţ Turmacu, Andreea Săndiţă, Bianca Bazaliu şi Gavril Kozma.

Dănuţ Turmacu este un tânăr antreprenor. Fost absolvent al Colegiului Naţional ,,Radu Greceanu” şi câştigător al Locului I la Olimpiada Internaţională de Informatică. El a reuşit să răzbată în jungla antreprenorială românescă şi nu numai, de la ni

iţă, elevă a Colegiului Radu Greceanu, a reuşit să aducă la Slatina, premiul Juvenes Translatores, organizat de Comisia Europeană, organizat de Comisia Europeană. 

Bianca Bazaliu, sportiva legitimată la CSM Slatina, a devenit anul trecut, campioană mondială la handbal, cu echipa de junioare a României, după o evoluţie deosebită la Campionatul Mondial de Handbal Feminin Under 18, din Macedonia. Cu cele 37 de goluri marcate în cinci meciuri, Bianca a devenit şi golghetera României la Campionatul Mondial. Antrenorul second al Naţionalei, Gavril Kozma, a avut şi el o contribuţie decisivă nu doar la performanţa Biancăi ci şi a colegelor ei.