Sute de mii de români, care au luat împrumuturi în franci elveţieni, se confruntă de câteva zile cu o mare problemă cauzată de creşterea monedei străine în raport cu leu. Şeful Guvernului s-a speriat de impactul pe care ar putea să-l aibă deteriorarea monedei naţionale în raport cu amintita monedă, Ca să perîntâmpine eventualele efecte devastatoare pentru mulţi români, Victor Ponta i-a dat ordin lui Darius Vâlcov să aibă o discuţie cu guvernatorul Mugur Isărescu şi să găsească soluţii viabile pentru a opri declinul leului. Motivele: salvarea leului care pare să se transforme în scurt timp într-un ,,câine pricăjit”, dar şi a românilor care nu-şi mai pot plăti creditele.
Nici nu a primit bine dispoziţia de la premier că fostul primar al Slatinei, Darius Vâlcov, a şi găsit soluţia: Ordonanţa 46 de anul trecut prin care se permite rescadenţarea creditelor.
,,Această ordonanţă va merge în Parlament şi va fi extinsă pentru toţi cei care au astfel de probleme”, a spus Vâlcov, conform presei centrale. Potrivit acestuia, numărul românilor cu probleme cauzate de creditele contractate în franci ar fi mult mai mic.
,, Din analiza datelor, s-a constatat că nu este vorba de 150.000 de persoane cu credite, ci de 75.412 debitori, iar numărul de bănci la care au acordate astfel de credite este de şase”, a mai susţinut ministrul Finanţelor, precizând că mai mult de jumătate dintre românii cu probleme ar putea scăpa de ele doar în baza O46.
Francul elveţian a sărit de 5 lei, la mijlocul săptămânii trecute. După decizia Băncii Elveţiei de a renunţa la plafonul de 1,2 franci/ euro impus în urmă cu aproape patru ani, moneda străină a cunoscut o apreciere importantă. Creşterea francului din ultima perioadă a scos din buzunarul românilor sume între 300 şi 350 lei pentru o rată medie de 500-600 franci.
Economiştii îi sfătuies pe românii să nu se grăbească şi să aştepte scăderea cursului. Ei susţin că acest lucru se va întâmpla în curând, ceea ce s-a întâmplat fiind un overshooting. Mai pe înţelesul tuturor, o fluctuaţie de volatilitate.