2014, anul investiţiilor

138

Oltul a fost anul trecut un adevărat şantier. Pentru investiţiile derulate în baza Ordonanţei 28 din 2013, de la Ministerul Dezvoltării Regionale au fost alocate aproape 95 milioane lei. Cei mai mulţi bani au fost destinaţi  investiţiilor aflate în diverse stadii de execuţie. 20 dintre ele au fost finalizate şi puse în funcţiune. Majoritatea investiţiilor finalizate sunt reţele de alimentare cu apă.

 

Au ieşti pe…plus la bani şi investiţii finalizate

2014 a trecut iar autorităţile din Olt îşi fac bilanţul. Adună, scad, compară şi trag concluzii. Potrivit acestora,  la nivel de infrastructură, sumele alocate investiţiilor sunt cele mai mari din ultimii ani. Banii au fost direcţionaţi atât spre infrastructura rutieră cât şi spre cea socială sau educaţională.

,,Sumele alocate investiţiilor din Olt, în 2014, au fost mult mai mari comparative cu anii precedenţi. În plus, noi am putut să direcţionăm fondurile către investiţiile considerate prioritare. La alocarea banilor am ţinut cont de cât de mare era nevoie aveau de investişie locuitorii, de gradul implementării ei şi alte criterii.Au fost în derulare 135 de investiţii, din care 87 în continuare iar restul de 48 au fost investiţii noi, În cursul anului au fost finalizate 20 dintre investiţii, mare parte fiind alimentări cu apă dar avem şi investiţii în infrastructura rutieră, cea socială sau educaţională”, a declarat Cornel Motoi, director în cadrul CJ Olt.

 

Bani pentru infrastructura de tot felul

Cei mai mulţi bani au fost alocaţi pentru investiţiile aflate într-un stadiu avansat.

,,Am decis să alocăm bani în primul rând pentru investiţiile aflate în stadiul avansat de execuţie, astfel încât cu banii aflaţi la dispoziţie să finalizăm cât mai multe dintre şantierele deschise în judeţ. Cele mai multe fonduri au fost direcţionate spre lucrările începute de ani de zile şi abandonate din lipsă de fonduri. O prioritate au reprezentat-o investiţiile de introducere a alimentărilor cu apă şi canal. Nu am neglijat nici lucrările de asfaltare, pentru a pune la punct o parte cât mai mare din reţeaua de drumuri gestionată de administraţia judeţeană”, a mai susţinut reprezentantul CJ Olt.

 

Cea mai importantă investiţie

Una dintre cele 20 de lucrări care au fost finalizate în Olt, finanţată în baza O28, a vizat asfaltarea a peste 1,5 km de drum communal la Rusăneşti.

,,Este cel mai important proiect implementat în comuna noastră li, ce este şi mai important, el a fost finanţat din bani guvernamentali, fondurile fiind alocate de Ministerul Dezvoltării Regionale”, ne-a declarat primarul comunei Rusăneşti, Alexandru Chirea. Potrivit acestuia, investiţia a fost demarată în 2013, şi fusese executată în procent de 10%.

,,Până acum tot ceea ce am reuşit să facem în localitate au fost doar din fonduri proprii”, a mai precizat edilul comunei în care a strălucit cel mai înalt brad din judeţ.

 

Apă pentru sătenii din Tia Mare

Finanţarea lucrărilor de alimentare cu apă au fost şi ele prioritare pentru factorii decidenţi de la nivel judeţean. Unele comune au primit bani pentru finalizarea investiţiilor, altele pentru derularea lucrărilor. Este şi cazul administraţiei locale din Tia Mare. Aceasta a primit peste 8 milioane de lei pentru a lucrările de introducere a reţelei de apă în cele trei sate.

,,Pentru noi această investiţie nu este importantă doar pentru a ne lăuda ci şi pentru a îndepărta pericolul reprezentat de calitatea proastă a apei pentru locuitori. Nun e plângem de cantitatea de apă din fântâni… avem apă, slavă Domnului, ci de calitatea ei. Aproape la toţi indicatorii negative se inregistrează depăşiri”, ne-a declarat Virgil Gulie, primarul comunei Tia Mare, care ne-a prezenta pe scurt în ce constă investiţia ce va fi finalizată chiar în prima parte a anului 2015, dacă se păstrează ritmul de execuţie de la început.

 

12 dintre cele 20 de investiţii finalizate în 2014 cu ajutorul banilor primiţi anul trecut de la Ministerl Dezvoltării Regionale vizează alimentări cu apă.