Campania de vaccinare antigripală a început cu stângul în Olt. La o lună de la debutul sesonul rece a ajuns şi vaccinul pentru imunizare. Dozele primite subt sub 10% din necesarul solicitat. De serul care fereşte de gripă va benefica gratuit deocamdată doar personalul medical din spitale şi cel al medicilor de familie. Pe ici pe colo, din raţia cabinetelor medicale individuale, vaccinul mai este folosit şi la imunizarea câte unui bătrân foarte bolnav sau a vreunei gravide.
Vaccin doar pentru personalul medical
Direcţia de Sănătate Publică Olt a solicitat Ministerului Sînătăţii, după ce a inventariat persoanele îndeptăţite să fie imunizate gratuit împotriva gripei, 105.000 doze de vaccin. Dozele primite şi aşa târziul în primă fază abia de ajung pentru imunizarea personalului medical din spitale şi cabineltele medicilor de familie. ,,În urma catagrafierii persoanelor care ar trebui imunizate gratuit conform prevederilor legale, am solicitat Ministerului Sănătăţii 105.000 doze de vaccine. La finele lunii noiembrie am primit cca 6.000 doze. Acestea au fost repartizate medicilor de familie, câte 20 de doze , şi către unităţile spitaliceşti pentru imunizarea personalului medical şi auxiliar”, a declarat Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt al DSP. Ea nu a putut preciza când şi câte doze vor mai fi primite de DSP Olt pentru populaţia expusă riscului de contractare a virusului gripal.
Oamenii s-ar vaccine şi nu prea
Persoanele îndreptăţite să beneficieze de vaccine gratuit, nu ştiu nimic despre campania de imunizare din acest an. Medicii de familie nu i-a informat să vină pentru vaccine. Serul primit este foarte puţin şi mai mult agită apele decât să facă bine prin declanşarea vaccinării şi întreruperea acţiunii la scurt timp, după realizarea câtorva imunizări.
,,Nu ne-a chemat doctoral, până acum. Poate că urmează să ne trimită vorbă, ca în anii trecuţi. Anul trecut m-am vaccinat. Mi-a trimis vorbă şi m-am dus la cabinet unde am făcut vaccinul. Aşa s-a întâmplat şi cu alte femei bătrâne din sat”, ne-a mărturisit tanti Florica, din Piatra Olt.
O altă locuitoare a micuţului oraş a susţinut că nu s-a vaccinat niciodată deşi i s-a spus să vină la vaccin. ,,Nu m-am dus pentru că sunt sănătoasă. Să-I vaccineze pe bolnavi. Chiar dacă sunt bătrână, mulţumesc lui Dumnezeu, sunt sănătoasă”, a afirmat Ioana Popescu, îndeptăţită să beneficieze gratuit de imunizare, deşi recunoaşte că vaccinarea nu e deloc ceva rău. ,,E bine pentru cei mai sensibili să se vaccineze, eu am fost objnuită să mă tratez băbeşte la nevoie. Cred că în loc de vaccine antigripal e mai la îndemână şi mai bun un vin fiert, seara, înainte de culcare”, a mai spus femeia.
Vaccinarea târzie deci ineficientă
Medicii de familie susţin că eficienţa campaniei de vaccinare va fi redusă pentru că acţiunea de imunizare a început târziu.
,,Câte persoane îndreptăţite să putem imuniza acum… foarte puţine. Dacă restul dozelor ce ne vor fi repartizate vor ajunge târziu, practic îi vom vaccine cam degeaba. Acţiunea ar fi fost bine să debuteze cel puţin dacă nu să se realizeze în totalitate în luna octombrie, pentru a prinde vârful efectului schimbărilor de temperatură. De acum încolo e cam târziu. Pentru ca vaccinul să devină activ e nevoie de două-trei săptămâni”, a afirmat dr. Viorel Dumitrescu. Medicul a susţinut că din cei aproape 2600 de pacienţid e pe lista sa 300 ar trebui să beneficieze de imunizare gratuită. Deocamdată nu a imunizat decât două-trei gravide.
,,Nu pot spune că încep campania de vaccinare când am la dispoziţie 20 de doze. Voi încerca să imunizeze din această primă cantitate de vaccine gravidele aflate în lună înaintată pentru că astfel îi imunizeze pentru câteva luni şi pe bebeluşi. Am astfel o eficienţă mai mare. Urmează ca apoi, dacă mai primim doze, în funcţie de ce vom primi, să mă ocup de imunizarea bătrânilor cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, a bolnavilor cu diabet şi… tot aşa”, a mai afirmat Dumitrescu, precizând că niciodată, în ultimii ani nu a primit suficiente doze pentru vaccinarea tuturor persoanelor îndreptăţite.
,,Anul trecut am primit vreo 80 de doze. Au fost suficiente pentru că nu toate persoanele care aveau dreptul s-au prezentat la imunizare… Aşa este omul… când nu este vaccinat reclamă că nu este şi are dreptul iar când este chemat să fie imunizat nu se prezintă”, a explicat medicul.
,,Să se vaccineze, că merită!”, e sfatul medicilor
Medicul Viorel Dumitrescu susţine că pentru a preveni contractarea virusului gripal, populaţia ar trebui să se vaccineze. Bine ar fi ca acest lucru să se întâmple la începutul lunii octombrie.
,,Eu îi sfătuiesc pe toţi să se vaccineze. Vaccinul poate fi cumpărat din farmacii. Preţul variază în funcţie de firma producătoare. Ca preţ mediu aş putea spune 40-50 lei. Merită dacă este să se ţină cont de faptul că, în caz de ămbolnăvire, medicamentele menite să atenueze efectele gripei sunt destul de scumpe. Chiar mai scumpe decât contravaloarea vaccinului. Iar dacă se întţmplă să ai probleme de sănătate de mai multe ori, costurile cresc simţitor, depăşind contravaloarea vaccinului”, a afirmat Dumitrescu.