Fasole la 0 grade

105

Ziua Naţională a României a fost sărbătorită în Olt în ciuda vremii deroc prielnică. Dacă tot au ieşit din casă pentru a asista la manifestările pregătite de autorităţi, cei mai mulţi dintre ei s-au cinstit cu o porţie de fasole şi un pahar de vin fiert. În funcţie de preferinţele mai marilor administraţiilor din judeţ, fasolea a fost garnisită cu ciolan afumat sau cârnăciori olteneşti că tot ne aflăm pe malul cunoscutului râu. Pentru a-şi potoli pofta de fasole, unii au stat zeci de minute la coadă, indurând frigul pătrunzător.

 

Au îndurat frigul năpraznic pentru o porţie de fasole

Sute de slătineni au stat chiar şi o oră la coadă pentru a primi de la autorităţi o casoletă cu mâncare tradiţională. Pe lângă fasole bătură, cârnaţi olteneşti, aceasta mai conţinea şi câteva bucăţi de gogoşar murat. Casoleta era înmânată de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială, împreună cu o chiflă şi un set de tacâmur de unică folosinţă şi… un şerveţel.

Cei mai mulţi dintre pofticioşi au fost, în cele din urmă, învinşi de frig. Ei şi-au laut porţia cu mâncare şi s-au grăbit spre casă pentru a o savura. Au fpst însă destui cei care au preferat să o mănânce în cortul special amenajat de autorităţi.

Dacă slătinenii care au putut să servească tradiţionala fasole cu cârnaţi s-au arătat bucuroşi au fost şi câţiva cârcotaşi. Supărarea lor s-a datorat faptului că deşi au stat zeci de minute la coadă, nu au putut să ia mai multe aşa cum s-a întâmplat cu ciorba de praz, servită la ,,Oltenii şi restul lumii”.

,,Am stat atâta la coadă şi acum nu-mi dă decât o porţie. Mă uitai după bărbat dar nu-l văzui aşa că el rămase fără mâncare. Eu nu mai stau să îngheţ iar la coadă. Să guste de la mine că nu e suficient să mâncăm amândoi”, a spus supărată o bătrânică.

 

Fasolea de Ziua Naţională, apreciată de slătineni

Fasolea cu cârnaţi olteneşti servită de autorităţile slătinene în acest an de Ziua Naţională a fost considerată delicioasă de către locuitorii care au servit-o.

,,E foarte bună. Mai bună decât acasă că asta e făcută la cazan, la popotă”, ne-a declarat un bărbat. ,,E foarte bună. Mai bună decât cea de anul trecut. Cel puţin aşa mi se pare mie. Am satat la coadă vreo 40 minute dar a meritat”, a susţinut o femeie.

,,E cea mai bună fasole din câte am mâncat. Anul trecut mi-a fost ruşine să stau la coadă. Acum am vpzut că erau sute de oameni la coadă şi, cei mai mulţi dintre ei nu erau săraci, care se bucurau de un polonic de mâncare caldă ci oameni care-şi permit dar care o servesc şi este importantă fasolea ca şi simbolistică… Fasolea se suprapune cu sărbătoarea naţională…”, a declarat una dintre femei.

,,Nu ştiu ce au pus în ea că e tare bună. Mai bună decât mi-ar ieşi mie acasă, orice aş pune în ea”, ne-a declarat o altă doamnă.

 

Ingrediente de bună calitate pentru o fasole delicioasă

Fasolea cu cârnaţi servită slătinenilor de 1 decembrie a fost pregătită la Scoala de poliţie. Ingredientele folosite au fost achiziţionate de reprezentanţii administraţiei locale şi au fost, după spusele viceprimăriţei Mihaela Stana, dintre cele mai bune.

,,S-au făcut cca. 1500 de porţii de fasole cu cârnaţi.Pentru realizarea lor s-au utilizat peste 150 kg de fasole, 35 kg de ardei, peste 30 kg de ceapă şi cam tot atâta ulei. Evident s-a mai utilizat zeci de kg de pastă şi condimente: sare, piper, dafin sau cimbru. S-au mai folosit vreo 200 kg de cârnăciori olteneşti şi câteva eci de kg de gogoşari muraţi”, a declarat Stana.