Oltenii şi precauţia, baba şi mitraliera

108

Inundaţiile din acest an care au lăsat fără locuinţe sute de români nu i-au speriat atât de tare ca să se îndrepte spre societăţile de asigurări. Nici cutremurul destul de mare din zona Galaţiului nu i-a făcut mai precauţi. Potrivit statisticilor oficiale, mai puşin de unul din zece locuitori ai judeţului Olt au încheiat în acest an  o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei. În ciuda acestui fapt, niciunul nu a fost amendat de către primarul localităţii în care domiciliază şi…. mai grav, nici şefii de administraţii nu au fost obligaţi să bage mâna în buzunar pentru că, deşi legea prevede, nimeni nu s-a apucat să-I sancţioneze contravenţional. Toată această situaţie se datorează sistemului electronic de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale care nu  transmite periodic autorităţilor locale lista actualizată a proprietarilor care nu au încheiat acest contract de asigurare. Prin intermediul prefecturilor, primarii au primit anumite parole care le-ar permite să verifice singuri în sistem existenţa asigurării în cazul unui proprietar. Problema care se ridică este legată de faptul că baza de date a sistemului nu este actualizată şi în plus ea nu cuprinde şi poliţele încheiate de unii brokeri.

 

Lipsa banilor îi lasă fără asigurări

Locuitorii judeţului Olt nu-şi asigură locuinţele, deşi acest lucru este obligatoriu. Ei spun că veniturile nu le permit să plătească poliţa, chiar dacă suma nu-I foarte mare.

,,Al face, maică, asigurarea, că e bună. Doamne fereşte să vină prăpădul, apa sau focul că rămânem sub cerul liber şi la mila Domnului… dar de unde bani. Am o pensie de 350 lei, am de luat medicamente, în casă mai trebuie una alta, să plăteşti curentul, să încarci butelia că găteşti tu pe pirostri dar ai nevoie, din când în când, li de butelie”, ne-a declarat Maria, o bătrânică din Brebeni.

,,Anul trecut am avut, acum nu am mai făcut că nu se ajung banii.Asigurarea e bună că nu ştii când vine necazul peste tine. Acum nu mai fac că s-a dus anul dar după sărbători vâd eu de unde fac rost de bani şi mă duc, că nu e nici aşa de mul. E mai puţin de 100 lei”, ne-a decşarat o consăteancă de a bătrânei.

,,Am asigurre şi am avut tot timpul… Aşa sunt eu mai precaută. Consideră că oricine şi oricând este predispus la o nenorocire. Dacă ar fi să vină măcar să nu rămân pe drumuri”, a afirmat Ioana Anghloaie din aceiaşi localitate.

 

Nici mpcar unul din zece…

Cel mai mare procent de locuinţe asigurate este în comuna Brebeni. Potrivit viceprimarului comunei Nicolae Truică.

,,Numărul exact al poliţelor de asigurare inchoate de cetăţeni se ridică la peste 20% din totalul celor 11 de imobile. Anul trecut procentul a fost mai mare, anul acesta nu prea au mai avut oamenii bani”, a susţinut acesta.

Statisticile oficiale arată că, la nivelul judeţului Olt, din cele aproape 180.000 de locuinţe doar 15.800 de imobile au fost asigurate obligatoriu. Dintre acestea 6500 sunt pentru locuinţele din mediul rural.

Neîncheierea poliţei obligatorii, prin lege, se pedepseşte cu amendă între 100 şi 500 de lei. Cu toate acestea nimeni nu a primit măcar o somaţie.

,,Nu am somat niciun proprietar şi nici nu am amendat pentru că nu şi-au asigurat locuinţa. Legislaţia în domeniu şi normele de aplicare a ei sunt deficitare. Nun e permit nouă, reprezentanţilor autortăţilor publice să avem o imagine clară a persoanelor care sunt asigurate şi a celor care nu şi-au încheiat poliţi, în timp real, evident. În atare condiţii nu ne putem hazarda să trecem la somarea cetăţenilor sau, şi mai rîu, la amendarea lor. S-ar putea să ne trezim că noi îl somăm azi iar ele s-a asigurat de o săptămână. O amendă aplicată se anulează doar prin instanţă….”, a declarat Constantin Bodescu, directorul Direcţiei Economice din cadrul Primăriei Slatina.

 

Nimeni nu răspunde pentru nerespectarea legislaţiei

Legislaţia prevede nu doar sancţionarea proprietarilor care nu-şi asigură locuinţa dar şi a primarilor care nu aplică sancţiuni proprietarilor care nu-şi pun imobilele laadăpost în caz de dezastru. Dacă amenda pentru proprietari este cuprinsă între 100 şi 500 lei, pentru edili ea pate fi şi de 50 de ori maim re decât minimul aplicat proprietarilor.

,,Nu ma urechiat nimeni că nu i-am amendat pe oamenii că nu şi-au asigurat locuinţele. Dacă ar avea bani ar veni ei singuri şi s-ar asigura car cum nu au… degeaba le cer eu că nu au de unde şi nu fac asigurarea”, ne-a declarat viceprimarul de la Brebeni. Şi avea dreptate doar că… în caz că se întâmplă ceva cu locuinţele consătenilor săi care nu s-a asigurat, ca peste tot, cei care sunt chemaţi să rezolve problemele lăsate în urmă de inundaţii , de un cutremur mai mare sau de alte dezastre naturale, sunt ei, primarii. Că au sau nu bani la dispoziţie trebuie să aloce fonduri de urgenţă să le asigure oamenilor un acoperiş deasupra capului.

 

Primele de asigurare acceptabile

Valoarea primei pentru poliţele asigurărilor obligatorii pentru locuinţe diferă în funcţie de materialul din care este construită locuinţa. Ea variază între 10 şi 20 de euro. Cine este dispus să mai pnă alţi 10 euro la asiurare poate obţine din partea companiilor de asigurare şi acoperirea altor riscuri.

Prima de 10 euro este corespunzătoare unei valori asigurate de 10.000 euro iar cealaltă de 20 de euro pentru o valaore de 20.000 euro.

,,Se plăteşte 10 euro pentru locuinţele din paiantă, chirpici sau alte materiale netratate şi 20 de euro pentru locuinţele din cărămidă, BCA, sau alte materiale tratate chimic”, a susţinut Cristian Miu, reprezentant Astra.

Regulile impun ca, pentru riscurile li sumele asigurate obligatoriu, proprietarii să poată încheia doar o Poliţă de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD). Această poliţă acoperă trei riscuri de catastrofă naturală – cutremur, inundaţii şi alunecari de teren.